Jura C8 czy Melitta Latte Select?
-
Cześć. Szukam ekspresu do domu do ok 4500 zł, który będzie robił dobre jakościowo kawy zarówno czarne jak i mleczne, będzie łatwy w obsłudze, czyszczeniu mało awaryjny.
Zastanawiam się między Melitta Latte Select a Jura C8.
Z tego co się wstępnie zorientowałem, to za Melittą przemawia funkcja flat white i wężyk na mleko, który przepłukuje się parą po użyciu (Jura chyba tego nie ma?) i wyjmowany zaparzacz. W Jurze czyści się automatycznie, ale czy to nie zbiera mimo wszystko pleśni po czasie?
Za to Jura robi niby lepsze kawy. No i tutaj pytanie. Czy te kawy są dużo lepsze, czy tylko trochę? Jakie jeszcze plusy i minusy widzicie u Jury względem Melitty? -
Cześć @Paweł-Murawski , cieszymy się, że do nas dołączyłeś.
Najlepiej by było porównać te ekspresy stojące koło siebie, w tym samym miejscu, zasypane takimi samymi ziarnami i z taką samą wodą w zbiorniku. Zmiana ziarna i wody czyni ich porównanie trudniejsze.
Biorąc pod uwagę parametry, Jura C8 zrobi Ci kawę bardziej zbliżoną do podwójnego espresso z kawiarni. Wynika to z większej pojemności jednostki zaparzącej. Konstrukcja młynka i system PEP w Jurze taż mają wpływ na ekstrakcje. W kategorii kaw zbliżonych do espresso zdecydowanie punkt dla Jury.
Do czyszczenia układu mlecznego Jura zalecany jest zewnętrzny pojemnik, trzeba chwile poświęcić na ten proces.
I na koniec kwestia jednostki zaparzającej - w Jurze na gwarancji sami jej raczej nie wyczyścimy. Po okresie gwarancji można to zrobić samemu, ale jest z tym sporo roboty-trzeba otworzyć ekspres.
Gdybym sam miał wybierać ekspres autentyczny to wybierałbym między Jurą a którymś Saeco. W Saeco podoba mi się dostępność części i łatwość ich samodzielnej wymiany i naprawy.
-
Wyjmowana jednostka zaparzająca to bardzo duży plus, można ją wtedy umyć.
Oprócz Jury i Melitty są jeszcze inne marki
W ekspresie automatycznym bardzo ważna jest higiena, także sposób czyszczenia systemu mlecznego będzie miał duże znaczenie.
Z ekspresami automatycznym jest tak, że często ile ludzi tyle opinii. Ja bym się skupił na znalezieniu czegoś co da się łatwo czyścić (jednostka zaparzająca i system mleczny), ma młynek stalowy a nie ceramiczny, oraz z możliwością wzięcia 5 letniej gwarancji (albo chociaż 3 lata, np Nivona kupiona w Konesso ma 3 lata w standardzie).
-
Dzięki za odpowiedzi.
A czy ten wyjątkowy smak Jury (C8, E8)wynika głównie z wielkiego zaparzacza 16g, czy z P.E.P?
Jeśli nie robię super mocnych kaw, czyli pewnie nie wykorzystam tak dużej pojemności zaparzacza, to Jura i tak będzie wyraźnie lepsza w smaku od np. takiej Melitty (której ponoć najbliżej smakowo do jury), która ma pojemność zaparzacza 12,5g? Załóżmy, że w Jurze też też wykorzystałbym 12,5g -
Cześć. Szukam ekspresu do domu do ok 4500 zł, który będzie robił dobre jakościowo kawy zarówno czarne jak i mleczne, będzie łatwy w obsłudze, czyszczeniu mało awaryjny.
Zastanawiam się między Melitta Latte Select a Jura C8.
Z tego co się wstępnie zorientowałem, to za Melittą przemawia funkcja flat white i wężyk na mleko, który przepłukuje się parą po użyciu (Jura chyba tego nie ma?) i wyjmowany zaparzacz. W Jurze czyści się automatycznie, ale czy to nie zbiera mimo wszystko pleśni po czasie?
Za to Jura robi niby lepsze kawy. No i tutaj pytanie. Czy te kawy są dużo lepsze, czy tylko trochę? Jakie jeszcze plusy i minusy widzicie u Jury względem Melitty?@Paweł-Murawski he he witam, mam ten sam problem co ty, ktoś mi napisał że pił tą samą kawę i używał tej samej wody w Melitta i Jurze, bo akurat kolega ma Jure a on Melitte i różnice minimalne.
-
Powiem szczerze że to trudny wybór. Z jednej strony Jury robią porządną kawę a z drugiej nie wyjmowany zaparzacz powoduje takie „kwiatki” że po otwarciu go odechciewa mi się kawy na dwa dni.