Jura Ena 8 - proces czyszczenia
-
Cześć kawosze,
Jako że wpadł mi na „warsztat” ekspres Jura Ena 8 to chce podzielić się z wami procesem czyszczenia owego bardzo pożądanego w naszym kraju „cuda” techniki.

Zaczynamy od zdjęcia logo z tylnej części obudowy.

Później podłużne plastiki.

Do kolejnego etapu potrzebny bedzie tzw. kluczyk serwisowy.

Kolejnym etapem są osłona oraz wylewka.

Wylewka oraz grupa kawowa jest dość brudna ale w porównaniu do ostatniego serwisu nie jest aż tak źle.

W miedzy czasie czyszczę rurki silikonowe i wszelkie osady w środku. Na koniec lekkie smarowanie mechanizmu grupy ostatnia inspekcja i składanie pacjenta. Po czym odkamienianie i czyszczenie przy pomocy chemii.
Czas trwania operacji to maksymalnie 2 godziny w zależności od stopnia przygotowania i narzędzi.
Nie jest to trudne, wystarczy trochę cierpliwości i dodatkowa para rąk. U mnie robił to mój 11 latek a ja w między czasie robiłem fotki.
-
Fajny i szczegółowy opis, dziękujemy.
Przyznam, że nie zachęciły mnie te zdjęcia to picia kawy z Jury
-
@skansen napisał w Jura Ena 8:
Ja pomimo że Jura ma dość dużą dozę nie jestem fanem. Piłem kawę z wielu ekspresów Jura ale nie przydały mi do gustu.
Co do czyszczenia to cóż. Może to kwestia tego że ten stoi w formie i ilość kawy jaką przerabia jest nieporównywalnie większa niż w domu. W domu też jest inaczej ponieważ jeden lub drugi domownik może częściej wyczyścić. W pracy nie zawsze jest czas to zrobić. Ale nie wiem czy sama chemia wystarczy do dobrego wyczyszczenia.
-
Czy to jest jakiś bardziej niestandardowy proces, czy domyślna procedura czyszczenia?
Co jaki czas trzeba to wykonać? -
Oficjalnie Jura zaleca czyszczenie w serwisie. Łatwe, proste, szybkie, samodzielne czyszczenie bloku zaparzającego nie jest możliwe. To różni Jurę od na przykład Saeco w którym czyszczenie bloku zaparzającego wodą trwa 1 minutę a wraz ze smarowaniem 2 minuty.
Dlatego też dziękuje @DecentUser za opis jak wykonać tą procedurę samemu, bez angażowania serwisu
Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better 💗
Zarejestruj się Zaloguj się