Jura C8 czy Melitta Latte Select?
-
Cześć. Szukam ekspresu do domu do ok 4500 zł, który będzie robił dobre jakościowo kawy zarówno czarne jak i mleczne, będzie łatwy w obsłudze, czyszczeniu mało awaryjny.
Zastanawiam się między Melitta Latte Select a Jura C8.
Z tego co się wstępnie zorientowałem, to za Melittą przemawia funkcja flat white i wężyk na mleko, który przepłukuje się parą po użyciu (Jura chyba tego nie ma?) i wyjmowany zaparzacz. W Jurze czyści się automatycznie, ale czy to nie zbiera mimo wszystko pleśni po czasie?
Za to Jura robi niby lepsze kawy. No i tutaj pytanie. Czy te kawy są dużo lepsze, czy tylko trochę? Jakie jeszcze plusy i minusy widzicie u Jury względem Melitty? -
Cześć @Paweł-Murawski , cieszymy się, że do nas dołączyłeś.
Najlepiej by było porównać te ekspresy stojące koło siebie, w tym samym miejscu, zasypane takimi samymi ziarnami i z taką samą wodą w zbiorniku. Zmiana ziarna i wody czyni ich porównanie trudniejsze.
Biorąc pod uwagę parametry, Jura C8 zrobi Ci kawę bardziej zbliżoną do podwójnego espresso z kawiarni. Wynika to z większej pojemności jednostki zaparzącej. Konstrukcja młynka i system PEP w Jurze taż mają wpływ na ekstrakcje. W kategorii kaw zbliżonych do espresso zdecydowanie punkt dla Jury.
Do czyszczenia układu mlecznego Jura zalecany jest zewnętrzny pojemnik, trzeba chwile poświęcić na ten proces.
I na koniec kwestia jednostki zaparzającej - w Jurze na gwarancji sami jej raczej nie wyczyścimy. Po okresie gwarancji można to zrobić samemu, ale jest z tym sporo roboty-trzeba otworzyć ekspres.
Gdybym sam miał wybierać ekspres autentyczny to wybierałbym między Jurą a którymś Saeco. W Saeco podoba mi się dostępność części i łatwość ich samodzielnej wymiany i naprawy.
-
Wyjmowana jednostka zaparzająca to bardzo duży plus, można ją wtedy umyć.
Oprócz Jury i Melitty są jeszcze inne marki

W ekspresie automatycznym bardzo ważna jest higiena, także sposób czyszczenia systemu mlecznego będzie miał duże znaczenie.
Z ekspresami automatycznym jest tak, że często ile ludzi tyle opinii. Ja bym się skupił na znalezieniu czegoś co da się łatwo czyścić (jednostka zaparzająca i system mleczny), ma młynek stalowy a nie ceramiczny, oraz z możliwością wzięcia 5 letniej gwarancji (albo chociaż 3 lata, np Nivona kupiona w Konesso ma 3 lata w standardzie).
-
Dzięki za odpowiedzi.
A czy ten wyjątkowy smak Jury (C8, E8)wynika głównie z wielkiego zaparzacza 16g, czy z P.E.P?
Jeśli nie robię super mocnych kaw, czyli pewnie nie wykorzystam tak dużej pojemności zaparzacza, to Jura i tak będzie wyraźnie lepsza w smaku od np. takiej Melitty (której ponoć najbliżej smakowo do jury), która ma pojemność zaparzacza 12,5g? Załóżmy, że w Jurze też też wykorzystałbym 12,5g -
Lepszy smak Jury wynika z jednego i drugiego, ale przy podobnych dozach różnica może nie być wyczuwalna, to będą niuanse.
-
Cześć. Szukam ekspresu do domu do ok 4500 zł, który będzie robił dobre jakościowo kawy zarówno czarne jak i mleczne, będzie łatwy w obsłudze, czyszczeniu mało awaryjny.
Zastanawiam się między Melitta Latte Select a Jura C8.
Z tego co się wstępnie zorientowałem, to za Melittą przemawia funkcja flat white i wężyk na mleko, który przepłukuje się parą po użyciu (Jura chyba tego nie ma?) i wyjmowany zaparzacz. W Jurze czyści się automatycznie, ale czy to nie zbiera mimo wszystko pleśni po czasie?
Za to Jura robi niby lepsze kawy. No i tutaj pytanie. Czy te kawy są dużo lepsze, czy tylko trochę? Jakie jeszcze plusy i minusy widzicie u Jury względem Melitty?@Paweł-Murawski he he witam, mam ten sam problem co ty, ktoś mi napisał że pił tą samą kawę i używał tej samej wody w Melitta i Jurze, bo akurat kolega ma Jure a on Melitte i różnice minimalne.
-
Powiem szczerze że to trudny wybór. Z jednej strony Jury robią porządną kawę a z drugiej nie wyjmowany zaparzacz powoduje takie „kwiatki” że po otwarciu go odechciewa mi się kawy na dwa dni.
Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better 💗
Zarejestruj się Zaloguj się