Przejdź do treści
  • Kategorie
  • Jak zacząć z kawą
  • Poradnik espresso
  • Pierwszy młynek do kawy
  • Woda do kawy
  • Popularne
  • Ostatnie
  • Tagi
  • Użytkownicy
  • Grupy
Skórki
  • Light
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Dark
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

• Domyślna (Brak skórki)
  • Brak skórki
Zwiń
Zdjęcie
  1. Ekspresy do kawy | Najlepsza kawa
  2. Ciśnieniowe ekspresy automatyczne
  3. Nivona Cube - u kogo sprawdzi się taki automat?

Nivona Cube - u kogo sprawdzi się taki automat?

Zaplanowany Przypięty Zablokowany Przeniesiony Ciśnieniowe ekspresy automatyczne
recenzjanivona
18 Posty 4 Uczestników 672 Wyświetlenia
  • Najpierw najstarsze
  • Najpierw najnowsze
  • Najwięcej głosów
Odpowiedz
  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
  • Dawid4792D Niedostępny
    Dawid4792D Niedostępny
    Dawid4792
    Mod
    napisał ostatnio edytowany przez skansen

Jakiś czas temu zamieniłem ekspres kolbowy na automat. Na pierwszy rzut oka to lekka herezja, ale była to dobrze przemyślana decyzja. Przede wszystkim dlatego, że rano i tak pije przelew, a popołudniu brakowało mi czasu na zabawe z kolbą. Automatu w sumie nigdy nie chciałem, ze względu na to że utrzymanie higieny zajmuje trochę czasu, a bloki zaparzające trzeba regularnie myć. Problemem był też rozmiar typowego ekspresu automatycznego, który zawsze był trochę zbyt długi, jak na mój blat w kuchni. Wtedy na rynku pojawiła się Nivona Cube, która od razu mnie zainteresowała. Producent obiecywał niewielkie rozmiary, wbudowany młynek, oraz brak typowego bloku zaparzającego. Oczywiście nie jest to sprzęt dla każdego - Cube to ekspres wyłącznie do kawy czarnej. Nie znajdziemy tu wielu " bajerów", oraz mnogości ustawień dostępnych w innych automatach. Mamy ustawienia aroma balance, wielkości kawy, temperatury, oraz grubości mielenia kawy. Jak Nivona sprawdziła się w praktyce?

Rzeczywiście, ekspres niemalże nie wymaga czyszczenia. Po parzeniu kawy, wyrzucamy ciastko z kubka i płuczemy go, chyba że robimy kilka kaw pod rząd, wtedy wystarczy wyrzucić ciastko i przetrzeć. Raz na jakiś czas kubek czyści się tabletką, zgodnie z instrukcją. Ekspres sygnalizuje konieczność wykonania tego czyszczenia z tabletką gdy przycisk uruchamiania świeci na różowo. Jeśli chodzi o espresso, to podobnie jak w przypadku innych automatów, nawet gdy zaparzymy kawę o takiej objętości, jej body i tekstura będzie się znacząco różnić od tego co oferuje taki napój przygotowany w ekspresie kolbowym. Młynek ma 5 stopniową regulacje grubości mielenia, ale na najdrobniejszym ustawieniu nie udało mi się zaparzyć kawy. Czas pokazał że najczęściej wybierałem środkowe ustawienie 3. Ponieważ mamy tutaj ustawienie objętości kawy od około 30 do około 200 ml, postanowiłem spróbować ustawić ekspres tak, żeby parzył kawę o objętości 70ml, ale taką która będzie intensywna i pozwoli wydobyć jakieś nuty smakowe. To było się strzałem w dziesiątkę. Po ustawieniu aroma balance na środkowy poziom, ekspres okazał się niemalże stworzony do takiej kawy. Kawa jest intensywna i nie jest płaska w smaku. Testowałem różne ziarna, średnio i średnio-ciemno palone, jasnych raczej nie polecam w ogóle do automatów, ponieważ ciężko byłoby je odpowiednio zaparzyć.

Cube na pewno jest świetną opcją dla osób którym brakuje czasu, szczególnie gdy piją czarną kawę. Choć można też spienić sobie mleko ręcznym spieniaczem i dolać. Ekspres nie zajmie też dużo miejsca w kuchni (21x21x32cm). Młynek mieli maksymalnie 12g kawy, co może nie jest najwyższym wynikiem, ale myślę że wystarczającym. Łatwość obsługi sprawia, że jeśli mamy więcej domowników to praktycznie każdy poradzi sobie ze zrobieniem kawy.
    1735293852852-1732969617500-1000009985-1[1].jpg 1732969618057-1000009986[1].jpg 1732969618589-1000009987[1].jpg

Ekspres : Nivona Cube
    Młynek : Timemore C3 ESP
    Poprzednie sprzęty : Moccamaster / 1Zpresso ZP6s / Behmor 2020SR+ / Lelit Anita / Gaggia Classic / Comandante C40 / Wilfa Uniform / Timemore X / Timemore S3

HeniutekH 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
    1
    • D Niedostępny
      D Niedostępny
      DecentUser
      napisał ostatnio edytowany przez

My w pracy tylko jury co doprowadza mnie do … czyszczenie zamkniętego bloku to katorga.

Ekspres: Decent DE1 Pro
      Młynek: Niche Zero, Eureka Mignon Specialita,

1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
      0
      • Dawid4792D Dawid4792

Jakiś czas temu zamieniłem ekspres kolbowy na automat. Na pierwszy rzut oka to lekka herezja, ale była to dobrze przemyślana decyzja. Przede wszystkim dlatego, że rano i tak pije przelew, a popołudniu brakowało mi czasu na zabawe z kolbą. Automatu w sumie nigdy nie chciałem, ze względu na to że utrzymanie higieny zajmuje trochę czasu, a bloki zaparzające trzeba regularnie myć. Problemem był też rozmiar typowego ekspresu automatycznego, który zawsze był trochę zbyt długi, jak na mój blat w kuchni. Wtedy na rynku pojawiła się Nivona Cube, która od razu mnie zainteresowała. Producent obiecywał niewielkie rozmiary, wbudowany młynek, oraz brak typowego bloku zaparzającego. Oczywiście nie jest to sprzęt dla każdego - Cube to ekspres wyłącznie do kawy czarnej. Nie znajdziemy tu wielu " bajerów", oraz mnogości ustawień dostępnych w innych automatach. Mamy ustawienia aroma balance, wielkości kawy, temperatury, oraz grubości mielenia kawy. Jak Nivona sprawdziła się w praktyce?

Rzeczywiście, ekspres niemalże nie wymaga czyszczenia. Po parzeniu kawy, wyrzucamy ciastko z kubka i płuczemy go, chyba że robimy kilka kaw pod rząd, wtedy wystarczy wyrzucić ciastko i przetrzeć. Raz na jakiś czas kubek czyści się tabletką, zgodnie z instrukcją. Ekspres sygnalizuje konieczność wykonania tego czyszczenia z tabletką gdy przycisk uruchamiania świeci na różowo. Jeśli chodzi o espresso, to podobnie jak w przypadku innych automatów, nawet gdy zaparzymy kawę o takiej objętości, jej body i tekstura będzie się znacząco różnić od tego co oferuje taki napój przygotowany w ekspresie kolbowym. Młynek ma 5 stopniową regulacje grubości mielenia, ale na najdrobniejszym ustawieniu nie udało mi się zaparzyć kawy. Czas pokazał że najczęściej wybierałem środkowe ustawienie 3. Ponieważ mamy tutaj ustawienie objętości kawy od około 30 do około 200 ml, postanowiłem spróbować ustawić ekspres tak, żeby parzył kawę o objętości 70ml, ale taką która będzie intensywna i pozwoli wydobyć jakieś nuty smakowe. To było się strzałem w dziesiątkę. Po ustawieniu aroma balance na środkowy poziom, ekspres okazał się niemalże stworzony do takiej kawy. Kawa jest intensywna i nie jest płaska w smaku. Testowałem różne ziarna, średnio i średnio-ciemno palone, jasnych raczej nie polecam w ogóle do automatów, ponieważ ciężko byłoby je odpowiednio zaparzyć.

Cube na pewno jest świetną opcją dla osób którym brakuje czasu, szczególnie gdy piją czarną kawę. Choć można też spienić sobie mleko ręcznym spieniaczem i dolać. Ekspres nie zajmie też dużo miejsca w kuchni (21x21x32cm). Młynek mieli maksymalnie 12g kawy, co może nie jest najwyższym wynikiem, ale myślę że wystarczającym. Łatwość obsługi sprawia, że jeśli mamy więcej domowników to praktycznie każdy poradzi sobie ze zrobieniem kawy.
        1735293852852-1732969617500-1000009985-1[1].jpg 1732969618057-1000009986[1].jpg 1732969618589-1000009987[1].jpg

HeniutekH Niedostępny
        HeniutekH Niedostępny
        Heniutek

@Dawid4792 , czy kolor coś daje?
        +10 do fame?
        A na poważnie, czy ekspres ma jakieś tryby eco? Przechodzi w jakiś tryb czuwania?
        Jeśli tak to, czy szybko "się wybudza" ,czy przepłukuje "grupę", jak to wygląda w praktyce?

Z góry dzięki za info.

Dawid4792D 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
        0
        • HeniutekH Heniutek

@Dawid4792 , czy kolor coś daje?
          +10 do fame?
          A na poważnie, czy ekspres ma jakieś tryby eco? Przechodzi w jakiś tryb czuwania?
          Jeśli tak to, czy szybko "się wybudza" ,czy przepłukuje "grupę", jak to wygląda w praktyce?

Z góry dzięki za info.

Dawid4792D Niedostępny
          Dawid4792D Niedostępny
          Dawid4792
          Mod

@Heniutek przechodzi w tryb czuwania po paru minutach. Wybudza się błyskawicznie. W ogóle szybko jest gotowy do pracy. Jeśli chodzi o parzenie, to wszystko odbywa się przez ten kubek 🙂

Poprzednie sprzęty : Moccamaster / 1Zpresso ZP6s / Behmor 2020SR+ / Lelit Anita / Gaggia Classic / Comandante C40 / Wilfa Uniform / Timemore X / Timemore S3

0
          • HeniutekH Niedostępny
            HeniutekH Niedostępny
            Heniutek

Dzięki serdeczne, a masz może wtyczkę , powiedziałbyś ile sprzęt zużywa energii, czy jestem za bardzo wścibski?

0
            • HeniutekH Heniutek

Dzięki serdeczne, a masz może wtyczkę , powiedziałbyś ile sprzęt zużywa energii, czy jestem za bardzo wścibski?

Dawid4792D Niedostępny
              Dawid4792D Niedostępny
              Dawid4792
              Mod

@Heniutek niestety nie wiem ile zużywa. Jeśli chodzi o ten tryb czuwania to zwykle ekspresy w tym trybie zużywają jakieś śladowe ilości jedynie. Chociaż ja z tego trybu nie korzystam, jak robię kawę to włączam, po zrobieniu wyłączam.

0
              • S Niedostępny
                S Niedostępny
                skansen
                Admin

Taka maszynka włączona cały dzień i robiąca w tym czasie kilka kaw powinna zużyć nie więcej niż 0,2kWh.

Ekspres: Lelit Bianca, Melita Epour
                Młynek: Mazzer Omega, Mahlkonig EK43S
                Inne: Fellow Stagg EKG Pro, Acaia Lunar
                Poprzedni sprzęt: Lelit Elizabeth, Sage Pro Grinder, Lelit William, Ceado E37S

0
                • S skansen

Taka maszynka włączona cały dzień i robiąca w tym czasie kilka kaw powinna zużyć nie więcej niż 0,2kWh.

HeniutekH Niedostępny
                  HeniutekH Niedostępny
                  Heniutek
                  napisał ostatnio edytowany przez Heniutek

@skansen , dzieki chcielismy kupić rodzicom/teściom i zaraz będzie "a ile to prądu zużywa, na co nam to" ?!
                  Muszę się merytorycznie przygotować 🎃

0
                  • Dawid4792D Dawid4792

@Heniutek niestety nie wiem ile zużywa. Jeśli chodzi o ten tryb czuwania to zwykle ekspresy w tym trybie zużywają jakieś śladowe ilości jedynie. Chociaż ja z tego trybu nie korzystam, jak robię kawę to włączam, po zrobieniu wyłączam.

HeniutekH Niedostępny
                    HeniutekH Niedostępny
                    Heniutek

@Dawid4792 zobaczymy, podłącze wtyczkę.
                    Kupiony, piliśmy kawę była całkiem smaczna, szkoda że ceny poszybowały tak w górę... 😢

0
                    • HeniutekH Heniutek

@Dawid4792 zobaczymy, podłącze wtyczkę.
                      Kupiony, piliśmy kawę była całkiem smaczna, szkoda że ceny poszybowały tak w górę... 😢

Dawid4792D Niedostępny
                      Dawid4792D Niedostępny
                      Dawid4792
                      Mod

@Heniutek daj znać potem jak wrażenia 🙂
                      Ja uważam że kawa z tego ekspresu w objętości 70-80ml (3 kreski) wychodzi naprawdę smaczna, intensywna.

A co do samych cen kawy, to one raz rosną, raz spadają, kilka lat temu również był rajd w górę, ale najgorsze że gdy potem ceny zielonego ziarna spadły, to niezbyt przełożyło się to na obniżkę ceny w sklepach.

0
                      • HeniutekH Niedostępny
                        HeniutekH Niedostępny
                        Heniutek

Piłem jedną kreskę i 3/4 kreski, trochę jej brakuje do kawy z robota, ale jest smaczna.
                        Dziś pierwsza kawa wyszła tylko ciepła na 1 kresce, reszta na maxa, trochę mnie to zmartwiło...

Tak ceny kawy i cena ekspresu.

0
                        • Dawid4792D Niedostępny
                          Dawid4792D Niedostępny
                          Dawid4792
                          Mod
                          napisał ostatnio edytowany przez Dawid4792

Jeśli mówisz o objętości, to 1 i 2 kreski są trochę bezużyteczne, kawa w tak małej objętości nie doparzy się na automacie.

Temperaturę warto ustawić na max. Jest jeszcze aroma balance - ja mam to ustawienie na średnim poziomie (3kreski), testowałem inne ustawienia ale to podeszło najbardziej.

0
                          • HeniutekH Niedostępny
                            HeniutekH Niedostępny
                            Heniutek
                            napisał(a) ostatnio edytowany przez

Hej, mam nadzieję że nic tak się nie uszkodzi, wykonałem na razie dwie próby.
                            Pierwsza max kresek mielenia + domielenie dwóch kresek.
                            Druga max kresek mielenia + domielenie jednej kreski.
                            Efekty w filizance , na dwoch kreskach pojemnosci i jedej kresce "uzysku" zadowalajace.

Krążki tak wygladały zaraz po parzeniu.

Zrobiłem tonic presso.
                            20250829_124404.jpg

0
                            • Dawid4792D Niedostępny
                              Dawid4792D Niedostępny
                              Dawid4792
                              Mod

Tonic espresso to może być jeszcze w miarę sensowna opcja żeby parzyć tym automatem espresso 🙂

A co do domielania, jak najbardziej da się trochę domielic. W ogóle, jeśli mieli Ci zbyt mało, da się to skorygować w ustawieniach (czyt. Instrukcje obsługi)

0
                              • HeniutekH Niedostępny
                                HeniutekH Niedostępny
                                Heniutek

Instrukcja gdzieś zagineła, swoją drogą próbowaleś może czyścić "ekspress" tę mała tabletka wg instrukcji?
                                Dopiero YT pomógł, wciśnij to pozniej plus, pozniej az zmieni sie na kolor taki i owaki, zatwierdz, wcisnij itd...
                                Gorszej instrukcji dawno nie widzialem.

0
                                • HeniutekH Heniutek

Instrukcja gdzieś zagineła, swoją drogą próbowaleś może czyścić "ekspress" tę mała tabletka wg instrukcji?
                                  Dopiero YT pomógł, wciśnij to pozniej plus, pozniej az zmieni sie na kolor taki i owaki, zatwierdz, wcisnij itd...
                                  Gorszej instrukcji dawno nie widzialem.

Dawid4792D Niedostępny
                                  Dawid4792D Niedostępny
                                  Dawid4792
                                  Mod

@Heniutek tak, ja robię czyszczenie jak dioda pali się na różowo, czyli gdzieś co 2 miesiące może. Wrzucam tabletkę i jadę wg instrukcji. Ale to tak naprawdę czyszczenie tego kubka, a nie ekspresu 🙂

0
                                  • HeniutekH Niedostępny
                                    HeniutekH Niedostępny
                                    Heniutek

Nie wyobrażam sobie żeby teściowie sami przeprowadzili proces czyszczenia, czy odkamieniania "ekspresu" z tą papierową instrukcją, ktora dostaliśmy, więc pewnie jest zutylizowana.
                                    Fakt o mieleniu mogłem nieświadomie pominąć, coś jeszcze było o ustawieniu twardości wody bodajże.

0
                                    • HeniutekH Heniutek

Nie wyobrażam sobie żeby teściowie sami przeprowadzili proces czyszczenia, czy odkamieniania "ekspresu" z tą papierową instrukcją, ktora dostaliśmy, więc pewnie jest zutylizowana.
                                      Fakt o mieleniu mogłem nieświadomie pominąć, coś jeszcze było o ustawieniu twardości wody bodajże.

Dawid4792D Niedostępny
                                      Dawid4792D Niedostępny
                                      Dawid4792
                                      Mod

@Heniutek ustawianie twardości jest niezłe. Mam ekspres od kwietnia ubiegłego roku, a jeszcze nie wołał o odkamienianie.

0
                                      Odpowiedz
                                      • Odpowiedz, zakładając nowy temat
                                      Zaloguj się, aby odpowiedzieć
                                      • Najpierw najstarsze
                                      • Najpierw najnowsze
                                      • Najwięcej głosów

• Zaloguj się

• Nie masz konta? Zarejestruj się

• Aby wyszukiwać zaloguj się lub zarejestruj.
                                      • Pierwszy post
                                        Ostatni post
                                      0
                                      • Kategorie
                                      • Jak zacząć z kawą
                                      • Poradnik espresso
                                      • Pierwszy młynek do kawy
                                      • Woda do kawy
                                      • Popularne
                                      • Ostatnie
                                      • Tagi
                                      • Użytkownicy