Wasze ulubione akcesoria
-
Niejako w przeciwieństwie do zbędnych akcesoriów na pewno macie ulubione akcesoria balistyczne.
Moim absolutnym faworytem w tej kategorii jest ta waga z AliExpress
Sprawdza się nie tylko do kawy, ale również jako uniwersalna Waga kuchenna. A jakie jest Wasze ulubione akcesorium?
-
to prawda, te wagi są dość precyzyjne więc sprawdzają się w kuchni, choć często ich górny limit to 2-3kg
jeśli miałbym wybrać jedno akcesorium to też byłaby to waga, z tym że wolę te mierzące flow na bieżąco
tuż za wagą postawiłbym na dobrą matę/stację tampingową
-
Ja sobie używam takiej wagi:
Tak wiem, że zakres ważenia jest niski, ale więcej mi w sumie nie trzeba jak sobie coś testuję. I tak inni domownicy by nie wypili zanim bym tego na sobie nie przetestował
-
do espresso 200g to aż nadto, chyba że masz ciężkie filiżanki
-
Ta z pierwszego postu ma niezaprzeczalną zaletę, stoper. Też takiej używam.
-
Dla mnie zdecydowanie tamper dynamometryczny. To jest coś, co u mnie robi różnicę. Może dlatego, że nie jestem mistrzem ubijania, ale też koniec końców dzięki temu jest powtarzalność.
-
Najcenniejsza rzecz to oczywiście WDT-tool.
Pomijając wagę i tamper, bez którego nic nie zrobimy.
Wszystkie inne rzeczy, jak spryskiwanie wodą, dyski na ciastko i OCD... to już zabawki jak dla mnie, możliwe, że działają, ale w zdecydowanie mniejszym stopniu. -
najcenniejsza rzecz, ale nie ulubiona
przynajmniej dla mnie
chociaż praca ze zwykłym WDT ma w sobie to coś, przy umikotach i podobnych jest szybciej i bardziej powtarzalnie, ale manualna dystrybucja ma w sobie to coś