Przejdź do treści

Wasze ulubione akcesoria

Akcesoria domowego baristy - wagi, tampery, pojemniki itd.
8 6 277
Sugerowane posty

• 2 Głosy
    14 Posty
    412 Wyświetlenia
    pawel890P
    Odnośnie monitoru ciśnienia, to pewnie jeszcze zrobie osobny wątek, chociaż tutaj trzeba się bardzo zastanowić czy potrzebujemy takiego gadżetu. Co do samej wagi, tutaj masz mój wykres sprzed chwili. Z samą wagą miałbyś wszystko poza niebieskim wykresem ciśnienia. Czy to sztuka dla sztuki? Trochę tak i nie. Jestem pewien, że pewne osoby osiągną podobny rezultat bez wagi. Ja natomiast uczę się trochę z tych wykresów na temat tego, żeby utrzymywać bardziej liniowy profil oraz przekładać jakieś znane profile z innych ekspresów dźwigniowych do Flair. Póki co jestem zadowolony z rezultatów, wczoraj piłem kawę z profilowaniem LexaX i jak dla mnie to były zupełnie inne doznania smakowe, mimo tych samych ziaren, grubości mielenia etc. Po prostu zabawa, ale nie konieczność. [image: 1757838722421-img_2449.png]
  • 1 Głosy
    17 Posty
    496 Wyświetlenia
    S
    Ciekawe obserwacje @ciastek , dziękuję. Ostatnio rzadko pijam espresso, ale będę obserwować jak to wygląda u mnie
  • Lidl i akcesoria baristy

Akcesoria domowego baristy - wagi, tampery, pojemniki itd.
    8
    0 Głosy
    8 Posty
    344 Wyświetlenia
    K
    @MateuszM Na początek wyciągnij redukcję, która jest fabrycznie wsadzona w miejsce na kolbę. Po tym 58mm pasuje jak należy. Mam od piątku. Regulowana śruba ma wystarczającą długość by podpierała kolbę Lelita. Jednak dla NPFa Rancilio jest za krótka. Ogólnie bardzo fajna rzecz, a za tą cenę to już hit.