Dozownik do ziaren: potrzebny dodatek do młynków single dose czy zbędny gadżet?
-
Automaty dozujące / ważące ziarna kawy nie są popularne.
Na rynku nie ma też chyba ich zbyt wiele na rynku.Kojarzę jedynie dwa urządzenia w dość wysokich cenach.
Acaia - Orion Nano Bean Doser
Dozwonik od Acaia. Dokładność około 0,25 g (1 - 3 ziarna), szybkość 2 g/s, hopper 250g. Moduł Bluetooth 5.0. Zasilanie akumulatorowe. Cena w Polsce ok 4600zł.

The Accountant - Coffee Bean Doser
Dozownik drukowany w 3D. Deklarowana dokładność do 1 ziarna. Zasilanie akumulatorowe.
Cena około 1500zł.

Znacie jakieś inne, podobne urządzenia? Widzicie w ogóle ich sens?
-
Przepraszam, musiałem

-
trochę jak SD dla leniwych, bo zawsze podnosi się argument że zabiera dużo czasu względem OD
kilkanaście sekund na espresso to mały uzysk, niskie value-for-money
gdyby
te hoppery były dzielone, tak że możesz odmierzyć raz takie ziarno a raz takie
albo
pozwalały na szybki zrzut z powrotem do paczki/pojemnika
i
zawsze zachowana została precyzja co do 1 ziarna (to chyba minimum, ciężko byłoby jeszcze segregować ziarna pod względem wagi/wielkości)
takie urządzenia miałyby więcej sensu, zważywszy na ceny niektórych wag (np Acaia)
-
Może go ma sens w kraftowej palarni z młynkami SD, ale jeszcze się nie spotkałem z taką.

-
Ja tam wolę zważyć sobie porcję ziaren

Niestety stosunek ceny do przydatności jest słaby, biorąc pod uwagę domowy użytek.
-
Wydaje mi się, że w polskich realiach jest to gadżet absolutnie zbędny. W warunkach domowych w ogóle nie ma dyskusji (bez sensu), a poważnych kawiarni (takich co oferują ileś tam ziaren do wyboru) jak na lekarstwo. Polska jest póki co na etapie, że kawa z ekspresu to jest wyższy stopień wtajemniczenia i luksus

-
S skansen rozdzielił ten temat dnia
-
MADBALL MD-1
Na rynku pojawiło się jeszcze jedno urządzenie tego typu MADBALL MD-1. Nie znalazłem jednak żadnych informacji o nim. Cena w USA 190USD, na AliExpress 1200zł:
https://pl.aliexpress.com/i/1005008712333036.html
![S030b884e48b0408d8c6addfafd2fcb5fu[1].jpg](/assets/uploads/files/1748241988975-s030b884e48b0408d8c6addfafd2fcb5fu-1.jpg)
Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better 💗
Zarejestruj się Zaloguj sięSugerowane posty
-
Dystrybutor OCD - przydatne narzędzie czy pieniądze wywalone w błoto?
Akcesoria domowego baristy - wagi, tampery, pojemniki itd.
1
-
Puck screen - niezbędny dodatek czy zbędny gadżet?
1
-
Normcore - pojemniki na porcje ziaren kawy - recenzja
2