Puck screen - niezbędny dodatek czy zbędny gadżet?
-
Zwykle problemem u takich osób jest głównie czas poświęcony na przygotowanie kawy, jak nie masz na to zajawki, to dokładanie kolejnych kloców na etapie parzenia kawy takich jak wkładanie puck-screna, chyba bardziej może zniechęcić niż pomóc.
Widziałem dużo osób, które sprzedało kolbę po kilku miesiącach, za każdym razem ze względu na czas przygotowanie kawy. Dużo osób wtedy migruje na dripper albo automat, a kolba to taki etap przejściowy, ale to już trochę odpłynąłem od tematu.

-
Ja bez sitka ala screena, nie zrobię pewnie szota w robocie.
Wiec jestem poniekąd skazany na nie.
Czasem używam jeszcze papierków do jaśniejszych wypałów które są drobniej mielone..Moje dzisiejsze ciastka :]

Edit.
To tak z innej bajki.
Ostatnio rozwaliłem gumowego pina z jednego sitka i zrobiłem testowo szota bez niego, w filizance byla masakra
.Niestety lub raczej stety wymusze je konstrukcja sprzetu, w sensie użuwanie.
Taki lekki offtop
-

-
Ja bez sitka ala screena, nie zrobię pewnie szota w robocie.
Wiec jestem poniekąd skazany na nie.
Czasem używam jeszcze papierków do jaśniejszych wypałów które są drobniej mielone..Moje dzisiejsze ciastka :]

Edit.
To tak z innej bajki.
Ostatnio rozwaliłem gumowego pina z jednego sitka i zrobiłem testowo szota bez niego, w filizance byla masakra
.Niestety lub raczej stety wymusze je konstrukcja sprzetu, w sensie użuwanie.
Taki lekki offtop
@Heniutek Do czego ten gumowy pin potrzebny? Któryś raz już widzę coś takiego, ale nie mam pojęcia skąd się wziął. Bez niego z prysznica nie leci?

-
@Heniutek Do czego ten gumowy pin potrzebny? Któryś raz już widzę coś takiego, ale nie mam pojęcia skąd się wziął. Bez niego z prysznica nie leci?

@ciastek, tak naprawde to fiutek służący do wyciagania i wkladania tego "sitka" w koszyk , który jest dosyć głeboki.
Niestety jego brak powoduje to że woda tym otworem po pinie wlewa się i robi błoto i kiszka łajdaczka.Swoją drogą znalazłem taki temat :
IMS Ekran dyfuzora krążka firmy E&B, LAB do filtrów portafilters 58 mm : Amazon.pl: Dom i kuchnia
IMS Ekran dyfuzora krążka firmy E&B, LAB do filtrów portafilters 58 mm : Amazon.pl: Dom i kuchnia
(www.amazon.pl)
Chyba @Semtex wspominał coś o magnesie?
-
mam jakieś flashbacki że już o tym gadaliśmy gdzieś, bo ten krążek z magnesem też kojarzę, ale oczywiście nie mogę znaleźć, w odróżnieniu do wtyczek do forum

-

-
@ciastek, tak naprawde to fiutek służący do wyciagania i wkladania tego "sitka" w koszyk , który jest dosyć głeboki.
Niestety jego brak powoduje to że woda tym otworem po pinie wlewa się i robi błoto i kiszka łajdaczka.Swoją drogą znalazłem taki temat :
(www.amazon.pl)
@Heniutek napisał w Puck screen - niezbędny dodatek czy zbędny gadżet?:
Owszem. Niektóre puck screen’y są robione z magnetycznej stali i wtedy te magnesiki przydatne są. Normcore nie współpracuje z magnesem, MHW-3Bomber już tak. Ten E&B Lab zbiera dobre opinie, tylko trochę drogi się wydaje
.MHW-3Bomber + magnesik + stojaczek:

-
znalazłem dodatkowe zastosowanie dla puckscreena z magnesikiem
przed wybiciem ciastka do knockboxa można je odcisnąć w portafiltrze, żeby odsączyć jeszcze więcej wody niż zawór trójdrożny pozwala
gdyby komuś nadmiar wilgoci przeszkadzałabsurd, ale kto zabroni…

-
Pomysł dobry, na pewno mniej błotka będzie