Największe pułapki - zbędne akcesoria psują twoje espresso
-
Ciekaw jestem czy w waszych doświadczeniach znalazły się jakieś akcesoria, które przyniosły odwrotny skutek do zamierzonego, albo po prostu były ładną zabawką, a tak naprawdę tylko wpływały negatywnie na kawę.
Tamper z efektem fali "ripple base". Pozostawia na górze ciastka kawy ładny wzorek, ciężko powiedzieć czy to ma wpływ na ekstrakcję. Natomiast sam tamper i rowki z czasem nabierają ziarenek kawy i zaczynają tworzyć się grudki, jeśli nie będziemy regularnie czyścić spodu tampera, wspomniane grudki zaczną tworzyć nierównomierne ubicie kawy, a co za tym idzie, sprawią, że podczas ekstrakcji pojawi się kanałowanie.
-
-
Dotychczas wydzieliłem tematy o puck screen, OCD i łyżce do sitek.
Mam kolejną propozycje
Nie wiem dlaczego dużo sobie po tym narzędziu obiecywałem. Niestety, igły są dużo za grube i efekt jest dramatycznie zły.
Nie ma co nawet tego porównywać do Umikota.
Szkoda, bo samo narzędzie ma przywozicie wykonaną obudowę. Może z cieńszymi igłami robiłoby robotę.
Zdecydowanie odradzam.
-
Nie wygląda to dobrze, aż się boje zapytać ile kosztowało.
Widziałem najtańsze WDT za 75zł~Jak już kupować coś tańszeg, to np. Muvna
-
@pawel890 napisał w Największe pułapki - zbędne akcesoria psują twoje espresso:
Nie było drogie, zapłaciłem mniej niż 40zł.
Wykonanie obudowy jest naprawdę przyzwoite. Gdyby szpilki były cieńsze to było to ciekawe narzędzie. -
@pawel890 tutaj (Muvna) "igły" też wyglądają jak ze spinacza...
-
Według specyfikacji producenta to 0.25mm czyli tyle co wszystkie inne WDT.
-
@pawel890 , może tak światło pada i oszukuje oko na fotce.
Jak powiększam zdjęcie do "rzeczywistych rozmiarów" kciuk jest +/-wielkości mojego kciuka to wyglądają jakby miały jakieś 1-1,5 mm. -
może masz dużego kciuka
albo człowiek na zdjęciu ma małego
albo jak zwykle to pic na wodę, fotomontaż albo zdjęcie prototypu albo ustawiane żeby było widać igły
nie bez powodu wszędzie piszą że zdjęcia są poglądowe i mogą odbiegać od oryginału -
Tu jest inne ujęcie, widać, że to standard 0.25mm, podobnie jak inne WDT nawet za 600zł.
Natomiast co do reszty ergonomii, to osobna kwestia. -
-
C ciastek odniósł się do tego tematu dnia
-
nowa nominacja – silnik do młynka…ręcznego
https://flairespresso.com/product/flair-power-tower/ -
Jakby się zastanowić ten zestaw młynka i stacji to 900zł~ jak ktoś faktycznie prowadzi życie 50/50 i znajdzie nisze na ten młynek, to ciężko znaleźć stożkowy młynek z żarnami 47mm za mniej niż 1k
-
Pytanie jeszcze jak długo pożyje młynek z takim dołożonym silnikiem
-
Zaadaptowałem uchwyt na wiertarkę do swojego 1zpresso i kręci się o wiele lżej.
-
nowa nominacja – silnik do młynka…ręcznego
https://flairespresso.com/product/flair-power-tower/@ciastek już "dawno" jest w kapułkach, za naszą granicą, ale zerowy odzew użytkowników, no chyba że nikt się nie pokusił o zakup.
Access Forbidden
Webpage description goes here
(www.ekokapsulki.pl)
Fajne i niefajne że jest adapter, tylko trzeba go dokupić
Access Forbidden
(www.ekokapsulki.pl)
-
@ciastek już "dawno" jest w kapułkach, za naszą granicą, ale zerowy odzew użytkowników, no chyba że nikt się nie pokusił o zakup.
Access Forbidden
(www.ekokapsulki.pl)
Fajne i niefajne że jest adapter, tylko trzeba go dokupić
Access Forbidden
(www.ekokapsulki.pl)
@Heniutek tak na niego trafiłem, ale nie chciałem robić reklamy
Z adapterem to już ponad 1k - dodając kosz młyna, cenowo wychodzi względnie atrakcyjnie z takim 1Zp, zwłaszcza że tu jest jeszcze spory akumulator. Tyle że na czymś musieli oszczędzić… Nie widzę info o momencie obrotowym i samej prędkości. A poza tym, jak ktoś kupuje młyn ręczny to chyba nie po to, żeby go elektryfikować jak kolej?
-
@ciastek , akurat rozgladałem się za jakimś napedem , ale chyba bardziej z czystej ciekawości niż faktycznej checi zakupu.
W wiekszosci wypadków cena jednak trochę odstrasza, zwlaszcza jak Timemore wypuścił jakieś tam młynki z napedem... -
-