Przejdź do treści
  • Kategorie
  • Jak zacząć z kawą
  • Poradnik espresso
  • Pierwszy młynek do kawy
  • Woda do kawy
  • Popularne
  • Ostatnie
  • Tagi
  • Użytkownicy
  • Grupy
Skórki
  • Light
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Dark
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

• Domyślna (Brak skórki)
  • Brak skórki
Zwiń
Zdjęcie
  1. Ekspresy do kawy | Najlepsza kawa
  2. Akcesoria domowego baristy - wagi, tampery, pojemniki itd.
  3. Sage Puck Sucker - automatyczny odbijak o chwytliwej nazwie

Sage Puck Sucker - automatyczny odbijak o chwytliwej nazwie

Zaplanowany Przypięty Zablokowany Przeniesiony Akcesoria domowego baristy - wagi, tampery, pojemniki itd.
5 Posty 3 Uczestników 59 Wyświetlenia
  • Najpierw najstarsze
  • Najpierw najnowsze
  • Najwięcej głosów
Odpowiedz
  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Ten temat został oddzielony od Największe pułapki - zbędne akcesoria psują twoje espresso skansen
Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
  • ciastekC Niedostępny
    ciastekC Niedostępny
    ciastek
    napisał ostatnio edytowany przez skansen

automatyczny odbijak o chwytliwej nazwie the Puck Sucker

jak na odbijak kosztuje krocie i podobno pasuje tylko do kolb Sage 58mm 😃 może to przez skrzydełka portafiltra?

Ekspres: Bianca V3, Picopresso
    Młyn: Lagom Casa 65CL, J-Ultra
    Wcześniej: MaraX, Fred

1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
    0
    • pawel890P Online
      pawel890P Online
      pawel890
      Admin
      napisał ostatnio edytowany przez

Sage chyba słynie z nieracjonalnych cen niektórych akcesoriów na Polski rynek, no chyba, że takie ceny są również globalnie.

Ale po czasie, zrewidowałem swoje spojrzenie na puck screen - może we Flair to konieczność, ale uważam, że w przypadku espresso, to niestety nic nie daje, a dodatkowy przedmiot który trzeba czyścić i dodawać do rytuału parzenia.

Ekspres: Rancilio Silvia PID, Flair 58+
      Młynek: Eureka Single Dose, 1Zpresso Q1

Darmowe ogłoszenia samochodowe: AutoKompas.pl

S ciastekC 2 odpowiedzi Ostatnia odpowiedź
      0
      • pawel890P pawel890

Sage chyba słynie z nieracjonalnych cen niektórych akcesoriów na Polski rynek, no chyba, że takie ceny są również globalnie.

Ale po czasie, zrewidowałem swoje spojrzenie na puck screen - może we Flair to konieczność, ale uważam, że w przypadku espresso, to niestety nic nie daje, a dodatkowy przedmiot który trzeba czyścić i dodawać do rytuału parzenia.

S Online
        S Online
        skansen
        Admin

@pawel890 napisał w Największe pułapki - zbędne akcesoria psują twoje espresso:

Chyba żaden producent ekspresów nie ma niskich cen na swoje akcesoria, Sage nie jest tu raczej wyjątkiem.

Puck Sucker z kolei mi się podoba - zawsze to mniejsze obciążenie nadgarstków. Niestety jak słusznie wskazał @ciastek prawidłowo działa tylko z kolbami Sage. Jeśli kiedyś pojawi się wersja kompatybilna z kolbą E61 to na pewno się nią zainteresuje.

Ekspres: Lelit Bianca, Melita Epour
        Młynek: Mazzer Omega, Mahlkonig EK43S
        Inne: Fellow Stagg EKG Pro, Acaia Lunar
        Poprzedni sprzęt: Lelit Elizabeth, Sage Pro Grinder, Lelit William, Ceado E37S

0
        • pawel890P pawel890

ciastekC Niedostępny
          ciastekC Niedostępny
          ciastek

zrewidowałem swoje spojrzenie na puck screen - może we Flair to konieczność, ale uważam, że w przypadku espresso, to niestety nic nie daje, a dodatkowy przedmiot który trzeba czyścić i dodawać do rytuału parzenia

Wielokrotnie czytałem o tym, jak to puck screen jest niezbędny do zachowania czystości, tylko że to nijak się ma do moich doświadczeń. Czy to w Marze, czy Biance, po zrobieniu szota prysznic jest tylko lekko ubrudzony – szybki flush usuwa większość, a pojedyncze drobinki nie mają już takiego znaczenia dla kolejnego naparu. Bez względu na to czy robię na podwójnym, czy pojedynczym sitku.

@skansen napisał w Największe pułapki - zbędne akcesoria psują twoje espresso:

Puck Sucker z kolei mi się podoba - zawsze to mniejsze obciążenie nadgarstków.

Nadgarstki obrywają przede wszystkim przy tampingu. U mnie to wygląda tak, że ciastko wybijam od razu po zrobieniu szota, jeszcze przed konsumpcją. Wtedy wypada niemalże samo, wystarczy delikatne puknięcie. Trochę ciężej wychodzi z pojedynczego sitka, ale tam i tak przy ściankach muszę usunąć ręcznie papierkiem. Bez większego znaczenia jest siła obijania (w granicach rozsądku oczywiście), więc i nadgarstki przy tym nie cierpią.

Ekspres: Bianca V3, Picopresso
          Młyn: Lagom Casa 65CL, J-Ultra
          Wcześniej: MaraX, Fred

S 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
          0
          • ciastekC ciastek

zrewidowałem swoje spojrzenie na puck screen - może we Flair to konieczność, ale uważam, że w przypadku espresso, to niestety nic nie daje, a dodatkowy przedmiot który trzeba czyścić i dodawać do rytuału parzenia

Wielokrotnie czytałem o tym, jak to puck screen jest niezbędny do zachowania czystości, tylko że to nijak się ma do moich doświadczeń. Czy to w Marze, czy Biance, po zrobieniu szota prysznic jest tylko lekko ubrudzony – szybki flush usuwa większość, a pojedyncze drobinki nie mają już takiego znaczenia dla kolejnego naparu. Bez względu na to czy robię na podwójnym, czy pojedynczym sitku.

@skansen napisał w Największe pułapki - zbędne akcesoria psują twoje espresso:

Puck Sucker z kolei mi się podoba - zawsze to mniejsze obciążenie nadgarstków.

Nadgarstki obrywają przede wszystkim przy tampingu. U mnie to wygląda tak, że ciastko wybijam od razu po zrobieniu szota, jeszcze przed konsumpcją. Wtedy wypada niemalże samo, wystarczy delikatne puknięcie. Trochę ciężej wychodzi z pojedynczego sitka, ale tam i tak przy ściankach muszę usunąć ręcznie papierkiem. Bez większego znaczenia jest siła obijania (w granicach rozsądku oczywiście), więc i nadgarstki przy tym nie cierpią.

S Online
            S Online
            skansen
            Admin
            napisał ostatnio edytowany przez skansen

@ciastek napisał w Puck:

U mnie to wygląda tak, że ciastko wybijam od razu po zrobieniu szota, jeszcze przed konsumpcją. Wtedy wypada niemalże samo, wystarczy delikatne puknięcie.

U mnie bywa z tym naprawdę różnie. Sporo zależy od sitka, dozy (grubość, masa) rodzaju ziarna, przebiegu ekstrakcji itp. Przeważnie muszę jednak "pukać".

Ekspres: Lelit Bianca, Melita Epour
            Młynek: Mazzer Omega, Mahlkonig EK43S
            Inne: Fellow Stagg EKG Pro, Acaia Lunar
            Poprzedni sprzęt: Lelit Elizabeth, Sage Pro Grinder, Lelit William, Ceado E37S

0
            Odpowiedz
            • Odpowiedz, zakładając nowy temat
            Zaloguj się, aby odpowiedzieć
            • Najpierw najstarsze
            • Najpierw najnowsze
            • Najwięcej głosów

• Zaloguj się

• Nie masz konta? Zarejestruj się

• Aby wyszukiwać zaloguj się lub zarejestruj.
            • Pierwszy post
              Ostatni post
            0
            • Kategorie
            • Jak zacząć z kawą
            • Poradnik espresso
            • Pierwszy młynek do kawy
            • Woda do kawy
            • Popularne
            • Ostatnie
            • Tagi
            • Użytkownicy