Automatyczne tampery w domu
-
A co sądzicie o automatycznych tamperach w środowisku domowym? Dla mnie to też lekki absurd, ale widziałem, że ludzie kupują taki sprzęt.
-
Takie tempery na pewnie nie są niezbędne w domu.
Wystarczy tamper samopoziomujący lub dynamometryczny.Chyba, że ktoś ma problemy z nadgarstkami albo inne medyczne wskazania.
Z drugiej strony Sage oferuje sporo ekspresów z automatycznym tamperem. Więc jeśli ktoś chce amortyzować workflow i ma na to środki, to czemu nie?
-
O kwestiach zdrowotnych bym nie pomyślał, nie będę drążył, że zapinanie kolby też może obciążać nadgarstek
Tampery w Sage są całkiem ok dla początkującyh, bardziej myślałem o automatycznych tamperach za kilka tysięcy złotych. -
Sens wprowadzenia takiego rozwiązania jest, bo przekłada się to na powtarzalność. Ale koszt takiego tampera sprawia, że traci to sens jeśli mówimy o domowym użytku, chyba że ktoś ma naprawdę spore dochody
Jeśli chodzi o domowy użytek, w zupełności wystarczyłby tamper dynamometryczny. Ja jestem sierotą jeśli chodzi o ubijanie kawy, dlatego zdecydowanie bym taki kupił
-
Jestem posiadaczem takiego tampera w swoim domowym zaciszu. Zamówiony z ali za około 900 zł. Ubija już kawę ponad 2 lata - nic z nim się nie dzieje.
Jak dla mnie to po prostu wygoda - nie zastanawiasz się czy będzie źle/dobrze, drugą połówką dzięki temu też może zrobić kawkę z takim samym ubiciem.
Z minusów to mój konkretny model wymaga kolby która ma właściwości magnetyczne (niestety nie każda je ma).