Dozownik do ziaren: potrzebny dodatek do młynków single dose czy zbędny gadżet?
-
Automaty dozujące / ważące ziarna kawy nie są popularne.
Na rynku nie ma też chyba ich zbyt wiele na rynku.Kojarzę jedynie dwa urządzenia w dość wysokich cenach.
Acaia - Orion Nano Bean Doser
Dozwonik od Acaia. Dokładność około 0,25 g (1 - 3 ziarna), szybkość 2 g/s, hopper 250g. Moduł Bluetooth 5.0. Zasilanie akumulatorowe. Cena w Polsce ok 4600zł.
The Accountant - Coffee Bean Doser
Dozownik drukowany w 3D. Deklarowana dokładność do 1 ziarna. Zasilanie akumulatorowe.
Cena około 1500zł.
Znacie jakieś inne, podobne urządzenia? Widzicie w ogóle ich sens?
-
Przepraszam, musiałem
-
trochę jak SD dla leniwych, bo zawsze podnosi się argument że zabiera dużo czasu względem OD
kilkanaście sekund na espresso to mały uzysk, niskie value-for-money
gdyby
te hoppery były dzielone, tak że możesz odmierzyć raz takie ziarno a raz takie
albo
pozwalały na szybki zrzut z powrotem do paczki/pojemnika
i
zawsze zachowana została precyzja co do 1 ziarna (to chyba minimum, ciężko byłoby jeszcze segregować ziarna pod względem wagi/wielkości)
takie urządzenia miałyby więcej sensu, zważywszy na ceny niektórych wag (np Acaia)
-
Ja tam wolę zważyć sobie porcję ziaren
Niestety stosunek ceny do przydatności jest słaby, biorąc pod uwagę domowy użytek.
-
Wydaje mi się, że w polskich realiach jest to gadżet absolutnie zbędny. W warunkach domowych w ogóle nie ma dyskusji (bez sensu), a poważnych kawiarni (takich co oferują ileś tam ziaren do wyboru) jak na lekarstwo. Polska jest póki co na etapie, że kawa z ekspresu to jest wyższy stopień wtajemniczenia i luksus
-