Przejdź do treści
  • Kategorie
  • Jak zacząć z kawą
  • Poradnik espresso
  • Pierwszy młynek do kawy
  • Woda do kawy
  • Popularne
  • Ostatnie
  • Tagi
  • Użytkownicy
  • Grupy
Skórki
  • Light
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Dark
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

• Domyślna (Brak skórki)
  • Brak skórki
Zwiń
Zdjęcie
  1. Ekspresy do kawy | Najlepsza kawa
  2. Kawa ziarnista
  3. Co aktualnie popijacie?

Co aktualnie popijacie?

Zaplanowany Przypięty Zablokowany Przeniesiony Kawa ziarnista
113 Posty 14 Uczestników 3.5k Wyświetlenia
  • Najpierw najstarsze
  • Najpierw najnowsze
  • Najwięcej głosów
Odpowiedz
  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
  • Dawid4792D Niedostępny
    Dawid4792D Niedostępny
    Dawid4792
    Mod
    napisał ostatnio edytowany przez

1000011544.jpg

Hayb Konesso Filter blend - ciężko powiedzieć który to już kilogram tej kawy, ale myślę że wypiłem już 6-8kg tego. I ciagle smakuje, w dodatku jest niedroga. W czasach kiedy większość przelewów to wydatek 40-50zl / 250g, tu mamy kilogram za około 100zł.

Ekspres : Nivona Cube
    Młynek : Timemore C3 ESP
    Poprzednie sprzęty : Moccamaster / 1Zpresso ZP6s / Behmor 2020SR+ / Lelit Anita / Gaggia Classic / Comandante C40 / Wilfa Uniform / Timemore X / Timemore S3

S HeniutekH 2 odpowiedzi Ostatnia odpowiedź
    1
    • Dawid4792D Dawid4792

1000011544.jpg

Hayb Konesso Filter blend - ciężko powiedzieć który to już kilogram tej kawy, ale myślę że wypiłem już 6-8kg tego. I ciagle smakuje, w dodatku jest niedroga. W czasach kiedy większość przelewów to wydatek 40-50zl / 250g, tu mamy kilogram za około 100zł.

S Niedostępny
      S Niedostępny
      skansen
      Admin

@Dawid4792 napisał w Co aktualnie popijacie?:

Hayb Konesso Filter

@Dawid4792 odsypał kiedyś dla mnie próbkę za co serdecznie dziękuję. Kawa sprawdza się do filtra, w tej chwili mam jeden worek otwarty.

Ekspres: Lelit Bianca, Melita Epour
      Młynek: Mazzer Omega, Mahlkonig EK43S
      Inne: Fellow Stagg EKG Pro, Acaia Lunar
      Poprzedni sprzęt: Lelit Elizabeth, Sage Pro Grinder, Lelit William, Ceado E37S

1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
      0
      • Dawid4792D Niedostępny
        Dawid4792D Niedostępny
        Dawid4792
        Mod

1000011770.jpg

Aktualnie otwarte paczki - Kenia Kirinyaga Focusy i Brasileiro od Beans Republic.

Jeśli chodzi o Kenie, to jest to pierwsza moja kawa z tej palarni. Jest nieźle, kawa bardzo bogata w smaku i o trochę wyższej kwasowości. Profil sensoryczny ciekawy, może tej jagody za dużo nie czuje, ale resztę jak najbardziej.

Co do drugiej kawy, ktoś mógłby pomyśleć "co to za paździerz? ", ale ja lubię testować takie rzeczy. Wbrew pozorom jest cała masa kawoszy dla których ta kawa to będzie rarytas do mleczka którego szukali. Profil sensoryczny - czekolada, orzech, kakao. Nie porywa, ale za to nikt nie powie ze czegoś tu nie czuć 🙂 Prawdę mówiąc nie ma się tu do czego przyczepić. Kawa jest kawa, stopień palenia nawet nie jest jakiś zbyt ciemny, klasyczna w smaku.

Ekspres : Nivona Cube
        Młynek : Timemore C3 ESP
        Poprzednie sprzęty : Moccamaster / 1Zpresso ZP6s / Behmor 2020SR+ / Lelit Anita / Gaggia Classic / Comandante C40 / Wilfa Uniform / Timemore X / Timemore S3

korea83K 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
        0
        • Dawid4792D Dawid4792

1000011770.jpg

Aktualnie otwarte paczki - Kenia Kirinyaga Focusy i Brasileiro od Beans Republic.

Jeśli chodzi o Kenie, to jest to pierwsza moja kawa z tej palarni. Jest nieźle, kawa bardzo bogata w smaku i o trochę wyższej kwasowości. Profil sensoryczny ciekawy, może tej jagody za dużo nie czuje, ale resztę jak najbardziej.

Co do drugiej kawy, ktoś mógłby pomyśleć "co to za paździerz? ", ale ja lubię testować takie rzeczy. Wbrew pozorom jest cała masa kawoszy dla których ta kawa to będzie rarytas do mleczka którego szukali. Profil sensoryczny - czekolada, orzech, kakao. Nie porywa, ale za to nikt nie powie ze czegoś tu nie czuć 🙂 Prawdę mówiąc nie ma się tu do czego przyczepić. Kawa jest kawa, stopień palenia nawet nie jest jakiś zbyt ciemny, klasyczna w smaku.

korea83K Niedostępny
          korea83K Niedostępny
          korea83

@Dawid4792 napisał w Co aktualnie popijacie?:

Kenia Kirinyaga Focusy

Bardzo dobra jest tak kawa. Czysta w smaku Kenia z samych SL-ek bez zbędnego dodatku ruiru czy batian 👍

Ekspres: Lelit Bianca, Fellow Aiden
          Młynek: Mazzer Super Jolly V Pro Electronic, Kinu M47 Classic, Comandante C40 mk4, Timemore Sculptor 078

0
          • MateuszMM Niedostępny
            MateuszMM Niedostępny
            MateuszM

Aktualnie piję sobie paczkę Kolumbii od Paloma. Dawno nie piłem tak pysznej kawki! W przelewie mamy mambę truskawkowo malinową, a w espresso truskawkę/malinę z posmakiem śmietanki. Przyjemna owocowa kawa z dużą ilością smaku. Polecam 😊1000017649.jpg

Ekspres:Bellezza Chiara Leva
            Młynki:

*Arco 2in1
            *Eureka 65 All purpose
            *Niche Zero

TomaszkoT 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
            0
            • MateuszMM MateuszM

Aktualnie piję sobie paczkę Kolumbii od Paloma. Dawno nie piłem tak pysznej kawki! W przelewie mamy mambę truskawkowo malinową, a w espresso truskawkę/malinę z posmakiem śmietanki. Przyjemna owocowa kawa z dużą ilością smaku. Polecam 😊1000017649.jpg

TomaszkoT Niedostępny
              TomaszkoT Niedostępny
              Tomaszko

@MateuszM byłem na cuppingu u nich, niektóre te ich kawki pod przelew to takie sztosy że szok.

Lelit Anita
              Sitka Ascaso competition
              dystrybutor i tamper Motta / Normcore v4
              waga KC200
              puck screen 1.0,1.7,2.0 AliExspress
              Commandante C40, Hario Mobile Mill stick, Clever dripper, Aeropress, kawiarki Bialetti SS

1
              • TomaszkoT Niedostępny
                TomaszkoT Niedostępny
                Tomaszko
                napisał ostatnio edytowany przez Tomaszko

To aktualny zestaw, szczególnie miło zaskoczony jestem Włoską Robotą, bo jak nie przemawia do mnie Italiano espresso to, to jest mega pyszne, takie orzechowo pocornowe, pierwsza kawa która mnie namówiła na mleko.8ceae84d-acca-4b05-b1c9-be66ac0dd1a5-image.jpeg

Lelit Anita
                Sitka Ascaso competition
                waga KC200
                Commandante C40, Hario Mobile Mill stick, Clever dripper, Aeropress, kawiarki Bialetti SS

0
                • S Niedostępny
                  S Niedostępny
                  skansen
                  Admin
                  napisał ostatnio edytowany przez skansen

Pierwsza "darowana" paczka z Palarnii Korona za mną. Palarnia ta szczyci się, ze jest najstarszą działającą palarnią kawy w Polsce. Mniej oficjalna wersja historii jest taka, że w 1945 w pozostawionej przez Niemców palarni prace wznowili Polacy. Może coś więcej o ich historii doda @pawel890 .

Zawsze sceptycznie podchodzę do kawowych prezentów.
                  Patrzę na paczkę, jest data palenia. Jest plus.
                  Są metody i uwaga, kawa jest zalecana tylko do trzech metod ale nie do wszystkich. Kolejny plus.
                  Postanowiłem wiec spróbować.
                  W środku średnio palone ziarenka, w kierunku ciemnym. Do espresso we włoskim stylu w sam raz.
                  Nie zakochałem się co prawda w tej kawie, ale jeśli mamy możliwość to warto spróbować.

PXL_20250216_212940705.MP.jpg
                  PXL_20250216_212926546.jpg

Ekspres: Lelit Bianca, Melita Epour
                  Młynek: Mazzer Omega, Mahlkonig EK43S
                  Inne: Fellow Stagg EKG Pro, Acaia Lunar
                  Poprzedni sprzęt: Lelit Elizabeth, Sage Pro Grinder, Lelit William, Ceado E37S

0
                  • pawel890P Niedostępny
                    pawel890P Niedostępny
                    pawel890
                    Admin

Historia tej palarni jest całkiem ciekawa, sam kojarzę, że to była moja pierwsza kawa speciality, jeszcze pod inna nazwą, ponieważ palarnia nazywała się "Niedźwiedź w koronie" i było to rok 2015 - następnie palarnia upadła, ktoś to kupił i wrócił do oryginalnej nazwy.

Natomiast sama palarnia sięga 1936 roku, ciekawostką jest, że po wojnie handel kawą był zakazany na rzecz herbaty przez związek radziecki, ale wyczytałem, że palenie kawy było wtedy dozwolone. Kawy w obecnej odsłonie nie miałem okazji testować, ale może przyjdzie pora, wydaje mi się, ale mogę się tutaj mylić, że od niedawna robią taką prawdziwą kawę speciality, a wcześniej były same mieszanki bez daty palenia co mnie odrzucało. Tutaj całkiem ciekawy wpis na temat historii palarni.

Tak widzę, że w Szczecinie jest sporo najstarszych miejsc:

• Kino Pionier 1907
                    • Pizzeria Piccolo (1978)
                    • Palarnia Korona (1936)
                    • Salon i renowacja lamp (1945)

Ekspres: Rancilio Silvia PID, Flair 58+
                    Młynek: Eureka Single Dose, 1Zpresso Q1

Darmowe ogłoszenia samochodowe: AutoKompas.pl

0
                    • TomaszkoT Niedostępny
                      TomaszkoT Niedostępny
                      Tomaszko

Z racji że mineło 8 dni od wypału, pierwsza paczka z DAK otwarta i ziarno poszło w aeropress.

Zdziwienie niesamowite bo opisy smakowe czytam raczej z lekkim przymróżeniem oka, ale smak pitaji jest tu tak wyeksponowany niesamowicie! Szok mega smakowy, sztos kawa jak ktoś lubi egzotyczne owocowe smaki. Na espresso jeszcze poczeka z 2 tygodnie.

image.jpeg

Lelit Anita
                      Sitka Ascaso competition
                      waga KC200

0
                      • pawel890P Niedostępny
                        pawel890P Niedostępny
                        pawel890
                        Admin

Może kiedyś się skuszę na tego DAKa, skoro tak jest zachwalany. Chociaż muszę przyznać, że w przypadku zagranicznych palarni, to moim zdaniem mocno odstają poziomem od naszych rodzimych. Próbowałem kaw ze Szwecji i Włoch i zwykle bez entuzjazmu albo słabizna.

Ekspres: Rancilio Silvia PID, Flair 58+
                        Młynek: Eureka Single Dose, 1Zpresso Q1

Darmowe ogłoszenia samochodowe: AutoKompas.pl

0
                        • korea83K Niedostępny
                          korea83K Niedostępny
                          korea83

Piłem do tej pory 35 różnych kaw od DAK i póki co jeszcze żadnej wtopy nie było 😉 Dla mnie jest to jedna z topowych palarni 👍

Młynek: Mazzer Super Jolly V Pro Electronic, Kinu M47 Classic, Comandante C40 mk4, Timemore Sculptor 078

1
                          • TomaszkoT Niedostępny
                            TomaszkoT Niedostępny
                            Tomaszko

Jestem mega pozytywnie zaskoczony dawno żadna kawa nie zrobiła na mnie aż takiego wrażenia, co prawda te 10zł za filiżankę kawy w domu kieruje wzrok w stronę szafki z maścią na lekki ból 4 liter XD, ale warto.

Lelit Anita
                            Sitka Ascaso competition
                            waga KC200

0
                            • korea83K Niedostępny
                              korea83K Niedostępny
                              korea83

DAK na teraz w ofercie kawę kosztująca 36€ za 60g, tutaj to dopiero boli 🤣

0
                              • TomaszkoT Niedostępny
                                TomaszkoT Niedostępny
                                Tomaszko

To już nie dla mnie takie rarytasy 😛 ale 4 kolejne paczuszki domówione bo przy 4 kawach dziennie szybko schodzi 😉

Lelit Anita
                                Sitka Ascaso competition
                                waga KC200

0
                                • korea83K Niedostępny
                                  korea83K Niedostępny
                                  korea83

Pojawiła się ta kawa w coffeelove... Strasznie mnie kusi żeby spróbować 😉 Niemal 40zł za 2 filiżanki kawy 😜

0
                                  • TomaszkoT Niedostępny
                                    TomaszkoT Niedostępny
                                    Tomaszko

„Skromnie policzyłeś, ale u mnie na jedną kawkę idzie 20g aero, więc wychodzi około 50 zł za filiżankę.
                                    Kusisz, ale jednak nie ten profil smakowy, żebym aż tyle wydał.

Dzisiaj w filiżance ziarno z Coffee Plant - dobra kawa, ale po wczorajszej z DAK to już nie to samo podniecenie. Owocowe nuty dobrze wyczuwalne, pojawia się przyjemna słodycz, która płynnie przechodzi w owocową kwasowość na finiszu.
                                    Dobra kawa, nawet bardzo dobra, ale po tej z DAK jak to mawia naczelny kebabojad narodu: „bez uniesień”.

a1c41801-3467-4904-a5a3-0376b45b25e0-image.jpeg

P.S. kiedyś moją ulubioną odmianą była Red Bourbon, ale chyba polubimy się bardziej z Caturrą

Lelit Anita
                                    Sitka Ascaso competition
                                    waga KC200

0
                                    • TomaszkoT Tomaszko

„Skromnie policzyłeś, ale u mnie na jedną kawkę idzie 20g aero, więc wychodzi około 50 zł za filiżankę.
                                      Kusisz, ale jednak nie ten profil smakowy, żebym aż tyle wydał.

Dzisiaj w filiżance ziarno z Coffee Plant - dobra kawa, ale po wczorajszej z DAK to już nie to samo podniecenie. Owocowe nuty dobrze wyczuwalne, pojawia się przyjemna słodycz, która płynnie przechodzi w owocową kwasowość na finiszu.
                                      Dobra kawa, nawet bardzo dobra, ale po tej z DAK jak to mawia naczelny kebabojad narodu: „bez uniesień”.

a1c41801-3467-4904-a5a3-0376b45b25e0-image.jpeg

P.S. kiedyś moją ulubioną odmianą była Red Bourbon, ale chyba polubimy się bardziej z Caturrą

korea83K Niedostępny
                                      korea83K Niedostępny
                                      korea83

@Tomasz-Tomasz napisał w Co aktualnie popijacie?:

za filiżankę.

Zależy jaka duża ta filiżanka 😉

Z 15g robię dripa 250ml czyli mam niecałe 2 standardowe filiżanki (standardowa to 150ml).

Taka fancy kawka od DAK musi smakować wyraźnie ciekawiej niż taka (zapewne wyraźnie tańsza) od Coffee Plant. Choć i ta przypuszczam jest dobra.

0
                                      • TomaszkoT Niedostępny
                                        TomaszkoT Niedostępny
                                        Tomaszko

250 na dwóch to nie ma co sobie nawet smaka robić XD u mnie 20g na 240g w aeropress. W każdym razie, nie mój profil sensoryczny, moje smaki to czerwone owoce, jakieś tropiki typu mango, ale cytryny, jabłka, pomarańcze to już nie za bardzo. Jeśli kupisz i zapraszasz na degustacje to bardzo chętnie przyjedziemy 😉 tym bardziej że Kościan od Leszna niedaleko.

Lelit Anita
                                        Sitka Ascaso competition
                                        waga KC200

0
                                        • TomaszkoT Tomaszko

250 na dwóch to nie ma co sobie nawet smaka robić XD u mnie 20g na 240g w aeropress. W każdym razie, nie mój profil sensoryczny, moje smaki to czerwone owoce, jakieś tropiki typu mango, ale cytryny, jabłka, pomarańcze to już nie za bardzo. Jeśli kupisz i zapraszasz na degustacje to bardzo chętnie przyjedziemy 😉 tym bardziej że Kościan od Leszna niedaleko.

korea83K Niedostępny
                                          korea83K Niedostępny
                                          korea83

@Tomaszko napisał w Co aktualnie popijacie?:

tym bardziej że Kościan od Leszna niedaleko.

O widzisz, dobrze wiedzieć, że jest ktoś z najbliższej okolicy 🙂

Fajnie gdyby pojawiły się kolejne osoby mieszkające "w pobliżu" bo można by kiedyś sobie zorganizować jakieś forumowe spotkanie.

Dawid4792D TomaszkoT 2 odpowiedzi Ostatnia odpowiedź
                                          0
                                          Odpowiedz
                                          • Odpowiedz, zakładając nowy temat
                                          Zaloguj się, aby odpowiedzieć
                                          • Najpierw najstarsze
                                          • Najpierw najnowsze
                                          • Najwięcej głosów

• 1
                                          • 2
                                          • 3
                                          • 4
                                          • 5
                                          • 6
                                          • Zaloguj się

• Nie masz konta? Zarejestruj się

• Aby wyszukiwać zaloguj się lub zarejestruj.
                                          • Pierwszy post
                                            Ostatni post
                                          0
                                          • Kategorie
                                          • Jak zacząć z kawą
                                          • Poradnik espresso
                                          • Pierwszy młynek do kawy
                                          • Woda do kawy
                                          • Popularne
                                          • Ostatnie
                                          • Tagi
                                          • Użytkownicy