Przejdź do treści

Co aktualnie popijacie?

Kawa ziarnista
132 14 5.0k
  • 1000013252.jpg

U mnie wjechał kilka dni temu taki oto blend. Naprawdę dobry. Nie jest to najjaśniejszy wypał, a mimo to kawa nie ma jakiejś zbyt dużej goryczy. Taki w sam raz zbalansowany smak.

• 1000013327.jpg

Dzisiaj wpadło coś takiego do ekspresu.
    Czekolada, migdał, daktyl. Kawa naprawdę słodka i bardzo klasyczna w smaku.

• 1000013538.jpg

Do ekspresu wpadł niedawno blend że współpracy Konesso oraz Braci Ziółkowskich. Bardzo ciekawy, bo to połączenie arabiki z Brazylii, Indii oraz wysokiej jakości robusty również z Indii. Dawno nie piłem żadnego blendu z robustą. Wiele takich kaw jest gorzkich, bo nie dość że robusta jest byle jaka, to jeszcze całość jest ciemno palona. Tu jest zupełnie inaczej, a kawa ma bardzo niebanalny smak.

• Nowa kawka od Trip, przyjemnie owocowa
    IMG_20250427_154844.jpg

• Taka całkiem poprawna, choć z Ekspresu przelewowego, jakby płaska trochę..

kawa-five-elephant-house-blend-filter-2025-02.jpg

• A ja je je Coco Jumbo, a ja je.
    Wjeżdżamy letnio bo ciepło.

Kokos kokos kokos i wiecej ?!? kokosa...

To jak z mleczkiem kokosowym trzeba to lubić, taki klimat.

Jako ciekawostka super, może być męczaca w wiekszej ilości...

20250705_122048.jpg
    20250706_143539.jpg

• Natomiast ta bardzo fajna, pierwsze skojarzenie to trochę thermal shock z daka , lekko piernikowo kardamonowa...

20250705_122040.jpg

• 20250705_122120.jpg

Jeszcze taki wynalazek, ale nie wyczuwam banana.

• Od kilku miesięcy popijam różne kawy z krakowskiej palarni CRS. Na ich kawę trafiłem przypadkiem w jednym ze sklepów internetowych. Od tego czasu zaglądam osobiście do palarni lub kupuje bezpośrednio w ich sklepie internetowym. Kupuje kawę do przelewu i espresso. Mam zawsze kilka paczek ich kawy - goście czasem pytają się czy jestem jakoś z nimi związany 😋
    Kawy z CSR.jpg

Z ich oferty najbardziej lubimy z żoną poniższe kawy
    Do espresso: mieszanki 303 Espresso, 604 (dostępna także jako Black Hole Espresso), dobrze zapowiada się też Fifty-Fifty Espresso
    Do metod przelewowych: Etiopia Koke Honey Drip, Kolumbia Comepcafe Drip
    Do cold brew: Różne warianty Etiopii

@skansen napisał w Co aktualnie popijacie?:

Do espresso: mieszanki 303 Espresso, 604 (dostępna także jako Black Hole Espresso), dobrze zapowiada się też Fifty-Fifty Espresso

Czy coś jeszcze z aktualnej oferty jest godne polecenia? Przymierzam się do stestowania 🙂

• @skansen napisał w Co aktualnie popijacie?:

Czy coś jeszcze z aktualnej oferty jest godne polecenia? Przymierzam się do stestowania 🙂

@Semtex napisał w Co aktualnie popijacie?:

Czy coś jeszcze z aktualnej oferty jest godne polecenia? Przymierzam się do stestowania

Używam tych kaw głównie do przelewów i cold brew. Mogę do listy polecanych kaw dodać jeszcze Kolumbia Comepcafe Drip.

• @Semtex napisał w Co aktualnie popijacie?:

Czy coś jeszcze z aktualnej oferty jest godne polecenia? Przymierzam się do stestowania

Używam tych kaw głównie do przelewów i cold brew. Mogę do listy polecanych kaw dodać jeszcze Kolumbia Comepcafe Drip.

@skansen
    A pod espresso jaka palarnia jest aktualnie Twoim faworytem? 🙂

• Wziałem na próbę, cena jest zacna, wysyłka smartem.
    Ciekaw jestem, do porównania mam ze Story Etiopkę która żonie smakowała z automatu, zobaczymy jak w Cube i robocie.

20250808_172941.jpg
    20250808_172934.jpg

Miałem na myśli oprócz jako takich nut smakowych, stopień palenia, tu i tu jest ponoć średni.

Zdaje sobie sprawę że to nie ta liga i w Story pali Mistrz Polski, a 250g kosztuje prawie tyle co kilogram w Beskidzie, ale chciałbym miło się zaskoczyć ;]

• @skansen

@Semtex napisał w Co aktualnie popijacie?:

@skansen

Z CSR dobre są 303 i 604. Z włoskich - ostatnio przypasowały mi kawy Musetti. Na sprawdzenie czekają kawy Masseta.

• Dziękuję @skansen @Heniutek

• Dziękuję @skansen @Heniutek

@Semtex , mnie to nie ma za co.
    Za mało pijam "espresso" i nie mam typowego profesjonalnego sprzetu, wiec u mnie to wieczny eksperyment się dzieje.

Jak to @ciastek ujął, pijam zasadniczo , rozwodnione szoty i takie a'la ristretto wyduszone na 10 barach i to co zostaje mi po zwyklym szocie też dopijam.
    Zauwazyłem że tam (przecisnięta resztka wody przez ciastko) często czuje smaki ktorych nie czuję w normalnym szocie, wiecej tych owocków.

Może powinienem dodawać trochę wody do szota?

A przeciskam, Afrykę, jasno palone, Single, czasem kompetyszony i wszystko co nie jest z marketu ;]

Zdrówko ☕

Edit
    Z takich nietypowych, trochę inszych i ciekawszych mam otwartą tę :

• @Semtex , mnie to nie ma za co.
    Za mało pijam "espresso" i nie mam typowego profesjonalnego sprzetu, wiec u mnie to wieczny eksperyment się dzieje.

Jak to @ciastek ujął, pijam zasadniczo , rozwodnione szoty i takie a'la ristretto wyduszone na 10 barach i to co zostaje mi po zwyklym szocie też dopijam.
    Zauwazyłem że tam (przecisnięta resztka wody przez ciastko) często czuje smaki ktorych nie czuję w normalnym szocie, wiecej tych owocków.

A przeciskam, Afrykę, jasno palone, Single, czasem kompetyszony i wszystko co nie jest z marketu ;]

Zdrówko ☕

Edit

@Heniutek
    A właśnie Focusy są ostatnio dość mocno reklamowane. Jeszcze nie miałem przyjemności spróbować. Jakie odczucia?

• @Semtex , mnie to nie ma za co.

Zdrówko ☕

Edit

@Heniutek napisał w Co aktualnie popijacie?:

Jak to @ciastek ujął, pijam zasadniczo , rozwodnione szoty

nic takiego nie pamiętam 😂

• @Heniutek napisał w Co aktualnie popijacie?:

Jak to @ciastek ujął, pijam zasadniczo , rozwodnione szoty

nic takiego nie pamiętam 😂

@ciastek, może coś wyrwane z kontekstu w temacie że kazdy pija co mu smakuje i nie zawsze jest to "espresso" , a czasem "expresso", może to Paweł, a może kawosz , zmeczony i zakrecony jestem.

@Semtex , jest ok choć nie kazdemu przypasuje, trochę śliwki, trochę "słodyczy" i nienachalnych kwasków.
    Dopiero jeden szot mi wyszedł w miarę, jak trafiłem za 3cim razem, więc ciężko coś wiecej, przyjemny był całkiem dla mnie.

Na szczęście nie była jak Kenia, hehehe.

• luz, ciekaw byłem tego kontekstu właśnie, a szukałem i znaleźć nie mogłem 🤷
    a na zmęczenie dobra jest kawusia, jakąkolwiek lubisz 😃

• luz, ciekaw byłem tego kontekstu właśnie, a szukałem i znaleźć nie mogłem 🤷
    a na zmęczenie dobra jest kawusia, jakąkolwiek lubisz 😃

@ciastek, wypiłem właśnie, przypomniało mi się że otwierałem paczkę :

Całkiem przyjemna nie za gorzka.

Sugerowane posty

• Palarnia Beskidzka Palarnia Kawy - opinie i recenzje ich kaw

Kawa ziarnista
    3
    1 Głosy
    3 Posty
    134 Wyświetlenia
    HeniutekH
    Może w końcu spróbuję tę ich Etiopkę, ciekaw jestem..
  • Ziarno pod czekoladowe espresso

Kawa ziarnista
    15
    0 Głosy
    15 Posty
    285 Wyświetlenia
    pawel890P
    Ja już ją niemal skończyłem paczkę 250g, poszła na cappucino, więc ta goryczka została jakoś przykryta, no już trudno. Z tego co pamiętam, to chyba Power Bean był lepszy od Cocolate Pride, natomiast jestem ciekaw tego Espresso 1, po samym otwarciu zrobiła lepsze wrażenie, no zobaczymy. Widzę, że @korea83 wyrzucił paczkę, więc nie brzmi to zbyt optymistycznie, a co poskutkowało takiej decyzji?
  • Dwa rodzaje kaw ziarnistych do ekspresu automatycznego

Kawa ziarnista
    10
    0 Głosy
    10 Posty
    363 Wyświetlenia
    D
    Polecam Ci spróbować kawy Lavazza Espresso Barista Gran Crema – jest kremowa, ma nuty orzechowe i nie jest zbyt kwaśna ani gorzka. Jako intensywniejszą propozycję polecam Kimbo Espresso Napoli – ma wyrazisty smak i aromat, ale bez przesadnej goryczki. Obie sprawdzają się super do espresso i kaw mlecznych.