Co aktualnie popijacie?
-
U mnie wjechał kilka dni temu taki oto blend. Naprawdę dobry. Nie jest to najjaśniejszy wypał, a mimo to kawa nie ma jakiejś zbyt dużej goryczy. Taki w sam raz zbalansowany smak.
-
Dzisiaj wpadło coś takiego do ekspresu.
Czekolada, migdał, daktyl. Kawa naprawdę słodka i bardzo klasyczna w smaku. -
Do ekspresu wpadł niedawno blend że współpracy Konesso oraz Braci Ziółkowskich. Bardzo ciekawy, bo to połączenie arabiki z Brazylii, Indii oraz wysokiej jakości robusty również z Indii. Dawno nie piłem żadnego blendu z robustą. Wiele takich kaw jest gorzkich, bo nie dość że robusta jest byle jaka, to jeszcze całość jest ciemno palona. Tu jest zupełnie inaczej, a kawa ma bardzo niebanalny smak.
-
Nowa kawka od Trip, przyjemnie owocowa
-
Taka całkiem poprawna, choć z Ekspresu przelewowego, jakby płaska trochę..
-
A ja je je Coco Jumbo, a ja je.
Wjeżdżamy letnio bo ciepło.Kokos kokos kokos i wiecej ?!? kokosa...
To jak z mleczkiem kokosowym trzeba to lubić, taki klimat.
Jako ciekawostka super, może być męczaca w wiekszej ilości...
-
Natomiast ta bardzo fajna, pierwsze skojarzenie to trochę thermal shock z daka , lekko piernikowo kardamonowa...
-
Jeszcze taki wynalazek, ale nie wyczuwam banana.
-
Od kilku miesięcy popijam różne kawy z krakowskiej palarni CRS. Na ich kawę trafiłem przypadkiem w jednym ze sklepów internetowych. Od tego czasu zaglądam osobiście do palarni lub kupuje bezpośrednio w ich sklepie internetowym. Kupuje kawę do przelewu i espresso. Mam zawsze kilka paczek ich kawy - goście czasem pytają się czy jestem jakoś z nimi związany
Z ich oferty najbardziej lubimy z żoną poniższe kawy
Do espresso: mieszanki 303 Espresso, 604 (dostępna także jako Black Hole Espresso), dobrze zapowiada się też Fifty-Fifty Espresso
Do metod przelewowych: Etiopia Koke Honey Drip, Kolumbia Comepcafe Drip
Do cold brew: Różne warianty Etiopii@skansen napisał w Co aktualnie popijacie?:
Do espresso: mieszanki 303 Espresso, 604 (dostępna także jako Black Hole Espresso), dobrze zapowiada się też Fifty-Fifty Espresso
Do cold brew: Różne warianty EtiopiiCzy coś jeszcze z aktualnej oferty jest godne polecenia? Przymierzam się do stestowania
-
@skansen napisał w Co aktualnie popijacie?:
Do cold brew: Różne warianty EtiopiiCzy coś jeszcze z aktualnej oferty jest godne polecenia? Przymierzam się do stestowania
@Semtex napisał w Co aktualnie popijacie?:
Czy coś jeszcze z aktualnej oferty jest godne polecenia? Przymierzam się do stestowania
Używam tych kaw głównie do przelewów i cold brew. Mogę do listy polecanych kaw dodać jeszcze Kolumbia Comepcafe Drip.
-
Czy coś jeszcze z aktualnej oferty jest godne polecenia? Przymierzam się do stestowania
Używam tych kaw głównie do przelewów i cold brew. Mogę do listy polecanych kaw dodać jeszcze Kolumbia Comepcafe Drip.
@skansen
A pod espresso jaka palarnia jest aktualnie Twoim faworytem? -
Wziałem na próbę, cena jest zacna, wysyłka smartem.
Ciekaw jestem, do porównania mam ze Story Etiopkę która żonie smakowała z automatu, zobaczymy jak w Cube i robocie.
Miałem na myśli oprócz jako takich nut smakowych, stopień palenia, tu i tu jest ponoć średni.
Zdaje sobie sprawę że to nie ta liga i w Story pali Mistrz Polski, a 250g kosztuje prawie tyle co kilogram w Beskidzie, ale chciałbym miło się zaskoczyć ;]
-
@skansen
A pod espresso jaka palarnia jest aktualnie Twoim faworytem?Z CSR dobre są 303 i 604. Z włoskich - ostatnio przypasowały mi kawy Musetti. Na sprawdzenie czekają kawy Masseta.
-
-
@Semtex , mnie to nie ma za co.
Za mało pijam "espresso" i nie mam typowego profesjonalnego sprzetu, wiec u mnie to wieczny eksperyment się dzieje.Jak to @ciastek ujął, pijam zasadniczo , rozwodnione szoty i takie a'la ristretto wyduszone na 10 barach i to co zostaje mi po zwyklym szocie też dopijam.
Zauwazyłem że tam (przecisnięta resztka wody przez ciastko) często czuje smaki ktorych nie czuję w normalnym szocie, wiecej tych owocków.Może powinienem dodawać trochę wody do szota?
A przeciskam, Afrykę, jasno palone, Single, czasem kompetyszony i wszystko co nie jest z marketu ;]
Zdrówko
️
Edit
Z takich nietypowych, trochę inszych i ciekawszych mam otwartą tę :GOLDEN HOUR ✦ orzeźwiające i owocowe espresso
Ziarno z gatunku Arabika pochodzące z Burundi. Wypalona średnio, idealnie sprawdzi się do parzenia w ekspresie i kawiarce. Idealna kawa do tonic espresso lub orange espresso lub innych letnich kaw. W smaku spodziewaj się słodkich nut owoców tropikalnych, kwasowości żółtej śliwki, słodyczy karmelu. Palarnia kawy Focusy kawa specialty Warszawa Wilanów Sylwia Rachfalska
Focusy.pl (focusy.pl)
-
Za mało pijam "espresso" i nie mam typowego profesjonalnego sprzetu, wiec u mnie to wieczny eksperyment się dzieje.Jak to @ciastek ujął, pijam zasadniczo , rozwodnione szoty i takie a'la ristretto wyduszone na 10 barach i to co zostaje mi po zwyklym szocie też dopijam.
Zauwazyłem że tam (przecisnięta resztka wody przez ciastko) często czuje smaki ktorych nie czuję w normalnym szocie, wiecej tych owocków.Może powinienem dodawać trochę wody do szota?
A przeciskam, Afrykę, jasno palone, Single, czasem kompetyszony i wszystko co nie jest z marketu ;]
Zdrówko
️
Edit
Z takich nietypowych, trochę inszych i ciekawszych mam otwartą tę :GOLDEN HOUR ✦ orzeźwiające i owocowe espresso
Ziarno z gatunku Arabika pochodzące z Burundi. Wypalona średnio, idealnie sprawdzi się do parzenia w ekspresie i kawiarce. Idealna kawa do tonic espresso lub orange espresso lub innych letnich kaw. W smaku spodziewaj się słodkich nut owoców tropikalnych, kwasowości żółtej śliwki, słodyczy karmelu. Palarnia kawy Focusy kawa specialty Warszawa Wilanów Sylwia Rachfalska
Focusy.pl (focusy.pl)
@Heniutek
A właśnie Focusy są ostatnio dość mocno reklamowane. Jeszcze nie miałem przyjemności spróbować. Jakie odczucia? -
Zdrówko
️
Edit
Focusy.pl (focusy.pl)
@Heniutek napisał w Co aktualnie popijacie?:
Jak to @ciastek ujął, pijam zasadniczo , rozwodnione szoty
nic takiego nie pamiętam
-
@Heniutek napisał w Co aktualnie popijacie?:
Jak to @ciastek ujął, pijam zasadniczo , rozwodnione szoty
nic takiego nie pamiętam
@ciastek, może coś wyrwane z kontekstu w temacie że kazdy pija co mu smakuje i nie zawsze jest to "espresso" , a czasem "expresso", może to Paweł, a może kawosz , zmeczony i zakrecony jestem.
@Semtex , jest ok choć nie kazdemu przypasuje, trochę śliwki, trochę "słodyczy" i nienachalnych kwasków.
Dopiero jeden szot mi wyszedł w miarę, jak trafiłem za 3cim razem, więc ciężko coś wiecej, przyjemny był całkiem dla mnie.Na szczęście nie była jak Kenia, hehehe.
-
luz, ciekaw byłem tego kontekstu właśnie, a szukałem i znaleźć nie mogłem
a na zmęczenie dobra jest kawusia, jakąkolwiek lubisz -
luz, ciekaw byłem tego kontekstu właśnie, a szukałem i znaleźć nie mogłem
a na zmęczenie dobra jest kawusia, jakąkolwiek lubisz@ciastek, wypiłem właśnie, przypomniało mi się że otwierałem paczkę :
Brazylia Lua Roxa
Kawa specialty do metod ciśnieniowych o słodkim smaku z nutami orzechów, bez kwasowości i z gładką strukturą. Doskonała jako espresso i baza do kaw mlecznych.
COFFEE PLANT (coffeeplant.pl)
Całkiem przyjemna nie za gorzka.