Co aktualnie popijacie?
-
Ostatnio po zbadaniu kawy Roma z Instytut Kawa, która bardzo mi podeszła, kupiłem resztę z włoskich blendów. Na dokładkę poszła kawa z Dominikany, nigdy nie miałem okazji pić kawy z tego regionu. Jak widać kawy po profilach smakowych to zbalansowane i czekoladowe kawy, które uwielbiam. Na tygodniach
będę testować poszczególne paczki.
-
Jakiś czas temu omyłkowo kupiłem 1kg DAK Colombia Mliky Cake pod przelew (omyłkowo bo chciałem pod espresso, a nie pod przelew
). Kawę od razu podzieliłem na porcje i część zamroziłem. 2 dni temu wyjąłem jedną z takich paczuszek i znowu cieszę się tą wyjątkową kawą. Za każdym razem jak do niej wracam to jestem bardzo, ale to bardzo zadowolony. Wyjątkowe ziarenka, taka pistacjowo-kardamonowa bomba. Taka kawa której każdy powinien spróbować
Właśnie wypiłem porcję przygotowaną w Kalita Tsubame 155, 15,7g na 250g wody, preinfuzja i jedno powolne zalanie. W efekcie sama radość
-
Hej, też bardzo podeszły mi te ziarenka z DAK-a (thermal shock), ja natomiast zamówiłem 2x espresso zamiast espresso i przelew, też b.smakowały w przelewie.
Na porannym przelewie : BRAZYLIA PAULO NELCI DA SILVA od Good Coffee.
Z takich "sztosów" to FincaBelaAlejandria od Agnieszki z S&R z przepisu Kuby, który polecam również w Switchu , oraz dopijam Kolumbia los Nogales z Good Coffee i Papua Nowa Gwinea z Momemto i Indonezje z Coffe Plant.
-
Hayb Konesso Filter blend - ciężko powiedzieć który to już kilogram tej kawy, ale myślę że wypiłem już 6-8kg tego. I ciagle smakuje, w dodatku jest niedroga. W czasach kiedy większość przelewów to wydatek 40-50zl / 250g, tu mamy kilogram za około 100zł.
@Dawid4792 , Hej wziąłem na próbę ( jest niby w promce) jak będzie słaba to Ci Ją wyślę z granatem do paczkomatu xD
-
Dwa infuzy, arbuzowy i mango. Jasny wypał, jako espresso shot turbo owocowy. Arbuz i mango jak najbardziej wyczuwalny w smaku. Lubię takie dziwne eksperymenty jeśli chodzi o ziarna 🫣
-
Dwa infuzy, arbuzowy i mango. Jasny wypał, jako espresso shot turbo owocowy. Arbuz i mango jak najbardziej wyczuwalny w smaku. Lubię takie dziwne eksperymenty jeśli chodzi o ziarna 🫣
-
@Dawid4792 , Hej wziąłem na próbę ( jest niby w promce) jak będzie słaba to Ci Ją wyślę z granatem do paczkomatu xD
@Heniutek ja przyjmuje każde ilości tej kawy. Jest naprawdę udana. Chociaż ostatnimi czasy mam wrażenie, że jakość palenia trochę poszła w dół. Kiedyś oba składniki blendu były wypalone na niemal identyczny kolor, a teraz różnie z tym bywa.
-
@Heniutek ja przyjmuje każde ilości tej kawy. Jest naprawdę udana. Chociaż ostatnimi czasy mam wrażenie, że jakość palenia trochę poszła w dół. Kiedyś oba składniki blendu były wypalone na niemal identyczny kolor, a teraz różnie z tym bywa.
@Dawid4792 , ok
Mam nadzieję , że Mojej podejdzie, bo z tym jest zawsze największy problem.Zawsze jak kupuję experymentalne fermentacja, infuzy i te wszystkie dziwolągi, które niestety nie są tanie, muszę się liczyć z tym że będę musiał je sam wypić.
Co niestety nie zawsze jest przezemnie pożądane, choć kilka razy byłem tym faktem bardzo ukontentowanySuper był Cynamon z kawa.coffee , urodzinowy Arbuz z nieczapli, no mniam i ostatnio ktoś poczestował Coco Bongo z Daka , też Mega xD
-
@Heniutek napisał w Co aktualnie popijacie?:
ale boję się że skonczę jak @korea83 , mając otwartych >10 paczek
Nie idź tą drogą bo ja jeszcze ciągle kończę tamte kawy
Aż mnie nosi bo powiedziałem sobie, że nie kupię nic nowego póki tych starych nie skończę. Chociaż raz i tak się złamałem kupując próbkę kawy z mistrzostw brewers
-
No właśnie swędziały mnie 4 litery i musiałem otworzyć mistrzowską kawkę, ale to dlatego, że chciałem zaraz po parzeniu Kuby zobaczyć, czy smakowo chociaz zbliżę się do tej kawy.
Mam jeszcze dwie paskudne pod espresso, zajmują tylko miejsce ;/ -
Ja w sumie nie pamiętam kiedy miałem paczkę paskudnej kawy. Wszystko mniej lub bardziej, ale smakuje. Na całe szczęście, bo też tych paczek mam sporo.
-
Ja w sumie nie pamiętam kiedy miałem paczkę paskudnej kawy. Wszystko mniej lub bardziej, ale smakuje. Na całe szczęście, bo też tych paczek mam sporo.
@Dawid4792
Wziąłem żeby dać im szansę, czy zrobić gościom od wielkiego dzwonu, ale to był jednak głupi pomysł (cena pewnie była dobra, nie pamietam).
Jedna to Uganda Mount Elgon z Coffelabu , druga to "resztka" zachomikowanej Brazylii Jorge Naimeg z LaCavy.
Obie o dosyć dziwnym zapachu samej już kawy po otwarciu paczek.
Dla mnie skojarzenie to niemalże od razu spalenizna i tytoń, przy czym LaCava nie jest mocno spieczona.
Najlepsze jest to, że ja własciwie jem jeśli mi sie zdarzy tylko gorzką czekoladę (taką 60% i w górę, ostatnio nawet 90%). Fakt pewnie dużo lepsiejszą od tych sklepowych, ale smak powiedzmy goryczkowo gorzki taki czekoladowy nie jest mi obcy.Także nie wiem ocb.
Edit.
Właśnie odebrałem Hayba z paczkomatu i domówiłem Milan kokos i Tiramisu cake od Bermudeza
przez @MateuszM
-
Hej, chciałem sprostować.
Niedziela rano, powiem.
szczerze, że sam sie zdziwiłem.
Zmieliłem ok 22 gramy prawie jak do espresso wsypałem do lejka, lekko puknąłem o blat, filtr od aeropresu przyklejam wilgotny na "sitko" kawiarki i i skrecam całość.
Żadnego ubijania i zbierania nadmiaru palcem, dosypywania czy tampowania.
W pojemnik wleciał wrzątek do zaworka, wstawiłem na mały gaz, do dosyć intensywnej pianki, później ciach do filiżanki i reszta kawiarki pod zimną wodę.
Jakaś połowa wody została w zbiorniku kawiarki.Kawa mega smaczna, nie pamietam kiedy piłem tak dobrą "parzoną" kawę (Brazylia Jorge Naimeg z LaCava), a z kawiarki to już wogóle..
Zero posmaku metalu, oraz tego smrodku papierosowego itd itp, o co chodzi?
Nie mam pojęcia?! -
@Dawid4792 , Hej, dzięki w promce to naprawdę mega dobry wybór na codzienną poranna kawkę i nie tylko.
Nie wytrzymałem i musiałem otworzyć paczkę.
Przyszła Vac pakowarka z Alledrogo, chyba będę musiał pozasysać jakieś kawki -
@Dawid4792 , Hej, dzięki w promce to naprawdę mega dobry wybór na codzienną poranna kawkę i nie tylko.
Nie wytrzymałem i musiałem otworzyć paczkę.
Przyszła Vac pakowarka z Alledrogo, chyba będę musiał pozasysać jakieś kawki@Heniutek dokładnie, ja sporo jej wypiłem i cena też odebrała tu rolę, często była na promocjach nawet po 90zł za kg. Co prawda teraz mam jeszcze zapas kawy w domu, ale jak zacznie się kończyć to spróbuję znaleźć coś podobnego do przelewu na codzień.
-
Skończyłem wczoraj kilogramową paczkę kawy pod espresso od Java Coffee Roasters, konkretnie El Salvador La Ilusion. To była chyba najdroższa kawa pod espresso jaką kiedykolwiek kupiłem to i oczekiwania wobec niej miałem spore
Pierwsze próby przyniosły jednak zwątpienie bo to kawa o raczej wysokiej kwasowości, mocno owocowa, ale im dalej tym było lepiej. Lepiej na tyle, że gdy wczoraj parzyłem ostatnie espresso to zwyczajnie szkoda mi było, że to już koniec tych ziaren. Jeśli ktoś lubi espresso o owocowym profilu to naprawdę warto spróbować. Jako odskocznia od klasyki też super się sprawdzi. Nuty smakowe raczej z gatunku tych egzotycznych, tropiki pełną gębą
W moim przypadku najlepiej wychodziło espresso z 20,5g parzone w 90 stopniach przez 28-30s i ratio w okolicach 1:2,5.
-
Skończyłem wczoraj kilogramową paczkę kawy pod espresso od Java Coffee Roasters, konkretnie El Salvador La Ilusion. To była chyba najdroższa kawa pod espresso jaką kiedykolwiek kupiłem to i oczekiwania wobec niej miałem spore
Pierwsze próby przyniosły jednak zwątpienie bo to kawa o raczej wysokiej kwasowości, mocno owocowa, ale im dalej tym było lepiej. Lepiej na tyle, że gdy wczoraj parzyłem ostatnie espresso to zwyczajnie szkoda mi było, że to już koniec tych ziaren. Jeśli ktoś lubi espresso o owocowym profilu to naprawdę warto spróbować. Jako odskocznia od klasyki też super się sprawdzi. Nuty smakowe raczej z gatunku tych egzotycznych, tropiki pełną gębą
W moim przypadku najlepiej wychodziło espresso z 20,5g parzone w 90 stopniach przez 28-30s i ratio w okolicach 1:2,5.
@korea83 210 ziko to faktycznie sporawo, ciekaw jestem tej kawki.
Kiedyś piłem częściej Javę, jak bywałem w Hali Mirowskiej, teraz jakoś mniej. -
@korea83 210 ziko to faktycznie sporawo, ciekaw jestem tej kawki.
Kiedyś piłem częściej Javę, jak bywałem w Hali Mirowskiej, teraz jakoś mniej.@Heniutek cena faktycznie jest trochę bolesna, ale sama kawa naprawdę ciekawa. Mi udało się kupić w promocji -15%, 2 różne napoje roślinne i syrop do kawy za 1zł zamiast 45 więc takiej okazji nie mogłem zmarnować
Java to kiedyś była moja ulubiona palarnia, ale z czasem coś się u nich zmieniło i przestałem kupować. Teraz od czasu do czasu aby czegoś spróbować.
-
Muszę dać im szansę, najlepsze że często przejeżdżałem w okolicy jak jeździłem na cmentarz i zawsze cos mi "wypadało", ale jadąc jakoś nastrój taki nie kawkowy..
U nich jako pierwszych widziałem Decafa, dawno temu. -
Przepraszam, wątek co pijemy, dopijamy Hayba z Konesso, jako "premium" po kawce z SR, wjechał Diego Bermudez