Przejdź do treści

The Fermentation Project

Kawa ziarnista
16 4 305 1
  • James Hoffmann po raz kolejny zabiera kawoszy z różnych zakątków świata na smakowanie kawusi w różnych odsłonach.

Tym razem będzie to eksploracja po różnych metodach fermentacji:

(uwaga spoiler)

• porcja kontrolna, bez fermentacji, miąższ jest mechanicznie usunięty,
    • 48-godzinna fermentacja w otwartym zbiorniku podkreśla owocowe i kwiatowe aromaty
    • fermentacja w wodzie z dodatkiem bakterii kwasu mlekowego sprawia, że body jest pełniejsze, kremowe, kwasowość nie jest tak silna, współgra w harmonii ze słodyczą
    • fermentacja w wodzie z dodatkiem drożdży winnych wydobywa słodycz i intensywnie owocowe aromaty

Częścią wydarzenia będzie live stream na youtube, 3 października o 16:00. Uczestnictwo nie jest obowiązkowe 😄

Palarnie mają dużą swobodę, jedyne co jest narzucone to zielone ziarno. Może być wypalone w dowolny sposób, może też być sprzedawane zarówno w porcjach 30g, jak i 150g.

Jednocześnie to dobra okazja, żeby poznać jakąś palarnię zza granicy, albowiem nasze rodzime nie podjęły się wyzwania.
    Trzeba się liczyć z dostawą na poziomie przynajmniej 40zł, a przynajmniej takie udało mi się zweryfikować.

Na koniec smutna wiadomość. To prawdopodobnie ostatni tego typu projekt prowadzony przez Hoffmanna. O ile przegapiłem poprzednie, tak złożyłem już zamówienie w tym przypadku.

Macie ochotę wziąć udział i wy? Jeśli tak, nie zwlekałbym zbyt długo. W jednej z palarni w dwa dni z dostępnych 80 zestawów zostało 3.

• James Hoffmann po raz kolejny zabiera kawoszy z różnych zakątków świata na smakowanie kawusi w różnych odsłonach.

Tym razem będzie to eksploracja po różnych metodach fermentacji:

(uwaga spoiler)

• porcja kontrolna, bez fermentacji, miąższ jest mechanicznie usunięty,
    • 48-godzinna fermentacja w otwartym zbiorniku podkreśla owocowe i kwiatowe aromaty
    • fermentacja w wodzie z dodatkiem bakterii kwasu mlekowego sprawia, że body jest pełniejsze, kremowe, kwasowość nie jest tak silna, współgra w harmonii ze słodyczą
    • fermentacja w wodzie z dodatkiem drożdży winnych wydobywa słodycz i intensywnie owocowe aromaty

Częścią wydarzenia będzie live stream na youtube, 3 października o 16:00. Uczestnictwo nie jest obowiązkowe 😄

Palarnie mają dużą swobodę, jedyne co jest narzucone to zielone ziarno. Może być wypalone w dowolny sposób, może też być sprzedawane zarówno w porcjach 30g, jak i 150g.

Jednocześnie to dobra okazja, żeby poznać jakąś palarnię zza granicy, albowiem nasze rodzime nie podjęły się wyzwania.
    Trzeba się liczyć z dostawą na poziomie przynajmniej 40zł, a przynajmniej takie udało mi się zweryfikować.

Na koniec smutna wiadomość. To prawdopodobnie ostatni tego typu projekt prowadzony przez Hoffmanna. O ile przegapiłem poprzednie, tak złożyłem już zamówienie w tym przypadku.

Macie ochotę wziąć udział i wy? Jeśli tak, nie zwlekałbym zbyt długo. W jednej z palarni w dwa dni z dostępnych 80 zestawów zostało 3.

@ciastek said:

Dlaczego ostatni?

• @ciastek said:

Dlaczego ostatni?

• Zamówiłem jeden zestaw od Father's, 4x100g. Gdyby ktoś miał ochotę na pół zestawu to mogę się podzielić. 4x50g wyjdzie 78,63zł (płaciłem kartą przedpłaconą i kurs wyszedł skandaliczny niestety) plus wysyłka w PL.

• Już składałem zamówienie u nich, ale zobaczyłem, że doliczają dodatkowo za dostawę innego ziarna. Trudno mi uzasadnić dwie osobne wysyłki jakichś drobnych rzeczy zza granicy.
    Stanęło na Ripsnorter z dodatkiem bananowego espresso. Będzie pudełko do kolekcji 😃

JAMES HOFFMANN'S FERMENTATION PROJECT TASTING BOX

• Jeśli zapisać się do "ich klubu" czyli zapewne newsletter to przy zakupie 2 paczek wysyłka w EU jest za free. Tak zrobiłem i nie naliczyli mi za wysyłkę.

• To nie tylko o koszt chodzi, choć taki chyba był wydźwięk. Wolałem dobrać jakieś ziarno, ale żeby przyjechało razem z paczką do cuppingu.

• Zostało już niecałe 2 tygodnie.
    Zaopatrzyliście się i wyczekujecie? Do mnie właśnie jedzie 🫣

• Przyznam szczerze, że nie skorzystałem. Nie mam jakoś ostatnio siły na eksperymenty.

• Jutro paczka powinna być u mnie.

• Też od Ripsnortera czy postawiłeś na kogoś innego?

• Farmhand Coffee z Irlandii.

• Jak wrażenia? Mnie trochę zaskoczyło jak różne są to smaki

• Zastanawiam się tak w kontekście tego projektu o zakupów kawowych w ogóle - jaka jest minimalna ilość kawy żeby dobrać recepturę i osiągnąć sensowne rezultaty espresso? Doświadczeni basiści potrzebują ponoć 1-3 prób. Stąd wniosek że 100-200g to takie minimum.

• The Fermentation Project skupiał się na różnicach w procesach fermentacji, nie samych przepisach. Porównując ziarna idealny przepis nie jest tym, za czym gonisz, tylko raczej jednakowe parametry dla wszystkich.

Przy tym projekcie zalecany był cupping pod postacią zalewajki, w dużym uproszczeniu. Żeby porównać kilka ziaren proces musi być maksymalnie uproszczony, więc espresso czy nawet v60 odpada, prędzej płaskodenna Kalita.

O dobieraniu receptury można by było książki pisać albo chociaż wydzielić wątek 😄

• Częścią projektu była też ankieta, która pokazuje jak zróżnicowana jest ludzka percepcja.

55c143a3-257f-4a33-b9ea-c4c3965953b8-image.jpeg

e0ea2413-a7f3-4d6c-a98a-89a3b012935a-image.jpeg

70371078-5bac-4843-8058-20e7ebd8b88b-image.jpeg

df44476b-6fcd-40e5-96c1-fe4df200f44f-image.jpeg

Sugerowane posty

• Palarnia ToKawa - Szczecin

Kawa ziarnista
    12
    2
    2 Głosy
    12 Posty
    615 Wyświetlenia
    pawel890P
    Już tutaj piłem, była mocniejsza, to na pewno, ale bym uznał że tak 1.5x tylko nie nazwałbym tego speciality https://forum.home-barista.pl/topic/425/cafes-guilis-hiszpańska-torrefacto/10
  • Ulubiona palarnia kawy...

Kawa ziarnista
    34
    1 Głosy
    34 Posty
    6k Wyświetlenia
    ciastekC
    To Chocolate Pride Espresso robiłem nawet na 85°C, 18g w sitku 14-18g i wydłużonych czasach rzędu 60-80s. Chyba najlepsze efekty wtedy były właśnie, podobnie jak u ciebie
  • Co aktualnie popijacie?

Kawa ziarnista
    168
    1
    1 Głosy
    168 Posty
    23k Wyświetlenia
    pawel890P
    [image: 1790757020179-5ce5f285-3cf9-4e6f-9b6f-c237ee324860.jpeg] U mnie wpadł pakiet kaw od braci ziókowskich - starterpack espresso. Blend Il Toto - to kawa z greckiej palarni, ateńska sieć kawiarni speciality.