Speciality coffee - co to naprawdę znaczy?
-
Zacznę od prostego pytania, czym w dzisiejszych czasach jest Speciality Coffee i czy to znaczenie straciło swoją reputację?
W ostatnim czasie ten termin stracił trochę na wartości, wiele budżetowych palarni serwują kawę, w niemal niemożliwych cenach, nazywając ją speciality - jestem w stanie przymknąć na to oko, natomiast w tym samym nurcie zaczynają się pojawiać Speciality coffee w marketach, produkowane przez ogromne koncerny.
W moim odczuciu, ten termin powinien się łączyć z selekcją najlepszych ziaren, które spełniają chociaż dwa standardy, pierwszy to ocena SCA (Speciality coffee), oraz data palenia na opakowaniu. Do tego można dodać jakaś historię plantacji, aby podnieść autorytet dla danych ziaren.
-
Zacznę od prostego pytania, czym w dzisiejszych czasach jest Speciality Coffee i czy to znaczenie straciło swoją reputację?
W ostatnim czasie ten termin stracił trochę na wartości, wiele budżetowych palarni serwują kawę, w niemal niemożliwych cenach, nazywając ją speciality - jestem w stanie przymknąć na to oko, natomiast w tym samym nurcie zaczynają się pojawiać Speciality coffee w marketach, produkowane przez ogromne koncerny.
W moim odczuciu, ten termin powinien się łączyć z selekcją najlepszych ziaren, które spełniają chociaż dwa standardy, pierwszy to ocena SCA (Speciality coffee), oraz data palenia na opakowaniu. Do tego można dodać jakaś historię plantacji, aby podnieść autorytet dla danych ziaren.
@pawel890 , polecam podcast o kawie.
Podoba mi się podejście chlopaków z Kafara.
Jak znajdziesz wolniejsze 50 minut.Czy to jeszcze Speciality? Pogadajmy szczerze I Kafar
W tym odcinku rozmawiamy o tym, co zostało z idei specialty coffee. Czy gonimy za smakiem, zapominając o farmerze?
(podcastokawie.pl)
-
O dzięki, konkretna rozmowa, jutro sobie puszczę
Nawet nie miałem świadomości, że istnieją polskie podcasty o kawie.
-
Tak, udało mi się z Nim zamienić nawet kilka słów na Warszawskim festiwalu kawy rok temu.
Z Konradem w palarni również kilka razy.
Mimo zajetości i natloku obowiązków bardzo sympatyczni byli.
Tak wiem Konrad już nie wspólprowadzi podcastu.. -
O dzięki, konkretna rozmowa, jutro sobie puszczę
Nawet nie miałem świadomości, że istnieją polskie podcasty o kawie.
@pawel890 Cieszę się, że tu trafiłeś do mojego Podcastu o Kawie
Okazuje się, że nie tylko chłopaków z Kafara zastanawia, dokąd zmierza świat Speciality Coffee. To jeden z najchętniej słuchanych odcinków, więc warto sprawdzić.Zachęcam sprawdź też listę odcinków. Podcast ma już ponad 5 lat, sporo tematów poruszyliśmy w rozmowach.
-
Tak, udało mi się z Nim zamienić nawet kilka słów na Warszawskim festiwalu kawy rok temu.
Z Konradem w palarni również kilka razy.
Mimo zajetości i natloku obowiązków bardzo sympatyczni byli.
Tak wiem Konrad już nie wspólprowadzi podcastu..@Heniutek bardzo cieszę się, że tak wspominasz nasze spotkanie. Zawsze super zamienić kilka słów ze słuchaczami
Faktycznie z Konradem już nie nagrywam. Mimo to od czasu do czasu pojawia się w Podcaście. Być może jeszcze w tym roku nagramy coś wspólnie. -
@pawel890 , polecam podcast o kawie.
Podoba mi się podejście chlopaków z Kafara.
Jak znajdziesz wolniejsze 50 minut.Czy to jeszcze Speciality? Pogadajmy szczerze I Kafar
W tym odcinku rozmawiamy o tym, co zostało z idei specialty coffee. Czy gonimy za smakiem, zapominając o farmerze?
(podcastokawie.pl)
@Heniutek
Bardzo mi się ten odcinek podobał - ciekawa opowieść o realiach uprawy kawy w Gwatemali i Hondurasie, o komunikacji z ludźmi i ostatnich trendach w branży.
Generalnie świetny podcast -
@Heniutek
Bardzo mi się ten odcinek podobał - ciekawa opowieść o realiach uprawy kawy w Gwatemali i Hondurasie, o komunikacji z ludźmi i ostatnich trendach w branży.
Generalnie świetny podcast -
Btw. kawka z Kafara też jest niezła
@pawel_k dziękujemy za podcast. Mi osobiście umilił niejedną trasę pokonywaną samochodem
-
Btw. kawka z Kafara też jest niezła
@pawel_k dziękujemy za podcast. Mi osobiście umilił niejedną trasę pokonywaną samochodem
@Semtex dziękuję. Podobnie dużo słucham w trasie
-
@Heniutek
Generalnie świetny podcast@Semtex Faktycznie, jest tu sporo tematów do opowiedzenia. Czasami wymaga to burzenia romantycznych wizji. Bardzo podoba mi się rozsądne podejście do branży i wnioski, jakie płyną z rozmowy z Kafarem. Mamy też jasno postawioną sprawę w kwestii naszego wpływu na jakość życia plantatorów.
-
Ja musze przesłuchać ten podcast, bo mam duże zaległości
O specialty coffee mam sporo przemyśleń. Z upływem lat zacząłem dostrzegać, że to jest coś, czego nie spożywa 95% osób spożywających kawę w naszym kraju.
Ja w branży specialty widzę obecnie hermetyczne środowisko. Większość Polaków nie zna tych ludzi, nie zna palarni, nie zna aktualnych mistrzów Polski baristów, czy brewers. Nie wiedzą co to aeropress. To jest prawda z którą trzeba się pogodzić i nie wziąłem tego z kapelusza, bo często rozmawiam z ludźmi o kawie i może z dwa razy w życiu trafiłem gdzieś tak na kogoś kto ogarniał temat.