Przejdź do treści
  • Kategorie
  • Jak zacząć z kawą
  • Poradnik espresso
  • Pierwszy młynek do kawy
  • Woda do kawy
  • Popularne
  • Ostatnie
  • Tagi
  • Użytkownicy
  • Grupy
Skórki
  • Light
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Dark
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

  • Domyślna (Brak skórki)
  • Brak skórki
Zwiń
Zdjęcie
  1. Ekspresy do kawy | Najlepsza kawa
  2. Kawa ziarnista
  3. Speciality coffee - co to naprawdę znaczy?

Speciality coffee - co to naprawdę znaczy?

Zaplanowany Przypięty Zablokowany Przeniesiony Kawa ziarnista
13 Posty 6 Uczestników 145 Wyświetlenia 1 Obserwuje
  • Najpierw najstarsze
  • Najpierw najnowsze
  • Najwięcej głosów
Odpowiedz
  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
  • pawel890P Online
    pawel890P Online
    pawel890
    Admin
    napisał ostatnio edytowany przez
    #1

    Zacznę od prostego pytania, czym w dzisiejszych czasach jest Speciality Coffee i czy to znaczenie straciło swoją reputację?

    W ostatnim czasie ten termin stracił trochę na wartości, wiele budżetowych palarni serwują kawę, w niemal niemożliwych cenach, nazywając ją speciality - jestem w stanie przymknąć na to oko, natomiast w tym samym nurcie zaczynają się pojawiać Speciality coffee w marketach, produkowane przez ogromne koncerny.

    W moim odczuciu, ten termin powinien się łączyć z selekcją najlepszych ziaren, które spełniają chociaż dwa standardy, pierwszy to ocena SCA (Speciality coffee), oraz data palenia na opakowaniu. Do tego można dodać jakaś historię plantacji, aby podnieść autorytet dla danych ziaren.

    Ekspres: Rancilio Silvia PID, Flair 58+
    Młynek: Eureka Single Dose, 1Zpresso Q1


    Darmowe ogłoszenia samochodowe: AutoKompas.pl

    HeniutekH 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
    👍
    0
    • pawel890P pawel890

      Zacznę od prostego pytania, czym w dzisiejszych czasach jest Speciality Coffee i czy to znaczenie straciło swoją reputację?

      W ostatnim czasie ten termin stracił trochę na wartości, wiele budżetowych palarni serwują kawę, w niemal niemożliwych cenach, nazywając ją speciality - jestem w stanie przymknąć na to oko, natomiast w tym samym nurcie zaczynają się pojawiać Speciality coffee w marketach, produkowane przez ogromne koncerny.

      W moim odczuciu, ten termin powinien się łączyć z selekcją najlepszych ziaren, które spełniają chociaż dwa standardy, pierwszy to ocena SCA (Speciality coffee), oraz data palenia na opakowaniu. Do tego można dodać jakaś historię plantacji, aby podnieść autorytet dla danych ziaren.

      HeniutekH Niedostępny
      HeniutekH Niedostępny
      Heniutek
      napisał ostatnio edytowany przez
      #2

      @pawel890 , polecam podcast o kawie.
      Podoba mi się podejście chlopaków z Kafara.
      Jak znajdziesz wolniejsze 50 minut.

      Link Preview Image
      Czy to jeszcze Speciality? Pogadajmy szczerze I Kafar

      W tym odcinku rozmawiamy o tym, co zostało z idei specialty coffee. Czy gonimy za smakiem, zapominając o farmerze?

      favicon

      (podcastokawie.pl)

      SemtexS 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
      2
      • pawel890P Online
        pawel890P Online
        pawel890
        Admin
        napisał ostatnio edytowany przez
        #3

        O dzięki, konkretna rozmowa, jutro sobie puszczę 🙂 Nawet nie miałem świadomości, że istnieją polskie podcasty o kawie.

        Ekspres: Rancilio Silvia PID, Flair 58+
        Młynek: Eureka Single Dose, 1Zpresso Q1


        Darmowe ogłoszenia samochodowe: AutoKompas.pl

        pawel_kP 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
        0
        • S Online
          S Online
          skansen
          Admin
          napisał ostatnio edytowany przez skansen
          #4

          Autor tych podcastów jest nawet u nas na Forum: @pawel_k .

          Ekspres: Lelit Bianca, Melita Epour
          Młynek: Mazzer Omega, Mahlkonig EK43S
          Inne: Fellow Stagg EKG Pro, Acaia Lunar
          Poprzedni sprzęt: Lelit Elizabeth, Sage Pro Grinder, Lelit William, Ceado E37S

          1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
          0
          • HeniutekH Niedostępny
            HeniutekH Niedostępny
            Heniutek
            napisał ostatnio edytowany przez Heniutek
            #5

            Tak, udało mi się z Nim zamienić nawet kilka słów na Warszawskim festiwalu kawy rok temu.
            Z Konradem w palarni również kilka razy.
            Mimo zajetości i natloku obowiązków bardzo sympatyczni byli.
            Tak wiem Konrad już nie wspólprowadzi podcastu..

            pawel_kP 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
            👍
            0
            • pawel890P pawel890

              O dzięki, konkretna rozmowa, jutro sobie puszczę 🙂 Nawet nie miałem świadomości, że istnieją polskie podcasty o kawie.

              pawel_kP Niedostępny
              pawel_kP Niedostępny
              pawel_k
              napisał ostatnio edytowany przez
              #6

              @pawel890 Cieszę się, że tu trafiłeś do mojego Podcastu o Kawie 🙂
              Okazuje się, że nie tylko chłopaków z Kafara zastanawia, dokąd zmierza świat Speciality Coffee. To jeden z najchętniej słuchanych odcinków, więc warto sprawdzić.

              Zachęcam sprawdź też listę odcinków. Podcast ma już ponad 5 lat, sporo tematów poruszyliśmy w rozmowach.

              🎙️ Włącz Podcast o Kawie
              -> linktr.ee/podcastokawie

              1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
              0
              • HeniutekH Heniutek

                Tak, udało mi się z Nim zamienić nawet kilka słów na Warszawskim festiwalu kawy rok temu.
                Z Konradem w palarni również kilka razy.
                Mimo zajetości i natloku obowiązków bardzo sympatyczni byli.
                Tak wiem Konrad już nie wspólprowadzi podcastu..

                pawel_kP Niedostępny
                pawel_kP Niedostępny
                pawel_k
                napisał ostatnio edytowany przez
                #7

                @Heniutek bardzo cieszę się, że tak wspominasz nasze spotkanie. Zawsze super zamienić kilka słów ze słuchaczami 🙂
                Faktycznie z Konradem już nie nagrywam. Mimo to od czasu do czasu pojawia się w Podcaście. Być może jeszcze w tym roku nagramy coś wspólnie.

                🎙️ Włącz Podcast o Kawie
                -> linktr.ee/podcastokawie

                1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                1
                • HeniutekH Heniutek

                  @pawel890 , polecam podcast o kawie.
                  Podoba mi się podejście chlopaków z Kafara.
                  Jak znajdziesz wolniejsze 50 minut.

                  Link Preview Image
                  Czy to jeszcze Speciality? Pogadajmy szczerze I Kafar

                  W tym odcinku rozmawiamy o tym, co zostało z idei specialty coffee. Czy gonimy za smakiem, zapominając o farmerze?

                  favicon

                  (podcastokawie.pl)

                  SemtexS Niedostępny
                  SemtexS Niedostępny
                  Semtex
                  napisał ostatnio edytowany przez
                  #8

                  @Heniutek
                  Bardzo mi się ten odcinek podobał - ciekawa opowieść o realiach uprawy kawy w Gwatemali i Hondurasie, o komunikacji z ludźmi i ostatnich trendach w branży.
                  Generalnie świetny podcast 🙂

                  Ekspres: Profitec Pro 700 Drive
                  Młynek: DF64 Gen2

                  HeniutekH pawel_kP 2 odpowiedzi Ostatnia odpowiedź
                  👍
                  0
                  • SemtexS Semtex

                    @Heniutek
                    Bardzo mi się ten odcinek podobał - ciekawa opowieść o realiach uprawy kawy w Gwatemali i Hondurasie, o komunikacji z ludźmi i ostatnich trendach w branży.
                    Generalnie świetny podcast 🙂

                    HeniutekH Niedostępny
                    HeniutekH Niedostępny
                    Heniutek
                    napisał ostatnio edytowany przez Heniutek
                    #9

                    @Semtex super, mnie też bardzo się podobał , bez nadecia.
                    Trochę inne spojrzenie na kawę, branże i przede wszystkim ludzi od których wszystko sie zaczyna, a nie pogoń za cyferkami (punkty SCA), które bywa zgubne.

                    Podziekowania należa się @pawel_k i chłopakom z Kafara.

                    1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                    👍
                    0
                    • SemtexS Niedostępny
                      SemtexS Niedostępny
                      Semtex
                      napisał ostatnio edytowany przez
                      #10

                      Btw. kawka z Kafara też jest niezła 🙂

                      @pawel_k dziękujemy za podcast. Mi osobiście umilił niejedną trasę pokonywaną samochodem 😉

                      Ekspres: Profitec Pro 700 Drive
                      Młynek: DF64 Gen2

                      pawel_kP 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                      👍
                      0
                      • SemtexS Semtex

                        Btw. kawka z Kafara też jest niezła 🙂

                        @pawel_k dziękujemy za podcast. Mi osobiście umilił niejedną trasę pokonywaną samochodem 😉

                        pawel_kP Niedostępny
                        pawel_kP Niedostępny
                        pawel_k
                        napisał ostatnio edytowany przez
                        #11

                        @Semtex dziękuję. Podobnie dużo słucham w trasie 🙂

                        🎙️ Włącz Podcast o Kawie
                        -> linktr.ee/podcastokawie

                        1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                        1
                        • SemtexS Semtex

                          @Heniutek
                          Bardzo mi się ten odcinek podobał - ciekawa opowieść o realiach uprawy kawy w Gwatemali i Hondurasie, o komunikacji z ludźmi i ostatnich trendach w branży.
                          Generalnie świetny podcast 🙂

                          pawel_kP Niedostępny
                          pawel_kP Niedostępny
                          pawel_k
                          napisał ostatnio edytowany przez
                          #12

                          @Semtex Faktycznie, jest tu sporo tematów do opowiedzenia. Czasami wymaga to burzenia romantycznych wizji. Bardzo podoba mi się rozsądne podejście do branży i wnioski, jakie płyną z rozmowy z Kafarem. Mamy też jasno postawioną sprawę w kwestii naszego wpływu na jakość życia plantatorów.

                          🎙️ Włącz Podcast o Kawie
                          -> linktr.ee/podcastokawie

                          1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                          1
                          • Dawid4792D Niedostępny
                            Dawid4792D Niedostępny
                            Dawid4792
                            Mod
                            napisał ostatnio edytowany przez
                            #13

                            Ja musze przesłuchać ten podcast, bo mam duże zaległości 🙂
                            O specialty coffee mam sporo przemyśleń. Z upływem lat zacząłem dostrzegać, że to jest coś, czego nie spożywa 95% osób spożywających kawę w naszym kraju.
                            Ja w branży specialty widzę obecnie hermetyczne środowisko. Większość Polaków nie zna tych ludzi, nie zna palarni, nie zna aktualnych mistrzów Polski baristów, czy brewers. Nie wiedzą co to aeropress. To jest prawda z którą trzeba się pogodzić i nie wziąłem tego z kapelusza, bo często rozmawiam z ludźmi o kawie i może z dwa razy w życiu trafiłem gdzieś tak na kogoś kto ogarniał temat.

                            Ekspres : Nivona Cube
                            Młynek : Timemore C3 ESP
                            Poprzednie sprzęty : Moccamaster / 1Zpresso ZP6s / Behmor 2020SR+ / Lelit Anita / Gaggia Classic / Comandante C40 / Wilfa Uniform / Timemore X / Timemore S3

                            1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                            1
                            Odpowiedz
                            • Odpowiedz, zakładając nowy temat
                            Zaloguj się, aby odpowiedzieć
                            • Najpierw najstarsze
                            • Najpierw najnowsze
                            • Najwięcej głosów


                            • Zaloguj się

                            • Nie masz konta? Zarejestruj się

                            • Aby wyszukiwać zaloguj się lub zarejestruj.
                            • Pierwszy post
                              Ostatni post
                            0
                            • Kategorie
                            • Jak zacząć z kawą
                            • Poradnik espresso
                            • Pierwszy młynek do kawy
                            • Woda do kawy
                            • Popularne
                            • Ostatnie
                            • Tagi
                            • Użytkownicy
                            • Grupy