Fellow Espresso Series 1 - konkurent Decenta?
-
Ekspresu wciąż brak w Polskiej dystrybucji. Sporo recenzji już się pojawiło w internecie, ekspres wydaje się być naprawdę solidną opcją.
Co na plus:
- kompaktowe rozmiary
- świetny UX i możliwości oprogramowania
- szybkość nagrzewania
- świetny design
- pionierskie rozwiązania
Co na minus:
- oprogramowanie sprawia wrażenie zbyt skomplikowanego i niedopracowanego
- sporo plastiku
Ciekaw jestem co sądzicie na temat funkcjonalności związanej z wolumetryczną dozą kawy?
-
Wolumetryczna doza to krok w dobrą stronę. Na ten moment większość z nas waży przemiał i uzyskujemy w ten sposób powtarzalność. Nie mniej jednak raczej nie trafimy z dozą w punkt od pierwszego mielenia. Nie od dziś mówimy o testach monety i zróżnicowanej dozie w zależności od ziarna. To wszystko sprowadza się do zmielenia tyle, ile objętościowo w koszyku powinno się znaleźć.
Swoją drogą, to raczej nie ekspres dla osób z kotami w domu. One garną się do ekspresu, kładą nawet na podgrzewaczu do filiżanek, jeśli tylko znajdą kawałek miejsca. A Fellow zrobiło na tej powierzchni guziki, więc koty mogą zacząć parzyć kawę

-
Ekspresu wciąż brak w Polskiej dystrybucji. Sporo recenzji już się pojawiło w internecie, ekspres wydaje się być naprawdę solidną opcją.
Co na plus:
- kompaktowe rozmiary
- świetny UX i możliwości oprogramowania
- szybkość nagrzewania
- świetny design
- pionierskie rozwiązania
Co na minus:
- oprogramowanie sprawia wrażenie zbyt skomplikowanego i niedopracowanego
- sporo plastiku
Ciekaw jestem co sądzicie na temat funkcjonalności związanej z wolumetryczną dozą kawy?
To na pewno ciekawa nowość. Ekspres sprzętowo jest jaki jest, wydaje mi się, ze o sukcesie (lub porażce) zadecyduje software właśnie. Możliwość zdalnej aktualizacja pozwala producentowi wypuścić produkt wcześniej i wydawać potem ewentualne poprawki. Czy producent dobrze wykorzystać tą szansę? Mam nadzieję, że tak. Trzymam kciuki za projekt choć za twórcami nie przepadam

@pawel890 napisał w Fellow Espresso Series 1 - konkurent Decenta?:
Nie wiem jaki wariant programowania wolumetrycznego zastosowano-na rynku funkcjonują trzy warianty:
https://forum.home-barista.pl/topic/177/programowanie-wolumetryczne-dozy-przegląd-rozwiązańOstatnio coraz popularniejsze jest sterowanie w oparciu o wagę które jest jeszcze dokładniejsze niż wolumetryczne. Dziwię się, że go nie zastosowano
-
Wolumetryczna doza to krok w dobrą stronę. Na ten moment większość z nas waży przemiał i uzyskujemy w ten sposób powtarzalność. Nie mniej jednak raczej nie trafimy z dozą w punkt od pierwszego mielenia. Nie od dziś mówimy o testach monety i zróżnicowanej dozie w zależności od ziarna. To wszystko sprowadza się do zmielenia tyle, ile objętościowo w koszyku powinno się znaleźć.
Swoją drogą, to raczej nie ekspres dla osób z kotami w domu. One garną się do ekspresu, kładą nawet na podgrzewaczu do filiżanek, jeśli tylko znajdą kawałek miejsca. A Fellow zrobiło na tej powierzchni guziki, więc koty mogą zacząć parzyć kawę

napisał w Fellow Espresso Series 1 - konkurent Decenta?:
Wolumetryczna doza to krok w dobrą stronę.
Zgłupiałem! Z jakiegoś powodu byłem przekonany, że mówimy o dozie w kontekście mielenia, nie uzysku napoju
A tam przecież nie ma młynka 
Z jednej strony lepsza taka kontrola niż żadna, ale w dobie wszechobecnych wag bluetooth raczej nie będzie to często używana funkcja… Szkoda, że na etapie projektowym nie poszli o krok dalej w kierunku zintegrowanej wagi, jak w nowym Decencie Bengle.
-
To na pewno ciekawa nowość. Ekspres sprzętowo jest jaki jest, wydaje mi się, ze o sukcesie (lub porażce) zadecyduje software właśnie. Możliwość zdalnej aktualizacja pozwala producentowi wypuścić produkt wcześniej i wydawać potem ewentualne poprawki. Czy producent dobrze wykorzystać tą szansę? Mam nadzieję, że tak. Trzymam kciuki za projekt choć za twórcami nie przepadam

@pawel890 napisał w Fellow Espresso Series 1 - konkurent Decenta?:
Nie wiem jaki wariant programowania wolumetrycznego zastosowano-na rynku funkcjonują trzy warianty:
https://forum.home-barista.pl/topic/177/programowanie-wolumetryczne-dozy-przegląd-rozwiązańOstatnio coraz popularniejsze jest sterowanie w oparciu o wagę które jest jeszcze dokładniejsze niż wolumetryczne. Dziwię się, że go nie zastosowano
@skansen napisał w Fellow Espresso Series 1 - konkurent Decenta?:
Nie wiem jaki wariant programowania wolumetrycznego zastosowano
Najtańszy. Jest tylko jeden przepływomierz - przed pompą.

-
@skansen napisał w Fellow Espresso Series 1 - konkurent Decenta?:
Nie wiem jaki wariant programowania wolumetrycznego zastosowano
Najtańszy. Jest tylko jeden przepływomierz - przed pompą.

@ciastek no to mamy odpowiedź ile one daje

-
Właśnie dlatego byłem ciekaw waszego zdania, dla mnie ten pomiar dozy na etapie zaparzania może być ryzykowny, no chyba, że mamy już opanowaną nową kawę, wtedy nie musimy używać wagi i zegarka, bo defacto wszystko robi za nas ekspres.
Z innej beczki. Zrobiło na mnie wrażenie szybkie dostrajanie temperatury do różnych zadań, np. skakanie między temperaturami i dostosowywanie wylewki wrzątku, zaraz po zaparzeniu espresso, do wskazanej temperatury co do stopnia, żeby np dolać gorącej wody o zadanej temperaturze do americano robi wrażenie. Ciekaw jestem jak z precyzją tych temperatur, ale jeszcze nie pojawiły się żadne testy.
-
Pojawiają się pierwsze ofert europejskiej wersji.
Nie widziałem nigdzie recenzji wersji 230V, wygląda więc na to, że prace nad nią dalej trwają.
Cena w pre orderze to 1400Euro. -
Dostałem dzisiaj wiadomość dotyczącą przedsprzedaży. Cena dalej nieznana, opisano za to wyposażenie.
Co znajdziesz w zestawie? * Kolba bez dna 58mm * Igła do czyszczenia dyszy pary * Wylewka * Jednościenny, podwójny kosz portafiltra 58 mm * Dwuścienny, podwójny, ciśnieniowy kosz portafiltra 58mm * Dzbanek do spieniania mleka * Metalowy tamper 58mm * Zaślepka backflushWidzę, że zdejmowana wylewka do NPF powoli staje się standardem. Obecność sitek ciśnieniowych pokazuje, że producent celuje w masowego odbiorcę.
-
Dostałem dzisiaj wiadomość dotyczącą przedsprzedaży. Cena dalej nieznana, opisano za to wyposażenie.
Co znajdziesz w zestawie? * Kolba bez dna 58mm * Igła do czyszczenia dyszy pary * Wylewka * Jednościenny, podwójny kosz portafiltra 58 mm * Dwuścienny, podwójny, ciśnieniowy kosz portafiltra 58mm * Dzbanek do spieniania mleka * Metalowy tamper 58mm * Zaślepka backflushWidzę, że zdejmowana wylewka do NPF powoli staje się standardem. Obecność sitek ciśnieniowych pokazuje, że producent celuje w masowego odbiorcę.
Dużo plastiku

Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better 💗
Zarejestruj się Zaloguj się