Przejdź do treści

Maro Model 1 -wreszcie godny konkurent Decenta?

Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp.
2 2 13
  • Maro Model 1 to propozycja z wyższej półki, cenowo pozycjonowana na poziomie Linea Mini R.
    Maro Model 1.jpg
    Specyfikacja:

• grupa na sitka 58mm,
    • zaawansowane profilowanie przepływu i ciśnienia,
    • system grzewczy FTH (Fast Through Heater) jest to rodzaj termobloku,
    • deklarowany czas nagrzewania do espresso 180s, natychmiastowy do wrzątku i pary,
    • możliwość zapisywania ulubionych profili parzenia w dzienniku kawowym (Coffee Diary),
    • inteligentny system wsparcia ekstrakcji Smart Profiler z trybami pracy od początkującego do eksperta,
    • dysza pary typu cool-touch bezpieczna w dotyku,
    • cicha pompa rotacyjna,
    • duży, 7-calowy ekran dotykowy do sterowania i wyświetlania parametrów, w tym ciśnienia i przepływu ekstrakcji w czasie rzeczywistym,
    • zaawansowane funkcje oprogramowania, analiza mielenia oraz możliwość rozszerzenia funkcji w ramach aktualizacji.
    • Kolory: czarny lub biały
    • Zbiornik na wodę 1.4l
    • Wymiary (dł. x szer. x wys.): 331 x 300 x 385 mm. Waga: 30 kg.
    • Moc 2300 W

Cena ok. 22 000 zł.

Więcej można przeczytać m.in. w recenzji KaffeMacher:
    https://kaffeemacher.de/en/blogs/kaffeewissen/maro-model-1

Trzeba mieć jednak poprawkę na tych recenzujących, którzy mają swoje upodobania a tutaj z zachwytami to już chyba zupełnie popłynęli 🙂

Mój komentarz: ekspres ciekawy, być może fajny, ale w tej cenie jednak bym wolał Decenta lub moje Mini R 🙂 A Wam jak się podoba?

• W tej cenie to chyba wolałbym Bengle. Podobny koszt, a Decent jednak dowozi aktualizacje, a po historii z Fellow byłbym ostrożny z braniem takich obietnic na serio.

Kwestia bardzo subiektywna, ale Bengle wygląda dużo lepiej według mnie. Ten Maro wygląda jakoś tanio, plastikowo. W kwestii funkcjonalności Bengle jest bardzo podobny, ale wygrywa wbudowaną wagą.

Za nieco ponad połowę tej ceny można mieć też DE1, Xenię czy troszkę droższe Wendougee.

Sugerowane posty

• Gaggiuino Silver Knight - ekspres DIY (lub gotowy)

9
    1 Głosy
    9 Posty
    205 Wyświetlenia
    FormentorF
    A co z gotowym, zmontowanym wariantem? Będzie taki w sprzedaży? W jakiej cenie?
  • Nurri R-Type - pierwsze wrażenia

19
    3 Głosy
    19 Posty
    376 Wyświetlenia
    JenotJ
    Nie mam pewności (sprawdzę), ale wydaje mi się, że mam pompę łopatkową. Profilowanie jest realizowane kręceniem śrubą (chyba OPV przy pompie). Silnik na pierwszy rzut oka indukcyjny więc profilowanie prędkością jest racej niemożliwe. Pompa zębata w połączeniu z silnikiem BLDC to płynna, dokładna i bezproblemowa regulacja ciśnienia prędkością obrotową. Pompa łopatkowa plus silnik indukcyjny nie dają takich możliwości niestety. Może po gwarancji zrobię moda... Już robiłem rozeznanie i można kupić gotowy zestaw pompa+silnik. Pozostaje sterownik, myślę, że w 1000zł powinno się zamknąć.
  • Zmiany w ofercie Profitec i ECM

10
    0 Głosy
    10 Posty
    183 Wyświetlenia
    S
    @ciastek napisał: Mieszanie gorącej wody z boilera parowego z relatywnie chłodną raczej z definicji nie ma szansy powodzenia ze względu na zwiększone i niestabilne zmineralizowanie . Ja sądziłem raczej że mieszają przegrzaną wodę z wymiennika (nie z bojlera) z zupełnie zimną wodą. Ale jak widać z filmu tak nie jest. Natomiast to co pokazali może mieć sens o tyle, że gorąca woda utrzymuje się w górnej części wymiennika więc ta z dołu powinna być chłodniejsza. Ale czy to się sprawdzi - zobaczymy.