Krups EA877D czy coś innego może Jura S8 ?
-
Witam kolegów mam okazję kupić ekspres Krups EA877D za 500€ z prawie dwuletnią gwarancją Ja piję espresso i kawy mleczne tak jak i moja połówka ona chciała jako dodatek kawy mrożone ten express też to ma teraz nie wiem byłem prawie zdecydowany na Jurę S8 używana po przeglądzie gruntownym czyszczeniu za około 500€ tyle że bez gwarancji co wybrać ?
-
Jakie jeszcze macie propozycje w budżecie do 800€ z używek ?
-
Z używanymi ekspresami to jest zawsze trudna sprawa. Poszukałbym ekspresu w firmie zajmującej się sprzedażą takich sprzętów, które oferują maszyny po przeglądzie i gwarancją.
Jeśli zaś chodzi o modele to jeśli lubisz klasyczne epsresso szukałbym ekspresów z dużą jednostką zaparzającą.
Dobre opinie zbiera też WMF Perfection, choć robi kawę z +/- 6,5g a więc bliższą pojedynczemu espresso.
-
Ja bym mocno uważał z używanym automatem, ciężko ocenić po bebechach jak był wcześniej traktowany. Do tego jako laik, może mieć ukryte wady, których nie wychwycisz.
Mój znajomy raz kupił używany ekspres i był zachwycony, gdy miałem okazję napić się tej kawy, nie byłem w stanie wypić tego naparu, ekspres był ewidentnie uszkodzony, po kolejnych kilku miesiącach wyzionął ducha. Nie twierdzę, że to reguła, ale podchodziłbym z ogromnym dystansem, chyba, że ten sprzęt sprzedaje zaufana osoba.
-
Jura Z8 z przebiegiem 9700 napoij warto za 400€
-
Ja prawdę mówiąc nie kupiłbym używanego automatu. W dodatku często oferty ekspresów "po przeglądzie" to najczęściej fikcja, a przegląd to było zwykłe wyczyszczenie. Nie mówię że zawsze tak jest, bo pewnie są też firmy które uczciwie do tego podchodzą. Ale niestety łatwo się nadziać.
-
@Dino-Zaur napisał w Krups EA877D czy coś innego może Jura S8 ?:
Jura Z8 z przebiegiem 9700 napoij warto za 400€
9709 to nie jest mały przebieg. Dla porównania producent przeważnie dawał na ten ekspres gwarancję na 2 lata i 6000 kaw.
Jest jeszcze kwestia wiarygodności sprzedawcy o której wspomnieli poprzednicy. Obawiam się, że w cenie 400euro może być ciężko zaoferować ekspres po porządnym przeglądzie. Chyba, że dopuszczasz samodzielne naprawy i majsterkowanie. Wtedy dla chcącego nic trudnego
-
Myślę że sam bym go sobie naprawił wyczyścił jak by zaszła taka potrzeba lubię czasem sobie pogrzebać i coś naprawić samemu przy wsparciu kolegów z różnych forów
-
Rozważasz klasyczną kolbę? Do espresso i mlecznych dobre są HXy.
Właśnie sprzedają swoją Marę z przebiegiem ok 2000 kaw, szczegóły wrzuciłem tutaj na forum w [S] Lelit MaraX -
Kolba odpada u mnie moje dzieci piją kawy mleczne dlatego musi to być ekspres bo on mocno ułatwia przyrządzanie tych napojów
-
kolba też ekspres
zakładam że chodziło o ekspres automatyczny
-
Myślę że sam bym go sobie naprawił wyczyścił jak by zaszła taka potrzeba lubię czasem sobie pogrzebać i coś naprawić samemu przy wsparciu kolegów z różnych forów
No to można iść tą drogą. Jury wbrew pozorom są rozbieralne w domowych warunkach tylko trzeba robić to z wyczuciem. Są tutoriale na YT.
Nie wiem jak dostępność części zamiennych. Zewnętrzne plastiki widzę są w sprzedaży, nie wiem jak wewnętrzne podespoły. Trzeba by rozeznać. -
Jest jeszcze Jura Z6 gen 3 ma 7000 na liczniku za to jest w idealnym stanie jak ze sklepu raz była na serwisie celem przeglądu i czyszczenia ta z8 ma przetarty wyświetlacz i ogólnie widać na niej ślady używania ogólnie Z6 bardziej mi się podoba i jest mniejszy od Z8 a mam małą kuchnię 2,30x2,45
-
Osoba która sprzedahe ten express nagrała filmik czy po tym dźwięku co słychać raczej jest wszystko ok ale może ktoś wprawnym okiem i uchem coś wychwyci z tego krótkiego filmu
-
@Dino-Zaur pokaże ten filmik dzisiaj znajomemu który Jury lepiej zna i dam znać.
@skansen no to dzięki za zainteresowanie i czekam na wiadomość ogólnie jestem prawie zdecydowany na te Jure Z6 za 500€ z wysyłka ma 3,5 roku gdzieś czytałem że te Jury serii Z mają 5 letnią gwarancję to by wychodziło że jest jeszcze na gwarancji 1,5 roku temu była na przeglądzie i czyszczeniu wymienili jakąś uszczelkę i tyle teraz jak ja kupię to pasowało by samemu ją otworzyć i wyczyścić wymieniać uszczelki i posmarować czy lepiej nic nie dotykać dopóki nie zacznie się coś dziać złego ?
-
Osoba która sprzedahe ten express nagrała filmik czy po tym dźwięku co słychać raczej jest wszystko ok ale może ktoś wprawnym okiem i uchem coś wychwyci z tego krótkiego filmu
Pokazałem filmik jeszcze znajomemu. Stwierdził, że ciężko ocenić na podstawie takiego filmiku, ale nie słyszał nic bardzo niepokojącego. Trochę go zastanawiała praca pompy, ale możliwe, że to działanie systemu P.E.P.. W razie czego pompa nie powinna być droga przy samodzielnej wymianie. Jeśli cena atrakcyjna i stan dobry to bym się pewnie zdecydował.
-
No cena 500€ z wysyłką stan bardzo dobry na pewno lepszy od Z8 które też mogę dostać za 400€ ale ten ma prawie 10tys zrobionych napojów i do tego brak oryginalnego opakowania nie wiadomo w jakim opakowaniu i stanie do mnie by dotarł reasumując to chyba Jura Z6 za te pieniądze to dobry wybór