Przejdź do treści
  • Kategorie
  • Jak zacząć z kawą
  • Poradnik espresso
  • Pierwszy młynek do kawy
  • Woda do kawy
  • Popularne
  • Ostatnie
  • Tagi
  • Użytkownicy
  • Grupy
Skórki
  • Light
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Dark
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

  • Domyślna (Brak skórki)
  • Brak skórki
Zwiń
Zdjęcie
  1. Ekspresy do kawy | Najlepsza kawa
  2. Metody alternatywne
  3. Kawowe notatki w metodach przelewowych?

Kawowe notatki w metodach przelewowych?

Zaplanowany Przypięty Zablokowany Przeniesiony Metody alternatywne
11 Posty 7 Uczestników 176 Wyświetlenia
  • Najpierw najstarsze
  • Najpierw najnowsze
  • Najwięcej głosów
Odpowiedz
  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
  • S Online
    S Online
    skansen
    Admin
    napisał ostatnio edytowany przez skansen
    #1

    Notujecie parametry przygotowywanych przelewów i rezultaty?

    Od pewnego czasu zacząłem prowadzić takie notatki (waga ziarna, nastawa młynka, ilość wody, filtr itd.). Czasami notatki prowadzą mnie do ciekawych wniosków. Otóż poza proporcją wody do kawy okazuje się, że zupełnie różne rezultaty uzyskuje w zależności od "ilości porcji" mimo tego samego ratio.

    Na przykład kawa Etiopia Hauru
    14 g ziarna, 200 ml wody, grubość 7, filtry Melitty wychodzi przeciętnie
    ale już
    42g kawy, 600 ml wody, grubość 7, filtry Melitty wychodzi dużo smaczniej, choć ratio jest takie samo.

    Być może to dla niektórych oczywiste, ale ja do takich wniosków doszedłem dopiero teraz 🙂

    Ekspres: Lelit Bianca, Melita Epour
    Młynek: Mazzer Omega, Mahlkonig EK43S
    Inne: Fellow Stagg EKG Pro, Acaia Lunar
    Poprzedni sprzęt: Lelit Elizabeth, Sage Pro Grinder, Lelit William, Ceado E37S

    1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
    0
    • korea83K Niedostępny
      korea83K Niedostępny
      korea83
      napisał ostatnio edytowany przez
      #2

      Gdybyś mi napisał, że mała kawa jest lepsza niż duża to bym uwierzył, ale takie cuda? 😉

      A na poważnie to czasami jakaś kawa potrzebuje nieco więcej czasu by móc rozwinąć pełnię smaku co w przypadku małego dripa nie zawsze jest możliwe bo z kolei może pojawić się gorycz.

      Co do notatek to nie prowadzę póki co bo leniwy jestem 😉 Przydać by się czasami przydały bo jak mam wiele kaw w rotacji to później nie pamiętam co jak parzyłem.

      Ekspres: Lelit Bianca, Fellow Aiden
      Młynek: Mazzer Super Jolly V Pro Electronic, Kinu M47 Classic, Comandante C40 mk4, Timemore Sculptor 078

      S 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
      0
      • korea83K korea83

        Gdybyś mi napisał, że mała kawa jest lepsza niż duża to bym uwierzył, ale takie cuda? 😉

        A na poważnie to czasami jakaś kawa potrzebuje nieco więcej czasu by móc rozwinąć pełnię smaku co w przypadku małego dripa nie zawsze jest możliwe bo z kolei może pojawić się gorycz.

        Co do notatek to nie prowadzę póki co bo leniwy jestem 😉 Przydać by się czasami przydały bo jak mam wiele kaw w rotacji to później nie pamiętam co jak parzyłem.

        S Online
        S Online
        skansen
        Admin
        napisał ostatnio edytowany przez
        #3

        @korea83 napisał w Kawowe notatki w metodach przelewowych?:

        czasami jakaś kawa potrzebuje nieco więcej czasu by móc rozwinąć pełnię smaku co w przypadku małego dripa nie zawsze jest możliwe bo z kolei może pojawić się gorycz.

        Brzmi to jak dobre wytłumaczenie.

        @korea83 napisał w Kawowe notatki w metodach przelewowych?:

        Co do notatek to nie prowadzę póki co bo leniwy jestem

        To może warto zacząć 🙂 Może wypracujemy jakąś formatkę? A może są jakieś gotowe arkusze?

        Ekspres: Lelit Bianca, Melita Epour
        Młynek: Mazzer Omega, Mahlkonig EK43S
        Inne: Fellow Stagg EKG Pro, Acaia Lunar
        Poprzedni sprzęt: Lelit Elizabeth, Sage Pro Grinder, Lelit William, Ceado E37S

        1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
        0
        • pawel890P Online
          pawel890P Online
          pawel890
          Admin
          napisał ostatnio edytowany przez
          #4

          Kiedyś wpadł mi w oko taki dziennik kawowy. Wygląda super designersko i spełnia swoją rolę, niestety nie prowadzę tego dziennika.

          Myślałem, żeby prze-portować go na mobilną aplikację na telefon. 😄

          4bda9ebd-f971-404b-89d1-005d897e0385-image.png

          https://crema-coffee.com/products/33-cups-of-coffee-journal

          Ekspres: Rancilio Silvia PID, Flair 58+
          Młynek: Eureka Single Dose, 1Zpresso Q1


          Darmowe ogłoszenia samochodowe: AutoKompas.pl

          S 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
          1
          • pawel890P pawel890

            Kiedyś wpadł mi w oko taki dziennik kawowy. Wygląda super designersko i spełnia swoją rolę, niestety nie prowadzę tego dziennika.

            Myślałem, żeby prze-portować go na mobilną aplikację na telefon. 😄

            4bda9ebd-f971-404b-89d1-005d897e0385-image.png

            https://crema-coffee.com/products/33-cups-of-coffee-journal

            S Online
            S Online
            skansen
            Admin
            napisał ostatnio edytowany przez
            #5

            @pawel890 napisał w Kawowe notatki w metodach przelewowych?:

            Myślałem, żeby prze-portować go na mobilną aplikację na telefon.

            Taka aplikacja to by była petarda.
            Zwłaszcza gdyby był moduł analizy, sugerujący co nam odpowiada...

            Ekspres: Lelit Bianca, Melita Epour
            Młynek: Mazzer Omega, Mahlkonig EK43S
            Inne: Fellow Stagg EKG Pro, Acaia Lunar
            Poprzedni sprzęt: Lelit Elizabeth, Sage Pro Grinder, Lelit William, Ceado E37S

            Dawid4792D pawel890P 2 odpowiedzi Ostatnia odpowiedź
            0
            • S skansen

              @pawel890 napisał w Kawowe notatki w metodach przelewowych?:

              Myślałem, żeby prze-portować go na mobilną aplikację na telefon.

              Taka aplikacja to by była petarda.
              Zwłaszcza gdyby był moduł analizy, sugerujący co nam odpowiada...

              Dawid4792D Niedostępny
              Dawid4792D Niedostępny
              Dawid4792
              Mod
              napisał ostatnio edytowany przez Dawid4792
              #6

              @skansen pytanie w jakim czasie przelewasz jeszcze. Mały przelew powinien przelać się szybciej niż duży, nawet mimo drobniejszego mielenia choć konkretne czasy zależą od ziarna, filtrów itp.

              Ja ciągle przelewam 500ml. Ale czasy się zmieniają, są kawy które lubią 3 minuty, są takie które lubią 3:45. Oczywiście z 30s preinfuzja.

              Ogólnie wszystko idzie dopracować, ale jak się zmienia doza, to zmienia się wszystko jakby nie było.

              Niektóre kawy mogą też rzeczywiście wyjść lepiej w sytuacji gdy doza jest większa, bo dłużej będzie się parzyć, może potrzebują dłuższego kontaktu wody z kawą.

              Ekspres : Nivona Cube
              Młynek : Timemore C3 ESP
              Poprzednie sprzęty : Moccamaster / 1Zpresso ZP6s / Behmor 2020SR+ / Lelit Anita / Gaggia Classic / Comandante C40 / Wilfa Uniform / Timemore X / Timemore S3

              1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
              1
              • S skansen

                @pawel890 napisał w Kawowe notatki w metodach przelewowych?:

                Myślałem, żeby prze-portować go na mobilną aplikację na telefon.

                Taka aplikacja to by była petarda.
                Zwłaszcza gdyby był moduł analizy, sugerujący co nam odpowiada...

                pawel890P Online
                pawel890P Online
                pawel890
                Admin
                napisał ostatnio edytowany przez
                #7

                @skansen napisał w Kawowe notatki w metodach przelewowych?:

                Zwłaszcza gdyby był moduł analizy,

                Zastanawiam się jakby miało to sugerować, na pewno nie jakieś kawy z zewnątrz.

                Ale np. na podstawie historii z ostatnich kilku miesięcy, gdy ktoś faktycznie pije kawy z całego świata, to taki dziennik mógłby robić naprawdę ciekawe analizy, tylko, żeby to miało sens, dużo czynników powinno być zdefiniowane z góry, żeby mogła zajść korelacja. Czyli wszystkie regiony, stopnie palenia itd. ale to chyba jest do zrobienia.

                Ekspres: Rancilio Silvia PID, Flair 58+
                Młynek: Eureka Single Dose, 1Zpresso Q1


                Darmowe ogłoszenia samochodowe: AutoKompas.pl

                1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                0
                • R Niedostępny
                  R Niedostępny
                  rudekolek
                  napisał ostatnio edytowany przez rudekolek
                  #8

                  Przy większej dozie i tej samej grubości mielenia czas parzenia jest znacznie dłuższy(kontakt kawy z wodą). Można to skompensować grubszym mieleniem, woda będzie szybciej spływać, ale to nigdy nie będzie to samo. Dynamika ekstrakcji przy różnych dozach będzie różna i zależy od grubości mielenia czyli powierzchni, czasu (prędkość spływania) kontaktu kawy z wodą oraz jej temperatury. Czym wyższa temperatura wody tym szybszy czas jej spływania.

                  Pozdrawiam,
                  rudekolek

                  Dawid4792D 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                  2
                  • R rudekolek

                    Przy większej dozie i tej samej grubości mielenia czas parzenia jest znacznie dłuższy(kontakt kawy z wodą). Można to skompensować grubszym mieleniem, woda będzie szybciej spływać, ale to nigdy nie będzie to samo. Dynamika ekstrakcji przy różnych dozach będzie różna i zależy od grubości mielenia czyli powierzchni, czasu (prędkość spływania) kontaktu kawy z wodą oraz jej temperatury. Czym wyższa temperatura wody tym szybszy czas jej spływania.

                    Dawid4792D Niedostępny
                    Dawid4792D Niedostępny
                    Dawid4792
                    Mod
                    napisał ostatnio edytowany przez
                    #9

                    @rudekolek dokładnie, zmiennych jest bardzo dużo 🙂

                    Myślę że najlepiej trzymać się smaku, wszelkie czasy, czy grubości mielenia będą zawsze różne w różnych warunkach i dla różnych kaw.

                    Ja trzymam się zasady że dążę do tego żeby kawa była zbalansowana w smaku, a jeśli to kawa o wysokiej kwasowości to żeby nie była to kwasowość niepożądana (np niedojrzałe owoce). Trochę na ten temat można się dowiedzieć na kursach Sensory Skills, już na poziomie podstawowym.

                    Ekspres : Nivona Cube
                    Młynek : Timemore C3 ESP
                    Poprzednie sprzęty : Moccamaster / 1Zpresso ZP6s / Behmor 2020SR+ / Lelit Anita / Gaggia Classic / Comandante C40 / Wilfa Uniform / Timemore X / Timemore S3

                    1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                    0
                    • K Niedostępny
                      K Niedostępny
                      kawosz17
                      napisał ostatnio edytowany przez
                      #10

                      Nie robię dripów ale też zauważyłem, że trzymając się doz, kawa 600ml smakuje lepiej niż z 300.

                      mini Gaggia PID
                      1Zpresso J-Max S

                      1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                      1
                      • TomaszkoT Niedostępny
                        TomaszkoT Niedostępny
                        Tomaszko
                        napisał ostatnio edytowany przez
                        #11

                        Kiedyś robiłem swojego excelka z racji że miałem dużo kawy zamrożonej ale gdzieś zaginał.

                        Poniżej fajny excelek podkradnięty z innego forum do Espresso:

                        Link Preview Image
                        r/espresso Bean & Brew Database (Responses)

                        favicon

                        Google Docs (docs.google.com)

                        Lelit Anita
                        Sitka Ascaso competition
                        dystrybutor i tamper Motta / Normcore v4
                        waga KC200
                        puck screen 1.0,1.7,2.0 AliExspress
                        Commandante C40, Hario Mobile Mill stick, Clever dripper, Aeropress, kawiarki Bialetti SS

                        1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                        1
                        Odpowiedz
                        • Odpowiedz, zakładając nowy temat
                        Zaloguj się, aby odpowiedzieć
                        • Najpierw najstarsze
                        • Najpierw najnowsze
                        • Najwięcej głosów


                        • Zaloguj się

                        • Nie masz konta? Zarejestruj się

                        • Aby wyszukiwać zaloguj się lub zarejestruj.
                        • Pierwszy post
                          Ostatni post
                        0
                        • Kategorie
                        • Jak zacząć z kawą
                        • Poradnik espresso
                        • Pierwszy młynek do kawy
                        • Woda do kawy
                        • Popularne
                        • Ostatnie
                        • Tagi
                        • Użytkownicy
                        • Grupy