Przejdź do treści

Najłatwiejszy sposób na przyrządzenie alternatywy

Metody alternatywne
18 4 264 1
  • A polecasz jakieś sprawdzone przepisy do switcha? widziałem sporo metod, z zalewaniem najpierw wrzątku, potem kawy i zabawy ze spuszczaniem kawy wielokrotnie.

• W moim przypadku najlepiej sprawdza się następujący przepis:

17g kawy na 250g wody

0:00 115g wody, zaworek zamknięty, delikatnie mieszam łyżeczką aby przemiał był równomiernie namoczony
    0:40 otwieram zaworek
    1:05 zamykam zaworek i wlewam resztę wody, po zalaniu delikatnie kręcę dripperem
    2:30-3:00 otwarcie zaworka, tu w zależności od kawy

Temperatura wody to najczęściej 95 stopni, ale w razie czego koryguję pod konkretną kawę.

Metoda bardzo prosta bez niepotrzebnych kombinacji, ale zapewnia naprawdę dobre rezultaty.

• Ja robię coś ala Kuba Kalusiński w ct62.

17 gram kawy, zamkniety zawór, wlewam 70 ml wody, 45 -50 sekund wlewam (dolewam) 100ml wody, czasem delikatnie zamieszam, 2:15 otwieram zawór i jak zejdzie woda dolewam 100ml wody na otwartym zaworze.
    Jak zejdzie calość w granicach 3- 3.30 minut to zazwyczaj jest git.
    Temp wody 94-95.

Robię naprzemiennie na czerwonych i czarnych filtrach Abaca.

• Tak swoją drogą zdarzało wam się robić w Switchu ciemne wypały albo średnio palone, czy zawsze jasno palone?

• Tak swoją drogą zdarzało wam się robić w Switchu ciemne wypały albo średnio palone, czy zawsze jasno palone?

@pawel890 Zdarzyło się, ale ja niespecjalnie lubię.
    Wtedy to na chama : spora preinfuzja (pierwsze zalanie) + dolewka reszty wody po ok. minucie przełamując kożuch, lekko mieszam, czekam do ok 3-3.10 minut i spuszczam calość.

• Ja osobiście bardzo lubię Origami. Może nie jest to jakieś super sprytne urządzenie, ani nawet częściowo zautomatyzowane, natomiast w przeciwieństwie do np. V60 ma bardzo swobodny przepływ z uwagi na dużą objętość powietrza między żeberkami drippera, więc ryzyko, że zatka nam się filtr przy jakimś fałszywym ruchu czajniczkiem z wodą albo zbyt mocnym zamieszaniu kawką podczas parzenia, jest naprawdę minimalne. Wiem, że V60 produkuje świetne napary, ale dla mnie jako amatora, zwłaszcza rano, gdy się spieszę, a chciałbym napić się kawki z przelewu, ta pewność, że nawet jakaś twarda Etiopia nie zniweczy mi całego procesu, jest bardzo ważna.

• Pytanie dotyczy najłatwiejszego, a nie najsmaczniejszego, więc wpasowuje się w ramy. 😄

• Ja osobiście bardzo lubię Origami. Może nie jest to jakieś super sprytne urządzenie, ani nawet częściowo zautomatyzowane, natomiast w przeciwieństwie do np. V60 ma bardzo swobodny przepływ z uwagi na dużą objętość powietrza między żeberkami drippera, więc ryzyko, że zatka nam się filtr przy jakimś fałszywym ruchu czajniczkiem z wodą albo zbyt mocnym zamieszaniu kawką podczas parzenia, jest naprawdę minimalne. Wiem, że V60 produkuje świetne napary, ale dla mnie jako amatora, zwłaszcza rano, gdy się spieszę, a chciałbym napić się kawki z przelewu, ta pewność, że nawet jakaś twarda Etiopia nie zniweczy mi całego procesu, jest bardzo ważna.

@Semtex dla mnie znowu najłatwiejszym i chyba również dosyć powtarzalnym sposobem jest hario switch (v60-03) na duży poranny przelew od 600 do 700 ml uzysku (trochę oszukując), bądź LV-10 i orea Big Boy.
    Gdybym nie był jednak trochę przeciwnikiem wszedobylskiego plastiku to zapewne wygrałby Cleaver, który źle mi się stawial na którymś serwerze.

• Pytanie dotyczy najłatwiejszego, a nie najsmaczniejszego, więc wpasowuje się w ramy. 😄

@pawel890
    Specem się nie czuję. Wiem, że w zawodach profesjonaliści startują używając zarówno V60, jak i Origami. V60 ma zdecydowanie największą renomę, chociaż nie brakuje głosów, że duża zasługa w tym bardzo konsekwentnego i skutecznego marketingu ze strony Hario 🙂

Mi przelewy z Origami bardzo smakują, ale wydaje mi się, że przynajmniej na takim poziomie typowego użytkownika, który po prostu robi sobie kawę i ewentualnie szuka receptur w Internecie, większe znaczenie ma właśnie samo zalewanie (woda, temperatura, kawa, receptura) niż sam dripper.

@Heniutek napisał w Najłatwiejszy sposób na przyrządzenie alternatywy:

Gdybym nie był jednak trochę przeciwnikiem wszedobylskiego plastiku to zapewne wygrałby Cleaver, który źle mi się stawial na którymś serwerze.

Też mam ideologiczno-zdrowotny "problem" z plastikiem i wszystko co mogę zamieniam na stalowe, szklane albo ceramiczne...

• Origami jest ok, tam trzeba się trochę przyłożyć do polewania itd.

Switch na upartego to dwa zalania, a jak ktoś jest mega leniem to moze zrobić i jedno zalanie zamieszać i pozniej tylko nacisnac spust.

Latwiej się nie da niż switch/clever, mało tego można na upartego wlać wode ze zwyklego czajnika czy garnuszka i zamieszać nie trzeba konewką.

Sugerowane posty

• Orea Z1 - ZERO bypass brewer

Metody alternatywne recenzja
    11
    2 Głosy
    11 Posty
    261 Wyświetlenia
    korea83K
    @pawel890 napisał w Orea Z1 - ZERO bypass brewer: Jedyne co mnie zastanawia, to fakt tego "clarity", czy V60 nie powinno nam dawać lepszego, dzięki papierowym filtrom? W Orea Z1 są filtry od Sibarist i o ile byłem święcie przekonany, że tej firmy nie lubię, tak muszę przyznać, że oni chyba wiedzą co to rozwój Mam w domu jeszcze ich pierwsze filtry do V60 jakie wypuścili lata temu. Te w cenie jak za złoto. I to były w mojej ocenie bardzo marne filtry bo owszem, były szybkie, ale za dużo też przepuszczały drobin do naparu. Filtry do Orea też są bardzo szybkie, ale jednocześnie robią co do nich należy. Na YT w recenzji Orea Z1 Aramse pokazuje jak szybkie są te filtry w porównaniu do innych. Konkretna różnica
  • Hario Cold Brew Coffee Jug - karafka do cold brew- recenzja

Metody alternatywne recenzja
    4
    0 Głosy
    4 Posty
    210 Wyświetlenia
    S
    @Dawid4792 napisał w Hario Cold Brew Coffee Jug - karafka do cold brew- recenzja: Aż jestem ciekawy jak radzi sobie z filtrowaniem ta metalowa siatka Mój młynek generuje niewiele pyłu, ale nie jest to ilość zerowa. Zawsze trochę zostaje na dnie, końcówkę po prostu wylewam razem z nim. Ostatnio na próbę przepuściłem trochę kawy z dna przez filtr papierowy i nie była tak dobra jak coldbrew "niefiltrowane". Z samej zaś karafki jestem dalej zadowolony. Niedługo minie drugi sezon z nią, siatka jest dalej w dobrym stanie. Szkło często myję w zmywarce, siatkę sporadycznie. Szczyt upałów za nami więc pewnie niedługo karafka powędruje do szafki.
  • Na jaki ekspres przelewowy postawić?

Metody alternatywne moccamaster aiden
    14
    0 Głosy
    14 Posty
    785 Wyświetlenia
    S
    Z termosem czy podgrzewaniem jest chyba podobnie jak z każdym rodzajem żywności. Najlepiej konsumować na świeżo Ale jak jadę w trasę to przeważnie lepszej kawy mogę napić się z termosu niż na stacji paliw. Zmienia się to dopiero po przekroczeniu granicy z Włochami.