Wasze ulubione filtry do ekspresów przelewowych
-
Cześć,
Czy macie jakieś ulubione filtry do ekspresów przelewowych? Czy
widzicieczujecie różnice pomiędzy białymi i brązowymi?
Do swojej Melitty stosuje na zmianę filtry Moccamaster #4 i Melitta Pour Over. Różnicy w kawie nie odczuwam.
Inaczej wygląda filtrowanie dużych ilości cold brew filtrami papierowymi - tutaj różnice są widoczne, niektóre filtry zapychają się szybciej niż inne. -
Do Melitty czy Moccamastera używałem najczęściej filtrów Melitta Mild bo były najszybsze. Niestety chyba zniknęły już z rynku bo od dłuższego czasu ich nie widziałem. Stosowałem je też w Clever i zawsze byłem bardzo zadowolony. Jeśli ktoś na nie trafi to warto brać

-
Ja używam oryginalnych filtrów do Moccamastera. Kiedyś, jak zalewałem ręcznie testowałem filtry Cafec, akurat tamte konkretne były gładkie i grubsze. Wolniej przepuszczały wodę, co trochę mi nie leżało. Jakoś najlepiej mi idzie parzenie na cienkich filtrach, które przepuszczają szybko.
-
Do Melitty czy Moccamastera używałem najczęściej filtrów Melitta Mild bo były najszybsze. Niestety chyba zniknęły już z rynku bo od dłuższego czasu ich nie widziałem. Stosowałem je też w Clever i zawsze byłem bardzo zadowolony. Jeśli ktoś na nie trafi to warto brać

@korea83 napisał w Wasze ulubione filtry do ekspresów przelewowych:
Do Melitty czy Moccamastera używałem najczęściej filtrów Melitta Mild bo były najszybsze. Niestety chyba zniknęły już z rynku bo od dłuższego czasu ich nie widziałem.
O te chodzi
https://www.morele.net/melitta-filtry-do-kawy-mild-r-1x4-80szt-7012888/
?Z tym sklepem różnie bywa (jakieś przygody się zdążają z nimi) ale jeśli nie ma ich nigdzie indziej to czemu nie?
-
Tak, to te filtry.
-

Przyszły dziś filtry z linku wyżej. Za kilka dni dam znać jak wrażenia... -
Krótka opinia o filtrach Melitta Mild. Wyszedł taki forumowy dream zestaw

Filtry z rekomendacji @korea83, do tego kawa z rekomendacji @Dawid4792 HAYB Konesso Filter Blend.
36 g kawy, 600ml wody, filtry Melitta Mild, młynek EK43S ustawiony na 6, ekspres Melitta Epour (z ruchomym ramieniem symulującym ruchy konewki, włączona preinfuzja)
Efekt to bardzo dobra, słodka, delikatna kawa.
-
Kończy mi się powoli ostatnia paczka filtrów Melitta Mild. Polecicie coś innego w zamian?
Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better 💗
Zarejestruj się Zaloguj się