Wasze ulubione filtry do ekspresów przelewowych
-
Cześć,
Czy macie jakieś ulubione filtry do ekspresów przelewowych? Czy
widzicieczujecie różnice pomiędzy białymi i brązowymi?
Do swojej Melitty stosuje na zmianę filtry Moccamaster #4 i Melitta Pour Over. Różnicy w kawie nie odczuwam.
Inaczej wygląda filtrowanie dużych ilości cold brew filtrami papierowymi - tutaj różnice są widoczne, niektóre filtry zapychają się szybciej niż inne. -
Do Melitty czy Moccamastera używałem najczęściej filtrów Melitta Mild bo były najszybsze. Niestety chyba zniknęły już z rynku bo od dłuższego czasu ich nie widziałem. Stosowałem je też w Clever i zawsze byłem bardzo zadowolony. Jeśli ktoś na nie trafi to warto brać
-
Ja używam oryginalnych filtrów do Moccamastera. Kiedyś, jak zalewałem ręcznie testowałem filtry Cafec, akurat tamte konkretne były gładkie i grubsze. Wolniej przepuszczały wodę, co trochę mi nie leżało. Jakoś najlepiej mi idzie parzenie na cienkich filtrach, które przepuszczają szybko.
-
Do Melitty czy Moccamastera używałem najczęściej filtrów Melitta Mild bo były najszybsze. Niestety chyba zniknęły już z rynku bo od dłuższego czasu ich nie widziałem. Stosowałem je też w Clever i zawsze byłem bardzo zadowolony. Jeśli ktoś na nie trafi to warto brać
@korea83 napisał w Wasze ulubione filtry do ekspresów przelewowych:
Do Melitty czy Moccamastera używałem najczęściej filtrów Melitta Mild bo były najszybsze. Niestety chyba zniknęły już z rynku bo od dłuższego czasu ich nie widziałem.
O te chodzi
https://www.morele.net/melitta-filtry-do-kawy-mild-r-1x4-80szt-7012888/
?Z tym sklepem różnie bywa (jakieś przygody się zdążają z nimi) ale jeśli nie ma ich nigdzie indziej to czemu nie?
-
Krótka opinia o filtrach Melitta Mild. Wyszedł taki forumowy dream zestaw
Filtry z rekomendacji @korea83, do tego kawa z rekomendacji @Dawid4792 HAYB Konesso Filter Blend.
36 g kawy, 600ml wody, filtry Melitta Mild, młynek EK43S ustawiony na 6, ekspres Melitta Epour (z ruchomym ramieniem symulującym ruchy konewki, włączona preinfuzja)
Efekt to bardzo dobra, słodka, delikatna kawa.