Przejdź do treści

Ocena kawy palonej w domu

Kawa ziarnista
3 2 85 1
  • Mogę oddać próbki kawy którą wypalam w palarce DIY w zamian za ocenę jej jakości.
    Używam tylko kawy ekologicznej i palę w palarce elektrycznej aby uniknąć nasycania ziaren produktami spalania gazu. Palenie kończę 15 do 30 sekund po 1st crack.
    Aktualnie mam następujące kawy od Roast Rebels:
    Ethiopia Sidamo
    Peru Cajamarca
    Guatemala Delicia
    Mexico Chiapas SHG
    Na ich stronie jest opis poszczególnych kaw, proszę podać którą kawę preferuje zainteresowana osoba.
    Warunkiem otrzymania kawy jest zamieszkanie na trasie Choszczno – Szczecin lub ich okolicach, posiadanie prawdziwego ekspresu kolbowego (nie automat lub termoblok) i młynka żarnowego.
    palarka.JPG

• Sprzęt i pasja robi wrażenie, ciężko uzyskać taka kawę do wypału prywatnie?

Chyba kwalifikuje się do odbioru 😄 co polecasz w kwestii klasycznego czekoladowego/orzechowego wypału?

• Zamówienia powyżej € 120, Roast Rebels dostarcza kurierem do domu.
    Guatemala i Ethiopia maja chyba najwięcej czekolady, przeważnie mieszam wszystkie 4.
    Przygotuje 4 osobne próbki.

Sugerowane posty

• Cena kawy surowej i wypalonej

Kawa ziarnista
    10
    0 Głosy
    10 Posty
    255 Wyświetlenia
    Dawid4792D
    @pawel890 jak tak piszesz o różnicach ceny w tej samej kawie, ale palonej pod espresso i pod przelew, to rzeczywiście to jest kolejna dziwna rzecz, o ile to naprawdę identyczne ziarno. Palarnia Caffe Grano praktykuje coś fajnego - mają Santosa pod przelew i pod espresso w ten samej cenie, już od dawna. I oba są bardzo dobre W praktyce palarnie często biorą inne ziarna pod espresso a inne pod przelew, z uwagi na to że każde ziarno ma swoje predyspozycje.
  • Czy w kawie jest cukier? Naukowe spojrzenie na słodycz

Przypięty Kawa ziarnista wiedza kawowa
    8
    4 Głosy
    8 Posty
    291 Wyświetlenia
    MartiszaM
    Bardzo przyjemnie się czyta, nawet laikowi kawowemu
  • Ilość palarni kawy w Polsce

Kawa ziarnista analiza rynku
    5
    1 Głosy
    5 Posty
    203 Wyświetlenia
    pasiadloP
    Kiedyś probowałem zrobić listę i ranking palarni w Polsce, ale niestety jak się dorwie jakaś palarnia krzak, gdzie wszyscy wiedzą, że jakość jest słaba, ale wrzuci dużo botów to taki ranking przestaje być wiarygodny.