Ulubiona palarnia kawy...
-
Wykorzystywałeś jakieś narzędzia do dystrybucji kawy walcząc z tym kanalowaniem?
-
I dysk poziomujący i intensywne WDT. Ostatecznie od dysku odszedłem całkowicie, teraz na koniec lekko wyrównuję wierzch igłami, ubijam klasycznym tamperem od Lelita, ale równomiernie i do oporu. Problem w tym że gorylowi nic nie pomogło, a hayb od razu wszedł dobrze mimo sporego kanału przy krawędzi
-
Ciekawe, też kiedyś mi się zdarzały takie kawy, ale już sam nie wiem na co można zwalić winę w ich przypadku, ostatnim czasem nie mam takich problemów, ale może głównie z tego powodu, że zamawiam głównie brazylijskie kawki albo jakieś włoskie wypały, które zazwyczaj nie mają większych problemów.
Może się poświęcę i zamówię ten blend Power Bean, żeby zweryfikować tę cudowną właściwość tworzenia kanałowania - coś dodatkowo polecasz? Wziąłbym 2-3 kawki 250g. Prawdę mówiąc nigdy nie piłem nic z ich palarni - Gorillacoffee?
-
tak, gorillacoffee, ale są też na allegro jako ingagicoffee
nie ogarniam ich brandingu, pod tym samym adresem jest jeszcze magic drum
najlepsze co piłem od nich to chocolate pride espresso, fajna była też india plantation aa bababudang, ale też się popsuła, była taka korzenno pierniczkowa a teraz jest zwyczajnie kwaśna (już kilka paczek przerobiłem bez sukcesu)
raz udało mi się trafić aromat czerwonego jabłka, chyba w espresso el salvador la esperanza, ale znowu nie mogę dostroić młyna, chociaż to już raczej kwestia skilla
edit:
jeśli będziesz kupować na allegro to możesz zobaczyć magic blend (z palarni magic drum) o ile lubisz klasykę, wyszło słodziutkie, maślane, czekoladowe (10s preinfuzja na niskim flow +17s na pełnej pompie, choć w grupie było tylko 5 barów, 18.5/42g - 1:2.27) -
Dzięki allegro to dobry trop, ze wzgledu na Smarta
no i dziś jakieś kupony na supermarket, więc jedna torebka prawie gratis wpadła. Kupiłem Powe Bean, Chocolate Pride, oraz kawę z Kuby i Etiopii - bo takowych nigdy nie piłem.
Mógłbym spróbować takiego profilowania na dźwigni, ale to bardzo krótki czas jak na całą ekstrakcję, przynajmnie dla Flaira.
-
27s to chyba nie tak mało?
ale to i tak tylko pod magic blend
chocolate robiłem 10s na wolnym przepływie (50% na wiośle, powinno dojść do 2-3 bar) +22-25s właściwej infuzji, 19/38-39g (1:2, 1:2.05)
-
P pawel890 odniósł się do tego tematu dnia
-
Ja to tutaj nowy, więc może zbytnio autorytetem nie jestem, ale z kawą jestem już od 10 lat z pan brat. Z reguły kupowałem kawę w Blue Orca albo i nie powiem, kawa była ok. Ale jakoś 7 miesięcy temu odkryłem niewielką palarnie z Bielska. Powiem szczerze, że zupełnie inna liga (przynajmniej dla mnie).
Tutaj wrzucam link: https://beskidzkapalarniakawy.pl/
Mają najlepszą Brazylię i Zambię jaką piłem. Cena do jakości jak dla mnie naprawdę spoko. Dzielę się żebyście również mogli spróbować i ocenić. Kilku znajomych już obdarowałem taką kawą na urodziny i też mówili, że świetna. Może wam również przypadnie do gustu
-
Ja to tutaj nowy, więc może zbytnio autorytetem nie jestem, ale z kawą jestem już od 10 lat z pan brat. Z reguły kupowałem kawę w Blue Orca albo i nie powiem, kawa była ok. Ale jakoś 7 miesięcy temu odkryłem niewielką palarnie z Bielska. Powiem szczerze, że zupełnie inna liga (przynajmniej dla mnie).
Mają najlepszą Brazylię i Zambię jaką piłem. Cena do jakości jak dla mnie naprawdę spoko. Dzielę się żebyście również mogli spróbować i ocenić. Kilku znajomych już obdarowałem taką kawą na urodziny i też mówili, że świetna. Może wam również przypadnie do gustu
@Kruczek napisał w Ulubiona palarnia kawy...:
z kawą jestem już od 10 lat z pan brat. Z reguły kupowałem kawę w Blue Orca albo i nie powiem, kawa była ok. Ale jakoś 7 miesięcy temu odkryłem niewielką palarnie z Bielska. Powiem szczerze, że zupełnie inna liga (przynajmniej dla mnie).
Cześć @Kruczek, dziękujemy za rekomendacje. W jakim sprzęcie przyrządzasz tą kawę?
-
Ja to już stary chłop, który najbardziej lubi metody przelewowe jakiś Drip i eksperymenty. Brazylię piję z żoną i jak dzieciaki wpadają do nas w odwiedziny i używam takiego ekspresu:
Maestosa EPAM960.75.GLM
Mam też Flair 2 PRO, ale z tego tylko ja pijam, bo każdy mówi, że Espresso to tylko dla starych dziadów.