Przejdź do treści

LaPavoni Diamantina LPSDIG03EU - królowa E61?

Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp.
3 2 38
  • Swego czasu jedną z najdroższych domowych maszyn z E61 był ECM Controvento. Ekspres ten bazował na podzespołach ECM Synchronika opakowanych w designerską obudowę. Był to bez wątpienia topowy model z E61, król swojej kategorii. Wraz z wycofaniem Controvento tytuł królewski należy się chyba LaPavoni Diamantina.
    La Pavoni Diamentina (3).jpg

La Pavoni Diamentina (2).jpg

Jest to maszyna z domową specyfikacją w atrakcyjnej obudowie.
    Ekspres z dwoma bojlerami, E61+flow control, bojler kawowy 0,6l, parowy 1,8l, rotampompa. Sterownik PID dla obu bojlerów.
    Diamantina dzieli podzespoły z ekspresem La Pavoni Botticelli Specialty.

Cena rzędu 20 000 zł. Dla porównania posiadający identyczne podzespoły Botticelli Specialty kosztuje połowę tej kwoty.

Jak Wam się podoba ten ekspres? Chcielibyście mieć go w kuchni?

Fot.: materiały producenta.

• Miałem Botticelli. Przejemny ekspres, miał kilka fajnych ulepszeń. Skoro ten jest taki sam, po co przepłacać?

• Miałem Botticelli. Przejemny ekspres, miał kilka fajnych ulepszeń. Skoro ten jest taki sam, po co przepłacać?

@kawosz17 napisał:

Skoro ten jest taki sam, po co przepłacać?

Chyba tylko jeśli komuś się ten ekspres podoba 🙂

Szkoda, że La Pavoni nie skorzystało z innych opcji.

W tej obudowie był oferowany ekspres dźwigniowy La Pavoni Concorso. Piękna maszyna, z początku myślałem, że to AI:
    https://www.home-barista.com/repairs/la-pavoni-concorso-1-group-restoration-t19703-50.html

W dłuższej obudowie jest też dwugrupowa, typowo gastronomiczna maszyna z wolumetrycznym programowaniem dozy:
    https://www.lapavoni.com/en/products/commercial-machines/diamante-e61-volumetric-2-groups-gold
    Ciekawa byłaby więc taka wersja domowa, dual boiler z programowaniem dozy. To byłaby jakaś konkurencja dla La Marzocco Linea Mini czy ECM Estetika. Technicznie by trochę takie La Pavoni odstawało od tych dwóch maszyn ale bez dwóch zdań nadrabiałoby wzornictwem 🙂

Sugerowane posty