Przejdź do treści

Palarnia ToKawa - Szczecin

Kawa ziarnista
3 2 23 1
  • Ostatnim czasem porzuciłem eksperymenty i wróciłem do korzeni, więc ruszyłem do mojej ulubionej lokalnej palarni.

To szczecińska palarnia, która pali już kawę od 2018 roku. Palarnia deklaruje, że kawa jest na wysokim poziomie speciality, z wynikiem co najmniej 80 punktów. Na półkach od zawsze można znaleźć kilka blendów i bestsellerów, ale również krótkoterminowe wrzutki i nowości z przeróżnych zakątków świata.

W moje ręce wpadła odmiana Pacamara, nigdy nie piłem podobnej kawy. Kawa charakteryzuje się ponadprzeciętnie dużymi ziarnami.

a102a7c8-244c-470c-81cf-65cfae6e0594-image.png

W moim finalnym przepisie, z 18g, uzyskałem 36g w 33s, temperatura 85C - początkowo startowałem z 89C jednak kawa miała zbyt intensywną goryczkę. Smak kawy jest niezwykle gładki, delikatna słodycz i powiedziałbym mleczna czekolada. Trafia idealnie w mój gust, godna polecenia kawa.

d3369e51-db50-4a9e-aa20-70ca42d3ebad-image.png

• Esko robiłeś przy użyciu Silvi, czy Flair'a?

• W Silvii, Flair się kurzy, ale może warto zrobić próbę na dźwigi 🙂

Sugerowane posty

• Palarnia Beskidzka Palarnia Kawy - opinie i recenzje ich kaw

Kawa ziarnista
    3
    1 Głosy
    3 Posty
    196 Wyświetlenia
    HeniutekH
    Może w końcu spróbuję tę ich Etiopkę, ciekaw jestem..
  • Palarnia Blue Orca Coffee - opinie i recenzje

Kawa ziarnista
    8
    0 Głosy
    8 Posty
    419 Wyświetlenia
    Dawid4792D
    Kenia z Blue Orci była lepsza niż Brazylia. W tej cenie jednak da się kupić już lepszą kawę. Prawdę mówiąc trudno mi zrozumieć fenomen tej palarni, nic szczególnego nie oferują, kiedyś broniło się to jeszcze niską ceną, ale teraz...
  • Ulubiona palarnia kawy...

Kawa ziarnista
    29
    1 Głosy
    29 Posty
    2k Wyświetlenia
    K
    Ja to już stary chłop, który najbardziej lubi metody przelewowe jakiś Drip i eksperymenty. Brazylię piję z żoną i jak dzieciaki wpadają do nas w odwiedziny i używam takiego ekspresu: Maestosa EPAM960.75.GLM Mam też Flair 2 PRO, ale z tego tylko ja pijam, bo każdy mówi, że Espresso to tylko dla starych dziadów.