Przejdź do treści

Mahlkönig Xenia - pierwszy ekspres kolbowy kultowego producenta młynków

Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp.
1 1 83
  • Mahlkönig pokazał pierwszy w swojej historii ekspres kolbowy. Jest to rezultat przejęcia starupu Xenia Espresso wraz z ich flagowym ekspresem.
    Jest to dualboiler, z regulacja ciśnienia, profilowaniem przepływu i funkcją grind-by-sync. Grind-by-sync to funkcja w ramach której ekspres mierzy parametry podczas ekstrakcji (m.in. przepływ, czas) i wysyła dane do młynka. W oparciu o dane z ekspresu kompatybilny młynek może dostosować parametry ekstrakcji przemiału.
    Mahlkonig Xenia.jpg
    Zdjęcie z profilu FB Mahlköniga

• S skansen odniósł się do tego tematu dnia
Sugerowane posty

• 1 Głosy
    8 Posty
    403 Wyświetlenia
    S
    Wygląda na to, że logo Maxim's na ekspresie to tylko chwyt reklamowy. Sam Maxim's, przynajmniej na razie ekspresu nie pokazuje ani na swojej stronie internetowej ani w swoich butikach w Luwrze. Będąc w Paryżu specjalnie poszedłem sprawdzić. [image: 1751805399431-maxims-luvr.jpg]
  • 0 Głosy
    3 Posty
    145 Wyświetlenia
    S
    Ciekaw jestem jak na ten ekspres będą się zapatrywać miłośnicy dźwigni. I jak wypadnie w testach porównawczych z klasycznymi dźwigniami.
  • 1 Głosy
    15 Posty
    2k Wyświetlenia
    HeniutekH
    Za 2500 ziko z pidem (Sklep na K), to nadal całkiem fajna opcja i dosyć kompaktowa. Ja młynka użyłem może kilkanaście razy I mieliłem ręcznym, ale tylko ja popijałem okazjonalnie espresso, więc miałem wywalone. Z perspektywy czasu wybrałbym dwa oddzielne sprzęty, łatwiej odsprzedać i apgrejdować sprzęt, w jedną albo drugą stronę. Ewentualnie rozważył jeszcze Sage na upartego, ale to większy koszt. Każdy ma inne potrzeby i oczekiwania. Miejskie legendy o tym że ziarna się grzeją i inne pierdoły zasadniczo można se włożyć między książki. Nawet jeśli coś tam by się trochę podgrzało, jakby ekspres był włączony tydzień?! Jak ktoś pije bardzo mocno paloną Włoską mieszankę to czy jej może jeszcze coś "zaszkodzić", nie sądzę. Co do zbiornika to ciąć i nie patrzeć, nowy na szczęście to tylko 6 dyszek https://north.pl/karta/mc084-27-pojemnik-wode-do-ekspresu,623-RK-0217.html