Przejdź do treści

Mahlkönig Xenia - pierwszy ekspres kolbowy kultowego producenta młynków

Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp.
1 1 56
  • Mahlkönig pokazał pierwszy w swojej historii ekspres kolbowy. Jest to rezultat przejęcia starupu Xenia Espresso wraz z ich flagowym ekspresem.
    Jest to dualboiler, z regulacja ciśnienia, profilowaniem przepływu i funkcją grind-by-sync. Grind-by-sync to funkcja w ramach której ekspres mierzy parametry podczas ekstrakcji (m.in. przepływ, czas) i wysyła dane do młynka. W oparciu o dane z ekspresu kompatybilny młynek może dostosować parametry ekstrakcji przemiału.
    Mahlkonig Xenia.jpg
    Zdjęcie z profilu FB Mahlköniga

• S skansen odniósł się do tego tematu dnia
Sugerowane posty

• Ekspres i jego wpływ na body naparu

17
    0 Głosy
    17 Posty
    279 Wyświetlenia
    S
    Dzięki @kawosz17 za zdjęcia. Widać, że grupy są różne i w różny sposób będą dystrybuować wodę. Chociażby ze względu na położenie otworów. I tutaj widzimy czego Decent odtworzyć nie może. Kopiując profil danej maszyny może próbować odtwarzać jej profil temperaturowy, przepływ i ciśnienie. Nawet jeśli odtworzy te parametry idealnie, to zostaje chociażby sposób dystrybucji wody przez daną maszynę (grupę - krążek- prysznic). Tego na razie nie zmienimy zmieniając profil maszyny - mamy taki prysznic i krążek jaki w danej chwili został zamontowany. Aczkolwiek ten element jest ponoć w Decencie bardzo dopracowany.
  • Big Coffee Boxer: ekspres ECM z silnika BMW

6
    1 Głosy
    6 Posty
    167 Wyświetlenia
    S
    @ciastek napisał w Big Coffee Boxer: ekspres ECM z silnika BMW: LaMa ma całą serię produktów sygnowaną logiem Porsche. Od ekspresu po filiżanki. Tak, ale to głównie inne logo i kolorystyka. ECM postarało się bardziej
  • 1 Głosy
    2 Posty
    250 Wyświetlenia
    Dawid4792D
    Ja też jestem entuzjastą tego rozwiązania. Mam małą kuchnie, więc jeśli coś zajmuje mniej miejsca to jest to duży plus. Zawsze podobał mi się Lelit Kate, choć nie wiem czy będzie jeszcze kiedyś okazja wrócić do ekspresu kolbowego. Miejsce kolby w kuchni zajął thermomix, a że nie zamierzam chodzić głodny to chyba nie będę z tym walczył🫢