Przejdź do treści
  • Kategorie
  • Jak zacząć z kawą
  • Poradnik espresso
  • Pierwszy młynek do kawy
  • Woda do kawy
  • Popularne
  • Ostatnie
  • Tagi
  • Użytkownicy
  • Grupy
Skórki
  • Light
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Dark
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

  • Domyślna (Brak skórki)
  • Brak skórki
Zwiń
Zdjęcie
  1. Ekspresy do kawy | Najlepsza kawa
  2. Woda
  3. HX - jak odkłada się kamień

HX - jak odkłada się kamień

Zaplanowany Przypięty Zablokowany Przeniesiony Woda
4 Posty 3 Uczestników 107 Wyświetlenia
  • Najpierw najstarsze
  • Najpierw najnowsze
  • Najwięcej głosów
Odpowiedz
  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
  • S Online
    S Online
    skansen
    Admin
    napisał ostatnio edytowany przez skansen
    #1

    Na zdjęciu jest przekrój przez bojler w którym używano twardej wody.

    Bojler pracował w pozycji pionowej- nie był to bojler leżący.

    HX_kamien.jpg

    Co widać na przekroju?

    Cyfrą 1 oznaczono poziom wody w bojlerze serwisowym - ta gruba biała kreska to zalegający kamień. Do tej wysokości sięgała w tym bojlerze woda, powyżej była para.

    Cyfrą 2 oznaczono kamień w wymienniku. Cały wymiennik jest normalnie wypełniony wodą. Im wyższa część wymiennika tym wyższa temperatura-ciepła woda unosi się w górę. Im wyżej tym więcej kamienia.

    Zdjęcie przekroju zrobiłem w fabryce Lelita.

    Ekspres: Lelit Bianca, Melita Epour
    Młynek: Mazzer Omega, Mahlkonig EK43S
    Inne: Fellow Stagg EKG Pro, Acaia Lunar
    Poprzedni sprzęt: Lelit Elizabeth, Sage Pro Grinder, Lelit William, Ceado E37S

    1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
    2
    • B Niedostępny
      B Niedostępny
      Belusar
      napisał ostatnio edytowany przez
      #2

      Ciekawa sprawa. Faktycznie, gdzieś natknąłem się na informację że problem osadzania się kamienia wzrasta wraz z temperaturą wody. To zdjęcie doskonale udowadnia, że to prawda.

      Ekspres : La Marzocco Linea Mini R; La Pavoni Abile Esperto
      Młynek : Mazzer Philos
      Poprzednie sprzęty : Lelit Anna, Rocket Cellini, Rocket Mozzafiato Evo, Faema Faemina / Młynki: Eureka Mignon Oro, Ceado E6P, 1ZPresso JX-pro

      1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
      0
      • pawel890P Niedostępny
        pawel890P Niedostępny
        pawel890
        Admin
        napisał ostatnio edytowany przez
        #3

        Kwasek cytrynowy załatwiłby sprawę? 😄

        Ekspres: Rancilio Silvia PID, Flair 58+
        Młynek: Eureka Single Dose, 1Zpresso Q1


        Darmowe ogłoszenia samochodowe: AutoKompas.pl

        1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
        0
        • S Online
          S Online
          skansen
          Admin
          napisał ostatnio edytowany przez
          #4

          Kwasek albo ocet pewnie by załatwił sprawę. Ale z tak zakamienionym bojlerem robiłbym pełne odkamienie, czyli demontaż bojlera z ekspresu, kąpiel całonocna i ponowny montaż.

          Ekspres: Lelit Bianca, Melita Epour
          Młynek: Mazzer Omega, Mahlkonig EK43S
          Inne: Fellow Stagg EKG Pro, Acaia Lunar
          Poprzedni sprzęt: Lelit Elizabeth, Sage Pro Grinder, Lelit William, Ceado E37S

          1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
          0
          Odpowiedz
          • Odpowiedz, zakładając nowy temat
          Zaloguj się, aby odpowiedzieć
          • Najpierw najstarsze
          • Najpierw najnowsze
          • Najwięcej głosów


          • Zaloguj się

          • Nie masz konta? Zarejestruj się

          • Aby wyszukiwać zaloguj się lub zarejestruj.
          • Pierwszy post
            Ostatni post
          0
          • Kategorie
          • Jak zacząć z kawą
          • Poradnik espresso
          • Pierwszy młynek do kawy
          • Woda do kawy
          • Popularne
          • Ostatnie
          • Tagi
          • Użytkownicy
          • Grupy