Przejdź do treści
  • Kategorie
  • Jak zacząć z kawą
  • Poradnik espresso
  • Pierwszy młynek do kawy
  • Woda do kawy
  • Popularne
  • Ostatnie
  • Tagi
  • Użytkownicy
  • Grupy
Skórki
  • Light
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Dark
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

  • Domyślna (Brak skórki)
  • Brak skórki
Zwiń
Zdjęcie
  1. Ekspresy do kawy | Najlepsza kawa
  2. Woda
  3. Żywiecki Kryształ - woda dobra dla sprzętu, ale czy dobra dla nas i naszej kawy?

Żywiecki Kryształ - woda dobra dla sprzętu, ale czy dobra dla nas i naszej kawy?

Zaplanowany Przypięty Zablokowany Przeniesiony Woda
37 Posty 8 Uczestników 1.0k Wyświetlenia
  • Najpierw najstarsze
  • Najpierw najnowsze
  • Najwięcej głosów
Odpowiedz
  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Ten temat został oddzielony od Żarna 64mm skansen
Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
  • Dawid4792D Dawid4792

    @Heniutek przy dużych przelewach nie ma co kręcić ręcznie. Pytanie tylko czy młynek jest problemem, może dałoby się poprawić coś innego (filtry, woda, temperatura parzenia).

    Wiele osób obiecuje słodycz w kawie, ale pamiętaj że kawa nie zawiera cukru, więc słodycz jest przede wszystkim w naszej głowie 🙂

    HeniutekH Niedostępny
    HeniutekH Niedostępny
    Heniutek
    napisał ostatnio edytowany przez skansen
    #1

    @Dawid4792 , no właśnie wiem, Agnieszka też wspominała, że może ten ŻKryształ wcale nie jest taki ok dla Nas smakowo.
    Tak sie zafixowaliśmy na żk, że przestaliśmy własciwie pić kranówkę ( dosyć twarda woda +kamień) co z punktu ekologii jest totalną głupotą, biorąc pod uwagę generowaną ilość plastiku.

    Testuję teraz CafecAbaca+ na mały przelew, ale na duże Hario i tak najczęściej wlatuje Hario V60 3.

    Popróbuję jeszcze z mieleniem.

    1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
    0
    • Dawid4792D Niedostępny
      Dawid4792D Niedostępny
      Dawid4792
      Mod
      napisał ostatnio edytowany przez Dawid4792
      #2

      Żywiecki Kryształ jest dobra wodą dla sprzętu, ale niekoniecznie bardzo dobrą wodą do kawy, z uwagi na mineralizacje która jest bardzo niska (choć w dolnej granicy normy). Natomiast naprawdę dobrze wypada woda z dzbanków Brita która na wyjściu ma jakieś 120ppm i moim zdaniem stanowi naprawdę nieźle rozwiązanie jak na domowe warunki. Nie wiem jaką wodę z kranu macie u siebie, bo różnie z tym bywa, ale u mnie na Śląsku filtry spokojnie wytrzymują miesiąc przy 3 osobowej rodzinie. A filtr to jedyne 20zł.

      Ekspres : Nivona Cube
      Młynek : Timemore C3 ESP
      Poprzednie sprzęty : Moccamaster / 1Zpresso ZP6s / Behmor 2020SR+ / Lelit Anita / Gaggia Classic / Comandante C40 / Wilfa Uniform / Timemore X / Timemore S3

      1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
      0
      • HeniutekH Niedostępny
        HeniutekH Niedostępny
        Heniutek
        napisał ostatnio edytowany przez
        #3

        Mamy już chyba z 4ty, albo 5ty dzbanek Brity (Maxtra), te filtry Magnezowe i do twardej wody były całkiem ok.

        Czytałem jakiś czas temu już któryś artykuł, ile syfu jest w niektórych filtrach węglowych dzbankowych, że potrafią psuć smak wody, o namnażaniu się bakterii, powinności trzymaniu dzbanka w lodówce, itd itp, trochę się przestraszyłem i przestałem z niego pić.
        Miałem kupić szklany, ale filtry i też plastik...

        Dzbanek służy obecnie do podlewania kwiatków.
        Oczywiście proces gotowania wody zabija większość bakterii, ale jakoś tak wyszło.
        Picie wody z plastikowych butelek też nie jest ok i dochodzi kwestia przechowywania tej wody przed i po zakupie.
        Mało kto pewnie przeczytał, że na butelce ŻK jest informacja żeby po otwarciu przechowywać wodę w lodówce i spożyć max w ciągu 3 dni...

        Dawid4792D 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
        0
        • HeniutekH Heniutek

          Mamy już chyba z 4ty, albo 5ty dzbanek Brity (Maxtra), te filtry Magnezowe i do twardej wody były całkiem ok.

          Czytałem jakiś czas temu już któryś artykuł, ile syfu jest w niektórych filtrach węglowych dzbankowych, że potrafią psuć smak wody, o namnażaniu się bakterii, powinności trzymaniu dzbanka w lodówce, itd itp, trochę się przestraszyłem i przestałem z niego pić.
          Miałem kupić szklany, ale filtry i też plastik...

          Dzbanek służy obecnie do podlewania kwiatków.
          Oczywiście proces gotowania wody zabija większość bakterii, ale jakoś tak wyszło.
          Picie wody z plastikowych butelek też nie jest ok i dochodzi kwestia przechowywania tej wody przed i po zakupie.
          Mało kto pewnie przeczytał, że na butelce ŻK jest informacja żeby po otwarciu przechowywać wodę w lodówce i spożyć max w ciągu 3 dni...

          Dawid4792D Niedostępny
          Dawid4792D Niedostępny
          Dawid4792
          Mod
          napisał ostatnio edytowany przez
          #4

          @Heniutek ja pije od 25 lat wodę z dzbanka Brita i mam się dobrze 🙂 dzisiaj wymieniłem na szklany, fajnie że od niedawna jest taka opcja.

          Ekspres : Nivona Cube
          Młynek : Timemore C3 ESP
          Poprzednie sprzęty : Moccamaster / 1Zpresso ZP6s / Behmor 2020SR+ / Lelit Anita / Gaggia Classic / Comandante C40 / Wilfa Uniform / Timemore X / Timemore S3

          K 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
          0
          • S Niedostępny
            S Niedostępny
            skansen
            Admin
            napisał ostatnio edytowany przez
            #5

            Przyznam szczerze, że popularność Żywickiego Kryształu w niektórych kręgach mnie zawsze dziwiła. Próbowałem kilka razy z ciekawości tej wody i nie zauważyłem żadnych oszałamiających efektów w filiżance.
            Do tego plastikowe butelki a więc same negatywne efekty dla środowiska i zdrowia -zanieczyszczenie przy produkcji, emisja przy transporcie, wpływ plastiku na zdrowie człowieka. Zachwyty są zdecydowanie przesadzone.

            Ekspres: Lelit Bianca, Melita Epour
            Młynek: Mazzer Omega, Mahlkonig EK43S
            Inne: Fellow Stagg EKG Pro, Acaia Lunar
            Poprzedni sprzęt: Lelit Elizabeth, Sage Pro Grinder, Lelit William, Ceado E37S

            1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
            0
            • Dawid4792D Dawid4792

              @Heniutek ja pije od 25 lat wodę z dzbanka Brita i mam się dobrze 🙂 dzisiaj wymieniłem na szklany, fajnie że od niedawna jest taka opcja.

              K Niedostępny
              K Niedostępny
              kawosz17
              napisał ostatnio edytowany przez
              #6

              @Dawid4792 jestem w trakcie słuchania tego podcastu, i źle to wygląda 😛 Nie wiadomo co pić i gdzie ręce wsadzać.
              https://youtu.be/laTzhZuAGa4?si=v9SokcOJbiqIMVQP
              A co żk, to na sprzęt na pewno jest najlepszy. Teraz wypiłem 25l Primavery i nie wiem czy kawa była bardzo smaczna?

              mini Gaggia PID
              1Zpresso J-Max S

              1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
              0
              • Dawid4792D Niedostępny
                Dawid4792D Niedostępny
                Dawid4792
                Mod
                napisał ostatnio edytowany przez Dawid4792
                #7

                2 lata temu byłem na szkoleniu u Błażeja Walczykiewicza w palarni Katar dotyczącym wody. Z tego co pamiętam norma obecnie przewiduje mineralizacje 75-250ppm, Żywiecki Kryształ ma bodajże 86ppm, dla sprzętu to fajnie, ale jeśli chodzi o kawę to lepiej celować w środkowy przedział normy.

                Ekspres : Nivona Cube
                Młynek : Timemore C3 ESP
                Poprzednie sprzęty : Moccamaster / 1Zpresso ZP6s / Behmor 2020SR+ / Lelit Anita / Gaggia Classic / Comandante C40 / Wilfa Uniform / Timemore X / Timemore S3

                1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                0
                • K Niedostępny
                  K Niedostępny
                  kawosz17
                  napisał ostatnio edytowany przez
                  #8

                  To jakie mają ten przedział, ogólnodostępne? Znasz takie?

                  mini Gaggia PID
                  1Zpresso J-Max S

                  Dawid4792D 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                  0
                  • pawel890P Niedostępny
                    pawel890P Niedostępny
                    pawel890
                    Admin
                    napisał ostatnio edytowany przez
                    #9

                    Ja się w ogóle zastanawiam, o ile ktoś nie posiada mocno chlorowanej wody w kranie, to czy w ogóle jest sens robić coś więcej niż filtrowanie. U mnie woda z kranu jest całkiem dobrej jakości i można pić nawet bez filtrowania, chociaż u niektórych znajomych, albo zagranicą na wyjazdach nie byłem w stanie wypić nawet herbaty z kranówki.

                    Ekspres: Rancilio Silvia PID, Flair 58+
                    Młynek: Eureka Single Dose, 1Zpresso Q1


                    Darmowe ogłoszenia samochodowe: AutoKompas.pl

                    S 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                    0
                    • pawel890P pawel890

                      Ja się w ogóle zastanawiam, o ile ktoś nie posiada mocno chlorowanej wody w kranie, to czy w ogóle jest sens robić coś więcej niż filtrowanie. U mnie woda z kranu jest całkiem dobrej jakości i można pić nawet bez filtrowania, chociaż u niektórych znajomych, albo zagranicą na wyjazdach nie byłem w stanie wypić nawet herbaty z kranówki.

                      S Niedostępny
                      S Niedostępny
                      skansen
                      Admin
                      napisał ostatnio edytowany przez
                      #10

                      @pawel890 napisał w Żywiecki Kryształ - woda dobra dla sprzętu, ale czy smaczna?:

                      o ile ktoś nie posiada mocno chlorowanej wody w kranie, to czy w ogóle jest sens robić coś więcej niż filtrowanie. U mnie woda z kranu jest całkiem dobrej jakości i można pić nawet bez filtrowania

                      Zależy to pewnie od regionu, ale w Polsce woda jest raczej dobrej jakości. Można ją często pić bez filtrowania/przegotowywania.

                      Problemem często jest jej twardość. Twardą wodę trzeba nie tylko filtrować ale zmiękczać, żeby nie zakamienić ekspresu. Ze zmiękczaniem całkiem nieźle radzą sobie niektóre filtry dzbankowe.

                      Ekspres: Lelit Bianca, Melita Epour
                      Młynek: Mazzer Omega, Mahlkonig EK43S
                      Inne: Fellow Stagg EKG Pro, Acaia Lunar
                      Poprzedni sprzęt: Lelit Elizabeth, Sage Pro Grinder, Lelit William, Ceado E37S

                      1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                      0
                      • pawel890P Niedostępny
                        pawel890P Niedostępny
                        pawel890
                        Admin
                        napisał ostatnio edytowany przez
                        #11

                        Czyli dla przeciętnego kowalskiego najlepszy będzie jakiś dobry filtr ja korzystam z Brita Hard water expert. Nie wiem czy jest coś lepszego?

                        Ekspres: Rancilio Silvia PID, Flair 58+
                        Młynek: Eureka Single Dose, 1Zpresso Q1


                        Darmowe ogłoszenia samochodowe: AutoKompas.pl

                        S 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                        0
                        • pawel890P pawel890

                          Czyli dla przeciętnego kowalskiego najlepszy będzie jakiś dobry filtr ja korzystam z Brita Hard water expert. Nie wiem czy jest coś lepszego?

                          S Niedostępny
                          S Niedostępny
                          skansen
                          Admin
                          napisał ostatnio edytowany przez skansen
                          #12

                          @pawel890 napisał w Żywiecki Kryształ - woda dobra dla sprzętu, ale czy smaczna?:

                          Czyli dla przeciętnego kowalskiego najlepszy będzie jakiś dobry filtr ja korzystam z Brita Hard water expert.

                          Też tak myślę. Sam jej używałem do póki nie zamontowałem BWT. Nie miałem problemów z zakamienianiem sprzętu. Jeśli odpowiada nam smak wody, to jak najbardziej jest to dobra opcja.

                          @pawel890 napisał w Żywiecki Kryształ - woda dobra dla sprzętu, ale czy smaczna?:

                          Nie wiem czy jest coś lepszego?

                          Polska firma DaFi też ma fajne filtry, warto przyjrzeć się jej ofercie. Mają fajne bidony z filtrem.

                          Ekspres: Lelit Bianca, Melita Epour
                          Młynek: Mazzer Omega, Mahlkonig EK43S
                          Inne: Fellow Stagg EKG Pro, Acaia Lunar
                          Poprzedni sprzęt: Lelit Elizabeth, Sage Pro Grinder, Lelit William, Ceado E37S

                          1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                          0
                          • K Niedostępny
                            K Niedostępny
                            kawosz17
                            napisał ostatnio edytowany przez
                            #13

                            Był u mnie znajomy tylko z innego osiedla i stwierdził, że moja woda w kranie ma inny smak

                            mini Gaggia PID
                            1Zpresso J-Max S

                            1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                            0
                            • K kawosz17

                              To jakie mają ten przedział, ogólnodostępne? Znasz takie?

                              Dawid4792D Niedostępny
                              Dawid4792D Niedostępny
                              Dawid4792
                              Mod
                              napisał ostatnio edytowany przez
                              #14

                              @kawosz17 jeśli chodzi o butelkowane wody to często mają po 250-500, zawsze gdzieś na etykiecie jest informacja, przez co butelkowane wody ogólnie nie są zbyt dobre do kawy. ŻK był tu takim poniekąd wyjątkiem od reguły.

                              A kranówki to już różnie, są miasta gdzie kranówka ma 500ppm, a u mnie ma jakieś 180-200ppm 🙂

                              Można to sprawdzić konduktometrem, choć pamiętam że szkolenia że one zaniżają wynik gdzieś o 30%, tylko zapomniałem szczegółów. Błażej nam tłumaczył jak to przeliczyć, pewnie gdzieś mam jeszcze materiały, to w wolnej chwili to znajdę.

                              Ekspres : Nivona Cube
                              Młynek : Timemore C3 ESP
                              Poprzednie sprzęty : Moccamaster / 1Zpresso ZP6s / Behmor 2020SR+ / Lelit Anita / Gaggia Classic / Comandante C40 / Wilfa Uniform / Timemore X / Timemore S3

                              1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                              0
                              • HeniutekH Niedostępny
                                HeniutekH Niedostępny
                                Heniutek
                                napisał ostatnio edytowany przez skansen
                                #15

                                @Dawid4792 , z tym 25 lat to trochę chyba popłynąłeś , ale ok xD

                                Ja popijam gdzieś od 15-17 lat z dzbanków.

                                Dosyć fajnie napisane na CD, wg informacji tam zawartych kranówka w stolicy może mieć aż 500 ppm?!
                                Chyba trochę przesadzone, chociaż wiadom, że nie każdy poda prawdę :
                                https://www.coffeedesk.pl/blog/jaka-woda-do-kawy-w-domu/

                                , wg mpwik :
                                https://www.mpwik.com.pl/view/twardosc-wody
                                http://www.mpwik.org/?page_id=174

                                Są spore różnicę między dzielnicami, choć nie wszystkie są wyszczególnione.

                                Ciekawe jak wypadają potoczne "oligoceny".

                                S 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                                0
                                • HeniutekH Heniutek

                                  @Dawid4792 , z tym 25 lat to trochę chyba popłynąłeś , ale ok xD

                                  Ja popijam gdzieś od 15-17 lat z dzbanków.

                                  Dosyć fajnie napisane na CD, wg informacji tam zawartych kranówka w stolicy może mieć aż 500 ppm?!
                                  Chyba trochę przesadzone, chociaż wiadom, że nie każdy poda prawdę :
                                  https://www.coffeedesk.pl/blog/jaka-woda-do-kawy-w-domu/

                                  , wg mpwik :
                                  https://www.mpwik.com.pl/view/twardosc-wody
                                  http://www.mpwik.org/?page_id=174

                                  Są spore różnicę między dzielnicami, choć nie wszystkie są wyszczególnione.

                                  Ciekawe jak wypadają potoczne "oligoceny".

                                  S Niedostępny
                                  S Niedostępny
                                  skansen
                                  Admin
                                  napisał ostatnio edytowany przez skansen
                                  #16

                                  @Heniutek napisał w Żywiecki Kryształ - woda dobra dla sprzętu, ale czy smaczna?:

                                  z tym 25 lat to trochę chyba popłynąłeś , ale ok xD

                                  Pierwsze filtry Brity pamiętam jeszcze z lat 1990tych, więc ja wierzę Dawidowi 🙂

                                  Sam używałem ich trochę krócej - kilka lat.

                                  Ekspres: Lelit Bianca, Melita Epour
                                  Młynek: Mazzer Omega, Mahlkonig EK43S
                                  Inne: Fellow Stagg EKG Pro, Acaia Lunar
                                  Poprzedni sprzęt: Lelit Elizabeth, Sage Pro Grinder, Lelit William, Ceado E37S

                                  HeniutekH 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                                  0
                                  • S skansen

                                    @Heniutek napisał w Żywiecki Kryształ - woda dobra dla sprzętu, ale czy smaczna?:

                                    z tym 25 lat to trochę chyba popłynąłeś , ale ok xD

                                    Pierwsze filtry Brity pamiętam jeszcze z lat 1990tych, więc ja wierzę Dawidowi 🙂

                                    Sam używałem ich trochę krócej - kilka lat.

                                    HeniutekH Niedostępny
                                    HeniutekH Niedostępny
                                    Heniutek
                                    napisał ostatnio edytowany przez Heniutek
                                    #17

                                    @skansen , taki żart , ja też kojarzyłem gdzieś z połowy lat 90tych, bardziej chodziło mi o wiek 😉

                                    Oczywiście nie ma co porównywać, niektórzy mieli sporo bogactw z Landów, albo jeśli ktoś wychowywał sie za granicą.

                                    Komercyjnie z filtrami Brita ruszyła bodajże w 1980 roku!

                                    Dawid4792D 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                                    0
                                    • HeniutekH Heniutek

                                      @skansen , taki żart , ja też kojarzyłem gdzieś z połowy lat 90tych, bardziej chodziło mi o wiek 😉

                                      Oczywiście nie ma co porównywać, niektórzy mieli sporo bogactw z Landów, albo jeśli ktoś wychowywał sie za granicą.

                                      Komercyjnie z filtrami Brita ruszyła bodajże w 1980 roku!

                                      Dawid4792D Niedostępny
                                      Dawid4792D Niedostępny
                                      Dawid4792
                                      Mod
                                      napisał ostatnio edytowany przez Dawid4792
                                      #18

                                      @Heniutek pierwszy dzbanek moja mama kupiła jak miałem 7-8 lat, czyli 25 lat temu 🙂

                                      W domu zawsze piło się przefiltrowaną kranówkę 🙂

                                      To było koło 2000r, w tych czasach generalnie większość rzeczy była bez problemu dostępna. Inna sprawą było to, że wiele osób klepało biedę, było bezrobocie, a co za tym idzie mało kto interesował się dzbankami do filtrowania wody.

                                      Ekspres : Nivona Cube
                                      Młynek : Timemore C3 ESP
                                      Poprzednie sprzęty : Moccamaster / 1Zpresso ZP6s / Behmor 2020SR+ / Lelit Anita / Gaggia Classic / Comandante C40 / Wilfa Uniform / Timemore X / Timemore S3

                                      1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                                      0
                                      • HeniutekH Niedostępny
                                        HeniutekH Niedostępny
                                        Heniutek
                                        napisał ostatnio edytowany przez
                                        #19

                                        Smieszkuję trochę, u Nas też był dzbanek, jak "tylko się pojawił", Ojciec gdzieś kupił, to że później nie było do niego filtrów to już inna kwestia xD

                                        Ja połowę życia piłem przegotowaną kranówkę, z odrobiną soku.
                                        Zawsze stał dzbanek z przegotowaną wodą w domu rodzinnym.

                                        Dawid4792D 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                                        0
                                        • HeniutekH Heniutek

                                          Smieszkuję trochę, u Nas też był dzbanek, jak "tylko się pojawił", Ojciec gdzieś kupił, to że później nie było do niego filtrów to już inna kwestia xD

                                          Ja połowę życia piłem przegotowaną kranówkę, z odrobiną soku.
                                          Zawsze stał dzbanek z przegotowaną wodą w domu rodzinnym.

                                          Dawid4792D Niedostępny
                                          Dawid4792D Niedostępny
                                          Dawid4792
                                          Mod
                                          napisał ostatnio edytowany przez
                                          #20

                                          @Heniutek teraz zamówiłem szklany dzbanek z Brity, co prawda kosztował 210zł w zestawie z 1 filtrem, ale jakość wykonania jest naprawdę dobra. W dodatku szkło to szkło, zawsze uważałem za pewna wadę to, że te dzbanki są plastikowe, nawet jeśli to było jakieś "tworzywo premium".

                                          Ekspres : Nivona Cube
                                          Młynek : Timemore C3 ESP
                                          Poprzednie sprzęty : Moccamaster / 1Zpresso ZP6s / Behmor 2020SR+ / Lelit Anita / Gaggia Classic / Comandante C40 / Wilfa Uniform / Timemore X / Timemore S3

                                          HeniutekH 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                                          0
                                          Odpowiedz
                                          • Odpowiedz, zakładając nowy temat
                                          Zaloguj się, aby odpowiedzieć
                                          • Najpierw najstarsze
                                          • Najpierw najnowsze
                                          • Najwięcej głosów


                                          • 1
                                          • 2
                                          • Zaloguj się

                                          • Nie masz konta? Zarejestruj się

                                          • Aby wyszukiwać zaloguj się lub zarejestruj.
                                          • Pierwszy post
                                            Ostatni post
                                          0
                                          • Kategorie
                                          • Jak zacząć z kawą
                                          • Poradnik espresso
                                          • Pierwszy młynek do kawy
                                          • Woda do kawy
                                          • Popularne
                                          • Ostatnie
                                          • Tagi
                                          • Użytkownicy
                                          • Grupy