Filtry dzbankowe (Brita, Dafi, Aquaphor)
-
Jakie macie doświadczenia z filtrami dzbankowymi?
Ja bardzo mocno zasiedziałem się na Bricie, ale jestem ciekawy jak sprawują się inne marki jeśli chodzi o koszty i efekty filtracji. No i trwałość filtrów, Brita deklaruje bodajże 150L, u mnie akurat wychodzi mniej więcej tyle na miesiąc.
-
Dziwne te jego pomiary. Nie wiem też jaki ma konduktometr. Ja robiłem pomiary i z Brity wychodziło mi około 120ppm, z kranu 200ppm. Filtr spokojnie wytrzymuje miesiąc, nie mam kamienia ani w czajniku, ani w żelazku, a nigdy nie odkamieniałem.
Chyba będę musiał sam przetestować
Może nie 8 różnych ale jakiś 1 lub 2. -
Do końca 2021 roku czyli momentu w którym przesiadłem się na filtr BWT używałem filtrów dzbankowych Brity. Wody używałem do kawy, herbaty, do picia i do gotowania. Mam twardą wodę, do 21dH. Z tego względu zwykłe filtry Brity nie wystarczały na cały miesiąc, ponieważ pod koniec miesiąca nie radziły sobie już tak dobrze z jej zmiękczaniem. Po pojawieniu się filtrów Brity do wody twardej przesiadłem się na nie.
Nigdy nie miałem zastrzeżeń do smaku wody. Nie miałem też problemów z kamieniem w ekspresie i czajniku. Najbardziej było widać to w przypadku czajnika-dno było zawsze wolne od kamienia.
Nigdy też nie mierzyłem konduktometrem, zadawalałem się pomiarami twardości.Jedyne zastrzeżenia jakie mogłem mieć to trwałość dzbanków. Wraz z wymianą filtrów myłem je w zmywarce, co było zresztą zgodne z instrukcją. Dzbanki z czasem pękały. Wówczas składałem reklamacje i na gwarancji otrzymywałem nowe dzbanki od Brity.
-
Dziwne te jego pomiary. Nie wiem też jaki ma konduktometr. Ja robiłem pomiary i z Brity wychodziło mi około 120ppm, z kranu 200ppm. Filtr spokojnie wytrzymuje miesiąc, nie mam kamienia ani w czajniku, ani w żelazku, a nigdy nie odkamieniałem.
Chyba będę musiał sam przetestować
Może nie 8 różnych ale jakiś 1 lub 2. -
Kiedyś szukałem porównań i wygrywał Aquaphor cena/jakosc
Tutaj ciekawy filmik, aczkolwiek test zwykłej brity, która wypadła dość słabo jak za tą cenę. Ciekawe jakby poradziła sobie wersja hard water
@pawel890 , dzięki później obejrzę.
Właśnie czaiłem się na tego aquaphora, tzn szklany dzbanek i ich filtry. -
Kupiłem Aquaphora, żal było nie wziąć za 100ke.
W opisie w jednym miejscu była mowa o 2 filtrach, ale to chyba błąd, nie chciałem się już wykłócać, tam gdzie sprawdzałem w zbliżonej cenie był zawsze 1 filtr.
Dzbanek to niestety kawał kloca, nie ma szans nan lodówkę, a na pewno nie na drzwi.
Elementy z tworzywa wyglądają na porzadnie wykonane, wszystko fajnie popakowane w torebki i spory karton niemalże sterylnie.Jak gdzieś zanabędę paski czy jakieś testery to sprawdzę twardość.
W Kaufie mignęła mi Maxtra pro , niby z jakąś dodatkową siatką filtrujaca.
Podają że starcza na 150 litrów, zawsze tyle było?!Natomiast Aquaphore podaje niby 2mce, lub 200 litrów.
-
Dziś się bawiłem w test twardości wody. Dość słaby wynik.
Kranówka: 303ppm
Brita hard water 178ppm (filtr w użyciu 75%)Jak będę miał okazję to przetestuje budżetowy aquaphor. Który jest 2x tańszy
@pawel890 napisał w Filtry dzbankowe (Brita, Dafi, Aquaphor):
Brita hard water 178ppm (filtr w użyciu 75%)Fajnie by było sprawdzić twardość węglanową testem kropelkowym lub przynajmniej paskowym. Elektronicznym testerem twardości raczej nie da się określić.
-
@pawel890 napisał w Filtry dzbankowe (Brita, Dafi, Aquaphor):
Brita hard water 178ppm (filtr w użyciu 75%)Fajnie by było sprawdzić twardość węglanową testem kropelkowym lub przynajmniej paskowym. Elektronicznym testerem twardości raczej nie da się określić.
@skansen Zapomniałem dopisać, ten test wykonałem metodą kropelką USTM
@Heniutek Maxtra Pro to chyba podstawowy filtr po rebrandingu.
Wersja hard water jest niby 50% wydajniejsza od podstawowej.
https://www.brita.pl/system-filtracji-wody/filtry-i-wklady -
Wychodzi na to, że im gorsza kranówka, tym większy wynik po filtracji. Tak jakby filtr zmiękczył wodę o 40%. Kiedyś myślałem że obojętnie co się do niego wleje wyjdzie koło 120ppm, a jeśli kranówka była twarda to po prostu filtr się szybciej zużyje. Wychodzi na to że byłem w błędzie. Przy twardej kranówce możliwe że inne rozwiązanie będzie bardziej optymalne.
-
Dorzucę więcej ciekawostek. Sprawdziłem ten sam test z tym samym filtrem w innym ujęciu. Wygląda na to, że wydajność filtru spada z mniej zakamieniona woda.
W kolejnym teście spadek twardości wody o 34%
Woda z kranu: 160ppm
Po filtrze: 107ppmI bonus woda ze studni przydomowej na głębokości 6m bez filtrowania: 232ppm
Czyli mniej niż Szczecińska kranówka