Przejdź do treści

Filtry dzbankowe (Brita, Dafi, Aquaphor)

Woda
17 4 484
  • Jakie macie doświadczenia z filtrami dzbankowymi?

Ja bardzo mocno zasiedziałem się na Bricie, ale jestem ciekawy jak sprawują się inne marki jeśli chodzi o koszty i efekty filtracji. No i trwałość filtrów, Brita deklaruje bodajże 150L, u mnie akurat wychodzi mniej więcej tyle na miesiąc.

• Kiedyś szukałem porównań i wygrywał Aquaphor cena/jakosc

Tutaj ciekawy filmik, aczkolwiek test zwykłej brity, która wypadła dość słabo jak za tą cenę. Ciekawe jakby poradziła sobie wersja hard water

• Dziwne te jego pomiary. Nie wiem też jaki ma konduktometr. Ja robiłem pomiary i z Brity wychodziło mi około 120ppm, z kranu 200ppm. Filtr spokojnie wytrzymuje miesiąc, nie mam kamienia ani w czajniku, ani w żelazku, a nigdy nie odkamieniałem.

Chyba będę musiał sam przetestować 🙂
    Może nie 8 różnych ale jakiś 1 lub 2.

• Do końca 2021 roku czyli momentu w którym przesiadłem się na filtr BWT używałem filtrów dzbankowych Brity. Wody używałem do kawy, herbaty, do picia i do gotowania. Mam twardą wodę, do 21dH. Z tego względu zwykłe filtry Brity nie wystarczały na cały miesiąc, ponieważ pod koniec miesiąca nie radziły sobie już tak dobrze z jej zmiękczaniem. Po pojawieniu się filtrów Brity do wody twardej przesiadłem się na nie.
    Nigdy nie miałem zastrzeżeń do smaku wody. Nie miałem też problemów z kamieniem w ekspresie i czajniku. Najbardziej było widać to w przypadku czajnika-dno było zawsze wolne od kamienia.
    Nigdy też nie mierzyłem konduktometrem, zadawalałem się pomiarami twardości.

Jedyne zastrzeżenia jakie mogłem mieć to trwałość dzbanków. Wraz z wymianą filtrów myłem je w zmywarce, co było zresztą zgodne z instrukcją. Dzbanki z czasem pękały. Wówczas składałem reklamacje i na gwarancji otrzymywałem nowe dzbanki od Brity.

• Dziwne te jego pomiary. Nie wiem też jaki ma konduktometr. Ja robiłem pomiary i z Brity wychodziło mi około 120ppm, z kranu 200ppm. Filtr spokojnie wytrzymuje miesiąc, nie mam kamienia ani w czajniku, ani w żelazku, a nigdy nie odkamieniałem.

Chyba będę musiał sam przetestować 🙂
    Może nie 8 różnych ale jakiś 1 lub 2.

@Dawid4792 Taki test byłby bardzo pomocny dla wielu ludzi. Myślę, że właśnie najbardziej popularne brita + BHW, dafi i aquaphor. Reszta tych filtrów to chyba noname? Nawet ich nie kojarzę albo to jakieś nowe firmy na rynku.

• Kiedyś szukałem porównań i wygrywał Aquaphor cena/jakosc

Tutaj ciekawy filmik, aczkolwiek test zwykłej brity, która wypadła dość słabo jak za tą cenę. Ciekawe jakby poradziła sobie wersja hard water

@pawel890 , dzięki później obejrzę.
    Właśnie czaiłem się na tego aquaphora, tzn szklany dzbanek i ich filtry.

• Dziś się bawiłem w test twardości wody. Dość słaby wynik. 🙂
    Kranówka: 303ppm
    Brita hard water 178ppm (filtr w użyciu 75%)

Jak będę miał okazję to przetestuje budżetowy aquaphor. Który jest 2x tańszy

• Kupiłem Aquaphora, żal było nie wziąć za 100ke.
    W opisie w jednym miejscu była mowa o 2 filtrach, ale to chyba błąd, nie chciałem się już wykłócać, tam gdzie sprawdzałem w zbliżonej cenie był zawsze 1 filtr.
    Dzbanek to niestety kawał kloca, nie ma szans nan lodówkę, a na pewno nie na drzwi.
    Elementy z tworzywa wyglądają na porzadnie wykonane, wszystko fajnie popakowane w torebki i spory karton niemalże sterylnie.

Jak gdzieś zanabędę paski czy jakieś testery to sprawdzę twardość.

W Kaufie mignęła mi Maxtra pro , niby z jakąś dodatkową siatką filtrujaca.
    Podają że starcza na 150 litrów, zawsze tyle było?!

Natomiast Aquaphore podaje niby 2mce, lub 200 litrów.

• Dziś się bawiłem w test twardości wody. Dość słaby wynik. 🙂

Jak będę miał okazję to przetestuje budżetowy aquaphor. Który jest 2x tańszy

@pawel890 napisał w Filtry dzbankowe (Brita, Dafi, Aquaphor):

Dziś się bawiłem w test twardości wody. Dość słaby wynik.

Fajnie by było sprawdzić twardość węglanową testem kropelkowym lub przynajmniej paskowym. Elektronicznym testerem twardości raczej nie da się określić.

• @pawel890 napisał w Filtry dzbankowe (Brita, Dafi, Aquaphor):

Dziś się bawiłem w test twardości wody. Dość słaby wynik.

Fajnie by było sprawdzić twardość węglanową testem kropelkowym lub przynajmniej paskowym. Elektronicznym testerem twardości raczej nie da się określić.

@skansen Zapomniałem dopisać, ten test wykonałem metodą kropelką USTM

@Heniutek Maxtra Pro to chyba podstawowy filtr po rebrandingu.
    Wersja hard water jest niby 50% wydajniejsza od podstawowej.
    https://www.brita.pl/system-filtracji-wody/filtry-i-wklady

• Wychodzi na to, że im gorsza kranówka, tym większy wynik po filtracji. Tak jakby filtr zmiękczył wodę o 40%. Kiedyś myślałem że obojętnie co się do niego wleje wyjdzie koło 120ppm, a jeśli kranówka była twarda to po prostu filtr się szybciej zużyje. Wychodzi na to że byłem w błędzie. Przy twardej kranówce możliwe że inne rozwiązanie będzie bardziej optymalne.

• Dorzucę więcej ciekawostek. Sprawdziłem ten sam test z tym samym filtrem w innym ujęciu. Wygląda na to, że wydajność filtru spada z mniej zakamieniona woda.

W kolejnym teście spadek twardości wody o 34%

Woda z kranu: 160ppm
    Po filtrze: 107ppm

I bonus woda ze studni przydomowej na głębokości 6m bez filtrowania: 232ppm
    Czyli mniej niż Szczecińska kranówka 😉

• Będę kupować filtry Aquaphor Hard i Dafi - czy macie w głowie jakieś inne popularne filtry które warto przetestować pod kątem twardości wody?

Ew. Czy zamiast aquaphor hard kupić zwykłą wersję?

• A jaką masz twardość wody w krainie w dH?

• Wcześniej opisałem 303ppm w kranie. Czyli około 17dh

Chce zrobić test czy dwukrotnie tańsze filtry będą miały zbliżony albo lepszy wynik od Brity. 🙂

• To sprawdzałbym wersję do twardej wody. Dodatkowo sprawdziłbym jak skuteczność zmienia się w czasie, po przefiltrowaniu większej ilości wody.

• Ten post został usunięty!
Sugerowane posty

• Pomiar twardości wody

Woda
    7
    2 Głosy
    7 Posty
    160 Wyświetlenia
    ciastekC
    @pawel890 sorki, masz rację różnica jest w łatwości interpretacji (kolor) i zakresie (ilość kropel)
  • Aarke Purifier - dzbanki filtrujące ze szkła i stali nierdzewnej

Woda
    7
    0 Głosy
    7 Posty
    234 Wyświetlenia
    HeniutekH
    Laska pisała że jak nie trzymasz w lodówce filtra, to namnażanie różnych historii to masz właściwie po 2-3 tygodniach jeśli wystawiasz go na światło , więc to jakby od razu przekreślam na starcie, w sensie żywotność filtra, jeśli do tego zmierzasz.
  • Żywiecki Kryształ - woda dobra dla sprzętu, ale czy dobra dla nas i naszej kawy?

Woda
    37
    0 Głosy
    37 Posty
    1k Wyświetlenia
    B
    [image: 1753884188057-img_6771.jpeg] Może nie widać jakoś super na zdjęciu ale mam u siebie podłączony filtr w formularze V. Całość stoi za szafką kuchenną. Głowicę mam podłączoną do baterii kuchennej trójdrożnej ( ciepła i zimna woda w prawej głowicy, woda filtrowana w lewej głowicy). Póki co działa to super. Mega wygodne rozwiązanie