Filtry dzbankowe (Brita, Dafi, Aquaphor)
-
Jakie macie doświadczenia z filtrami dzbankowymi?
Ja bardzo mocno zasiedziałem się na Bricie, ale jestem ciekawy jak sprawują się inne marki jeśli chodzi o koszty i efekty filtracji. No i trwałość filtrów, Brita deklaruje bodajże 150L, u mnie akurat wychodzi mniej więcej tyle na miesiąc.
-
Kiedyś szukałem porównań i wygrywał Aquaphor cena/jakosc
Tutaj ciekawy filmik, aczkolwiek test zwykłej brity, która wypadła dość słabo jak za tą cenę. Ciekawe jakby poradziła sobie wersja hard water
-
Dziwne te jego pomiary. Nie wiem też jaki ma konduktometr. Ja robiłem pomiary i z Brity wychodziło mi około 120ppm, z kranu 200ppm. Filtr spokojnie wytrzymuje miesiąc, nie mam kamienia ani w czajniku, ani w żelazku, a nigdy nie odkamieniałem.
Chyba będę musiał sam przetestować

Może nie 8 różnych ale jakiś 1 lub 2. -
Do końca 2021 roku czyli momentu w którym przesiadłem się na filtr BWT używałem filtrów dzbankowych Brity. Wody używałem do kawy, herbaty, do picia i do gotowania. Mam twardą wodę, do 21dH. Z tego względu zwykłe filtry Brity nie wystarczały na cały miesiąc, ponieważ pod koniec miesiąca nie radziły sobie już tak dobrze z jej zmiękczaniem. Po pojawieniu się filtrów Brity do wody twardej przesiadłem się na nie.
Nigdy nie miałem zastrzeżeń do smaku wody. Nie miałem też problemów z kamieniem w ekspresie i czajniku. Najbardziej było widać to w przypadku czajnika-dno było zawsze wolne od kamienia.
Nigdy też nie mierzyłem konduktometrem, zadawalałem się pomiarami twardości.Jedyne zastrzeżenia jakie mogłem mieć to trwałość dzbanków. Wraz z wymianą filtrów myłem je w zmywarce, co było zresztą zgodne z instrukcją. Dzbanki z czasem pękały. Wówczas składałem reklamacje i na gwarancji otrzymywałem nowe dzbanki od Brity.
-
Dziwne te jego pomiary. Nie wiem też jaki ma konduktometr. Ja robiłem pomiary i z Brity wychodziło mi około 120ppm, z kranu 200ppm. Filtr spokojnie wytrzymuje miesiąc, nie mam kamienia ani w czajniku, ani w żelazku, a nigdy nie odkamieniałem.
Chyba będę musiał sam przetestować

Może nie 8 różnych ale jakiś 1 lub 2.@Dawid4792 Taki test byłby bardzo pomocny dla wielu ludzi. Myślę, że właśnie najbardziej popularne brita + BHW, dafi i aquaphor. Reszta tych filtrów to chyba noname? Nawet ich nie kojarzę albo to jakieś nowe firmy na rynku.
-
Kiedyś szukałem porównań i wygrywał Aquaphor cena/jakosc
Tutaj ciekawy filmik, aczkolwiek test zwykłej brity, która wypadła dość słabo jak za tą cenę. Ciekawe jakby poradziła sobie wersja hard water
@pawel890 , dzięki później obejrzę.
Właśnie czaiłem się na tego aquaphora, tzn szklany dzbanek i ich filtry. -
Dziś się bawiłem w test twardości wody. Dość słaby wynik.

Kranówka: 303ppm
Brita hard water 178ppm (filtr w użyciu 75%)Jak będę miał okazję to przetestuje budżetowy aquaphor. Który jest 2x tańszy
-
Kupiłem Aquaphora, żal było nie wziąć za 100ke.
W opisie w jednym miejscu była mowa o 2 filtrach, ale to chyba błąd, nie chciałem się już wykłócać, tam gdzie sprawdzałem w zbliżonej cenie był zawsze 1 filtr.
Dzbanek to niestety kawał kloca, nie ma szans nan lodówkę, a na pewno nie na drzwi.
Elementy z tworzywa wyglądają na porzadnie wykonane, wszystko fajnie popakowane w torebki i spory karton niemalże sterylnie.Jak gdzieś zanabędę paski czy jakieś testery to sprawdzę twardość.
W Kaufie mignęła mi Maxtra pro , niby z jakąś dodatkową siatką filtrujaca.
Podają że starcza na 150 litrów, zawsze tyle było?!Natomiast Aquaphore podaje niby 2mce, lub 200 litrów.
-

Brita hard water 178ppm (filtr w użyciu 75%)Jak będę miał okazję to przetestuje budżetowy aquaphor. Który jest 2x tańszy
@pawel890 napisał w Filtry dzbankowe (Brita, Dafi, Aquaphor):
Brita hard water 178ppm (filtr w użyciu 75%)Fajnie by było sprawdzić twardość węglanową testem kropelkowym lub przynajmniej paskowym. Elektronicznym testerem twardości raczej nie da się określić.
-
@pawel890 napisał w Filtry dzbankowe (Brita, Dafi, Aquaphor):
Brita hard water 178ppm (filtr w użyciu 75%)Fajnie by było sprawdzić twardość węglanową testem kropelkowym lub przynajmniej paskowym. Elektronicznym testerem twardości raczej nie da się określić.
@skansen Zapomniałem dopisać, ten test wykonałem metodą kropelką USTM
@Heniutek Maxtra Pro to chyba podstawowy filtr po rebrandingu.
Wersja hard water jest niby 50% wydajniejsza od podstawowej.
https://www.brita.pl/system-filtracji-wody/filtry-i-wklady -
Wychodzi na to, że im gorsza kranówka, tym większy wynik po filtracji. Tak jakby filtr zmiękczył wodę o 40%. Kiedyś myślałem że obojętnie co się do niego wleje wyjdzie koło 120ppm, a jeśli kranówka była twarda to po prostu filtr się szybciej zużyje. Wychodzi na to że byłem w błędzie. Przy twardej kranówce możliwe że inne rozwiązanie będzie bardziej optymalne.
-
Dorzucę więcej ciekawostek. Sprawdziłem ten sam test z tym samym filtrem w innym ujęciu. Wygląda na to, że wydajność filtru spada z mniej zakamieniona woda.
W kolejnym teście spadek twardości wody o 34%
Woda z kranu: 160ppm
Po filtrze: 107ppmI bonus woda ze studni przydomowej na głębokości 6m bez filtrowania: 232ppm
Czyli mniej niż Szczecińska kranówka
-
Będę kupować filtry Aquaphor Hard i Dafi - czy macie w głowie jakieś inne popularne filtry które warto przetestować pod kątem twardości wody?
Ew. Czy zamiast aquaphor hard kupić zwykłą wersję?
-
A jaką masz twardość wody w krainie w dH?
-
Wcześniej opisałem 303ppm w kranie. Czyli około 17dh
Chce zrobić test czy dwukrotnie tańsze filtry będą miały zbliżony albo lepszy wynik od Brity.

-
To sprawdzałbym wersję do twardej wody. Dodatkowo sprawdziłbym jak skuteczność zmienia się w czasie, po przefiltrowaniu większej ilości wody.
-
Ten post został usunięty!
Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better 💗
Zarejestruj się Zaloguj się