Przejdź do treści
  • Kategorie
  • Jak zacząć z kawą
  • Poradnik espresso
  • Pierwszy młynek do kawy
  • Woda do kawy
  • Popularne
  • Ostatnie
  • Tagi
  • Użytkownicy
  • Grupy
Skórki
  • Light
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Dark
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

• Domyślna (Brak skórki)
  • Brak skórki
Zwiń
Zdjęcie
  1. Ekspresy do kawy | Najlepsza kawa
  2. Kawa na mieście i w podróży
  3. Kawa w Japonii

Kawa w Japonii

Zaplanowany Przypięty Zablokowany Przeniesiony Kawa na mieście i w podróży
12 Posty 4 Uczestników 80 Wyświetlenia
  • Najpierw najstarsze
  • Najpierw najnowsze
  • Najwięcej głosów
Odpowiedz
  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Ten temat został oddzielony od Big Coffee Boxer: ekspres ECM z silnika BMW skansen
Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
  • HeniutekH Heniutek

Nie jestem fanem marki z Bawari.
    Doczytałem z ciekawości, że to "kultowy" silnik R18, a że boxer to od razu widać ;]

Można sobie popatrzeć i posłuchać silnika:

Link Preview Image
    BMW R 18 Classic

Motocykl R 18 Classic to ponadczasowy cruiser o wyrazistej, klasycznej linii. Wsiadaj i zwracaj na siebie uwagę.

favicon

(www.bmw-motorrad.pl)

ciastekC Niedostępny
    ciastekC Niedostępny
    ciastek
    napisał ostatnio edytowany przez skansen

Ani ja @Heniutek, ale japończycy nie piją kawy, więc o ekspresie Hondzie czy Lexusie można zapomnieć 😄

Ekspres: Bianca V3, Picopresso
    Młyn: Lagom Casa 65CL, J-Ultra
    Wcześniej: MaraX, Fred

SemtexS HeniutekH 2 odpowiedzi Ostatnia odpowiedź
    0
    • ciastekC ciastek

Ani ja @Heniutek, ale japończycy nie piją kawy, więc o ekspresie Hondzie czy Lexusie można zapomnieć 😄

SemtexS Niedostępny
      SemtexS Niedostępny
      Semtex
      napisał ostatnio edytowany przez

@ciastek
      Piją, piją i to sporo 🙂 Tylko kultura zupełnie inna i tego typu zabawki mogłyby nie znaleźć tam nabywców.

Ekspres: Profitec Pro 700 Drive
      Młynek: DF64 Gen2

1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
      0
      • ciastekC ciastek

HeniutekH Niedostępny
        HeniutekH Niedostępny
        Heniutek

@ciastek , to żeś mnie zaskoczył, chyba że to żart.
        Piją kawę , jedzą pieczywo i słodkości jak z francuskich piekarni ;]

Jak napisał @Semtex .

Hario, Kinto, Cafec, Origami , Kalita i cała masa mniej znanych w Europie firm głównie krążące wokół szeroko-pojętego rynku kawowego.

Swoją drogą nie widziałem nigdy japońskiego ekspresu do kawy :]

Ciekawe czy wynika to z tego że Oni lubią celebrować kawę jak herbate z całą tą "magią" i pieczołowitością...

Syfon chyba się tam przyjął.

1
        • pawel890P Online
          pawel890P Online
          pawel890
          Admin

@Heniutek Bardziej z tego, że w Japonii bardzo liczy się miejsce i również w kuchni. Drippery zajmują zdecydowanie mniej miejsca. Natomiast kultura picia, myślę, że jest naprawdę duża jeśli chodzi o kawy alternatywne.

Ekspres: Rancilio Silvia PID, Flair 58+
          Młynek: Eureka Single Dose, 1Zpresso Q1

Darmowe ogłoszenia samochodowe: AutoKompas.pl

HeniutekH SemtexS 2 odpowiedzi Ostatnia odpowiedź
          0
          • pawel890P pawel890

@Heniutek Bardziej z tego, że w Japonii bardzo liczy się miejsce i również w kuchni. Drippery zajmują zdecydowanie mniej miejsca. Natomiast kultura picia, myślę, że jest naprawdę duża jeśli chodzi o kawy alternatywne.

HeniutekH Niedostępny
            HeniutekH Niedostępny
            Heniutek

@pawel890 właśnie gdzieś mi mignęło jak przegladałem reddita słowo space i zapewne minimalizm za tym idący.

Ciekawostką może być to że Jura np. ma stronę po Japońsku i konwertowalną na Japoński na rynek azjatycki.

0
            • ciastekC Niedostępny
              ciastekC Niedostępny
              ciastek

Nie wiem co miałem w głowie 🤷 Byłem przekonany, że tam pije się przede wszystkim herbatę, ale faktycznie Hario to tamtejsza ikona kawowa. Chociaż dla mnie alternatywy to jak herbata 😅

Patrzę na statystyki (2022) i oni piją prawie 2 razy więcej niż my (licząc na osobę):

• Dania 13.2kg
              • Niemcy 7.04kg
              • Włochy 6.5kg
              • USA 5.02kg
              • Japonia 3.87kg
              • Polska 2.05kg

źródło: https://worldpopulationreview.com/country-rankings/coffee-consumption-by-country

Licząc łączną konsumpcję kraju, są w światowym top 5. Mało tego, mają nawet tam farmy kawowca!

Krótko podsumowując tamtejszą kulturę picia kawy, zdecydowanie królują tam alternatywy.

When you drink Japanese-brewed coffee, it's encouraged to embrace the concept of "sado" or the "way of tea." This means sipping your coffee slowly to fully appreciate the nuanced flavors and the care that went into its preparation.

źródło: https://omakase-forest.com/blogs/omakase-insights/the-complete-guide-to-coffee-culture-in-japan-and-japanese-culture

0
              • pawel890P pawel890

SemtexS Niedostępny
                SemtexS Niedostępny
                Semtex
                napisał ostatnio edytowany przez Semtex

@pawel890 napisał w Big Coffee Boxer: ekspres ECM z silnika BMW:

Natomiast kultura picia, myślę, że jest naprawdę duża jeśli chodzi o kawy alternatywne.

Z moich obserwacji dotyczy to generalnie kawy jako takiej, przyrządzanej na wiele różnych sposobów. To jest naród perfekcjonistów. W każdym większym mieście jest jakiś mistrz świata rosterów, barista albo latte art. Można bez większego problemu odwiedzić prowadzone przez nich kawiarnie. Problemem jest jedynie komunikacja - większość z nich nie mówi po angielsku (mówi tylko po japońsku), więc ewentualnie przy użyciu translatora na telefonie można spróbować pokonwersować. Kawa jest na każdym kroku, równolegle z matchą, trudno napić się czegoś niezbyt dobrego.

20250605_045912241_iOS.jpg
                20250602_030831137_iOS.jpg 20250528_022829934_iOS.jpg 20250603_033206663_iOS.jpg

@Heniutek napisał w Big Coffee Boxer: ekspres ECM z silnika BMW:

Pół-żartem, pół-serio, zostawili ten rynek Chińczykom 😉

HeniutekH 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                🗾 🍜
                0
                • SemtexS Semtex

@pawel890 napisał w Big Coffee Boxer: ekspres ECM z silnika BMW:

Natomiast kultura picia, myślę, że jest naprawdę duża jeśli chodzi o kawy alternatywne.

Z moich obserwacji dotyczy to generalnie kawy jako takiej, przyrządzanej na wiele różnych sposobów. To jest naród perfekcjonistów. W każdym większym mieście jest jakiś mistrz świata rosterów, barista albo latte art. Można bez większego problemu odwiedzić prowadzone przez nich kawiarnie. Problemem jest jedynie komunikacja - większość z nich nie mówi po angielsku (mówi tylko po japońsku), więc ewentualnie przy użyciu translatora na telefonie można spróbować pokonwersować. Kawa jest na każdym kroku, równolegle z matchą, trudno napić się czegoś niezbyt dobrego.

20250605_045912241_iOS.jpg
                  20250602_030831137_iOS.jpg 20250528_022829934_iOS.jpg 20250603_033206663_iOS.jpg

Pół-żartem, pół-serio, zostawili ten rynek Chińczykom 😉

HeniutekH Niedostępny
                  HeniutekH Niedostępny
                  Heniutek

@Semtex dzieki za info i fotki.
                  Jak rozumiem byłeś , fajnie.
                  Troche zazdro, może kiedyś Nam się uda... tylko urlopu zawsze mało , a lot tam chyba jest najdroższy z całej wycieczki.

SemtexS 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                  0
                  • HeniutekH Heniutek

@Semtex dzieki za info i fotki.
                    Jak rozumiem byłeś , fajnie.
                    Troche zazdro, może kiedyś Nam się uda... tylko urlopu zawsze mało , a lot tam chyba jest najdroższy z całej wycieczki.

SemtexS Niedostępny
                    SemtexS Niedostępny
                    Semtex
                    napisał ostatnio edytowany przez Semtex

@Heniutek
                    Byłem, ale nie w tym rzecz, bo chwalenie się "gdzie to ja nie byłem" jest według mnie nieeleganckie i źle świadczy o człowieku. Wrzuciłem te fotki, ponieważ staram się operować na faktach, a nie na zasłyszanych plotkach 😊 Akurat w tym kawowym aspekcie miałem to (dość przypadkowe) szczęście, że mogłem się przekonać na własnej skórze jak to tam u nich działa. Szczerze mówiąc i pewnie trąci to ignoranctwem, ale sam do niedawna uważałem, że Azjaci to piją głównie herbatę... Po czym na instagramie trafiłem na setki profili ludzi, przeważnie Chińczyków, Tajwańczyków i Japończyków, którzy z kawą robią absolutnie wszystko. Polecam choćby tego Pana, który ma bardzo dużo tutoriali, choć nie dla każdego, bo pasją jest ewidentnie kawa z mlekiem:
                    https://www.instagram.com/chrislin4.0?utm_source=ig_web_button_share_sheet&igsh=ZzdpOTR2aDUxaXEz

Lot jest najdroższy, ale mimo wszystko polecam bezpośrednio LOT z Wawy, ponieważ podróż jest bardzo długa. Taniej się da, ale międzylądowanie może być dość egzotyczne i na pewno wydłuży czas transferu. Warto dać sobie na miejscu chociaż 2, najlepiej 3 tygodnie. Kraj jest duży, różnorodny i bezpieczny. Logistyka w JP, zwłaszcza wszelkiej maści transport szynowy, jest perfekcyjna - na pewno wszystko co zostanie zaplanowane, zostanie też zrealizowane.

ciastekC HeniutekH 2 odpowiedzi Ostatnia odpowiedź
                    🛩
                    0
                    • SemtexS Semtex

@Heniutek
                      Byłem, ale nie w tym rzecz, bo chwalenie się "gdzie to ja nie byłem" jest według mnie nieeleganckie i źle świadczy o człowieku. Wrzuciłem te fotki, ponieważ staram się operować na faktach, a nie na zasłyszanych plotkach 😊 Akurat w tym kawowym aspekcie miałem to (dość przypadkowe) szczęście, że mogłem się przekonać na własnej skórze jak to tam u nich działa. Szczerze mówiąc i pewnie trąci to ignoranctwem, ale sam do niedawna uważałem, że Azjaci to piją głównie herbatę... Po czym na instagramie trafiłem na setki profili ludzi, przeważnie Chińczyków, Tajwańczyków i Japończyków, którzy z kawą robią absolutnie wszystko. Polecam choćby tego Pana, który ma bardzo dużo tutoriali, choć nie dla każdego, bo pasją jest ewidentnie kawa z mlekiem:
                      https://www.instagram.com/chrislin4.0?utm_source=ig_web_button_share_sheet&igsh=ZzdpOTR2aDUxaXEz

Lot jest najdroższy, ale mimo wszystko polecam bezpośrednio LOT z Wawy, ponieważ podróż jest bardzo długa. Taniej się da, ale międzylądowanie może być dość egzotyczne i na pewno wydłuży czas transferu. Warto dać sobie na miejscu chociaż 2, najlepiej 3 tygodnie. Kraj jest duży, różnorodny i bezpieczny. Logistyka w JP, zwłaszcza wszelkiej maści transport szynowy, jest perfekcyjna - na pewno wszystko co zostanie zaplanowane, zostanie też zrealizowane.

ciastekC Niedostępny
                      ciastekC Niedostępny
                      ciastek
                      napisał ostatnio edytowany przez ciastek

@Semtex napisał w Big Coffee Boxer: ekspres ECM z silnika BMW:

Byłem, ale nie w tym rzecz, bo chwalenie się "gdzie to ja nie byłem" jest według mnie nieeleganckie i źle świadczy o człowieku.

Niemniej jednak, jeśli masz pozytywne doświadczenia z jakimiś miejscami, miło by było gdybyś się z nami podzielił w Kawie na mieście i w podróży. A nóż ktoś będzie leciał do Japonii i ciężko będzie znaleźć dobre miejsce. Taka zresztą jest idea dzielenia się poleceniami 😊

Co to za ciemny, niemal czarny napój?

0
                      • SemtexS Semtex

@Heniutek

HeniutekH Niedostępny
                        HeniutekH Niedostępny
                        Heniutek
                        napisał ostatnio edytowany przez Heniutek

@Semtex , nie no pewnie, ale miło że wrzuciłeś.

Dzieki za tipy, no podroż na tydzień czy póltora, to bez sensu jak dla mnie.
                        Tym bardziej, że na miejscu można ponoć całkiem nieźle i niedrogo zjeść.

Tak patrzyłem bezpośrednio lot z Wawy, niestety te są najdroższe.
                        Co jakby jest zrozumiałe, choć widzę że trafiają się tańsze loty , ale jednak dziekuję za atrakcje z "przesiadkami" i czekaniem , czy łażeniem, czy spaniem po lotniskach.

Nie wiem na ile to taktowne, a pamietasz ile +/- zaplaciłeś za tę Kolumbię, droga jest tam kawa w lokalach?

@ciastek , możliwie że jest to na bazie czarnej pasty sezamowej i matchy.
                        Była moda w Europie na robienie black latte z weglem aktywnym chyba?!

0
                        • SemtexS Niedostępny
                          SemtexS Niedostępny
                          Semtex

@skansen napisał w Big Coffee Boxer: ekspres ECM z silnika BMW:

@Semtex może napiszesz jakiś dedykowany wątek na temat kawy w Japonii? Ciężko to co tutaj mamy wydzielić tam do działu.

@ciastek napisał w Big Coffee Boxer: ekspres ECM z silnika BMW:

@skansen Może wyodrębnij wątek ogólny o kulturze kawowej w Japonii? Wszystko od #6 poza #12

Wyodrębnijcie proszę wątek. Nie ma problemu - opiszę tam co pamiętam, przejrzę zdjęcia i dorzucę te ciekawsze 🙂

Dzieki za tipy, no podroż na tydzień czy póltora, to bez sensu jak dla mnie.
                          Tym bardziej, że na miejscu można ponoć całkiem nieźle i niedrogo zjeść.

Wszystko prawda. Ceny jedzenia są przystępne, noclegi raczej też. Najdroższy jest lot z/do PL i logistyka na miejscu, ale ten transport (metro, pociągi [zwłaszcza Shinkansen]) musi kosztować, ponieważ oferuje jakość trudną do wyobrażenia sobie z poziomu mieszkańca Europy.

@ciastek napisał w Big Coffee Boxer: ekspres ECM z silnika BMW:

Co to za ciemny, niemal czarny napój?

Była moda w Europie na robienie black latte z weglem aktywnym chyba?!

Trafiony, zatopiony. Węgiel aktywny. Trzeba pamiętać, żeby po wypiciu takiej kawy przepłukać usta, inaczej zostanie ślad widoczny przy każdym uśmiechu 😁

Nie wiem na ile to taktowne, a pamietasz ile +/- zaplaciłeś za tę Kolumbię, droga jest tam kawa w lokalach?

Akurat tę Kolumbię pamiętam dość dobrze, bo to była najdroższa kawa jaką kupiłem przez cały ten wyjazd i kosztowała 1500 ¥ (~37 zł), co jak na ich standardy jest niemal dwukrotną przebitką, ale kawiarnia, która parzy te kawki jest specyficzna (Söt Coffee, Kyoto), ponieważ mają ziarenka palone w skandynawskim stylu i widać, że sporo z tej kultury kawowej mieszają ze swoją; wyróżniająca się kawiarnia.

Generalnie ceny są raczej wyrównane, zwłaszcza w Tokio. Nie ma promocji rodem z Żabki, czy Biedronki, typu kup 4, zapłać za 3. Płacisz się za rzeczywistą wartość towaru, chyba, że trafisz do sklepu typu "wszystko za 5 zł", przy czym nawet tam nie jest źle z jakością... Tak, dość szokujące, ale tak jest.
                          Do sedna - espresso 300-400 ¥ (8-10 zł), latte 500-700 ¥, dripy w zależności od jakości kawy 500-1500 ¥. Kawa nie jest najtańszym produktem. Spojrzałem na billing z Revoluta - pierwsze lepsze śniadanie w jakimś ciekawszym miejscu w Kyoto: zapłaciłem 3400 ¥ (~84 zł). W tym były 2 kawy, 2 spore kanapki na ciepło z dodatkami i 1 ciastko. Łatwo policzyć, że kawki to de facto niemal połowa kwoty tego rachunku.

0
                          Odpowiedz
                          • Odpowiedz, zakładając nowy temat
                          Zaloguj się, aby odpowiedzieć
                          • Najpierw najstarsze
                          • Najpierw najnowsze
                          • Najwięcej głosów

• Zaloguj się

• Nie masz konta? Zarejestruj się

• Aby wyszukiwać zaloguj się lub zarejestruj.
                          • Pierwszy post
                            Ostatni post
                          0
                          • Kategorie
                          • Jak zacząć z kawą
                          • Poradnik espresso
                          • Pierwszy młynek do kawy
                          • Woda do kawy
                          • Popularne
                          • Ostatnie
                          • Tagi
                          • Użytkownicy