Zakopane - kawa speciality czy w stylu włoskim?
-
Nie jestem fanem Zakopanego ale ponieważ mam niedaleko to czasami bywam prywatnie lub służbowo.
Dwa miejsca w Zakopanym są ciekawe z punktu widzenia kawoszy.
LA MANO Speciality Coffee & More
Władysława Orkana 1F, 34-500 Zakopane czyli w linii prostej 200 metrów od Krupówek
Możemy napić się tam różnego rodzaju kaw speciality. Są alternatywy, jest espresso. Oprócz tego spory wybór różnych kawowych akcesoriów, głównie do espresso.
Sprzęt to Mahlkönig EK Omnia, dwugrupowa LaMa, Fiorenzato.
Kawka wyśmienita,I to by było, przynajmniej z punktu widzenia kawy Speciality wszystko. LaMano jest szeroko polecane w środowisku kawoszy, przedstawiane jest jako jedyne warte uwagi w Zakopanym.
Ale, jako, że nie samym specility człowiek żyje znalazłem jeszcze jedno ciekawe miejsce.
Cukiernia Samanta
Krupówki 4a, Zakopane 34-500
To rodzinna cukiernia. Menu (espresso, doppio, lungo) i sprzęt wskazuje jednak, że kawę potraktowano poważnie. Choć raczej w stylu włoskim. Nawet jej zamawianie odbywa się jak we włoszech - najpierw płacimy w kasie, żeby odebrać kawałek dalej na ladzie przy barze. Jest kilka Mahlkönigów z GbW z automatycznymi temperami, są dwie Faemy President.
Nie zawiodłem się. Kawa smakuje jak w prawdziwej włoskiej kawiarni. -
La Mano jest świetne. Wypiłem tam zarówno espresso, jak i przelew. Warto pójść. Widać że znają się na rzeczy.