Najlepszy ręczny młynek do 350zł
-
Myślę, że to dość popularny i uniwersalny pułap cenowy. Po moim krótkim rozpoznaniu wpadł mi w oko młynek Mhw-3bomber Seria R3.
Mam kilka sprzętów z serii Mhw-bomber i cenie sobie ich jakość, w dodatku w tej cenie żarna 48 mm wydają dobrą opcją.
Czy posiadacie jakieś lepsze propozycje w tym przedziale?
-
Myślę, że to dość popularny i uniwersalny pułap cenowy. Po moim krótkim rozpoznaniu wpadł mi w oko młynek Mhw-3bomber Seria R3.
Mam kilka sprzętów z serii Mhw-bomber i cenie sobie ich jakość, w dodatku w tej cenie żarna 48 mm wydają dobrą opcją.
Czy posiadacie jakieś lepsze propozycje w tym przedziale?
@pawel890 jak dotąd w tym przedziale cenowym uważałem Timemore C3 ESP za najlepszą opcje. Robiłem na nim nawet espresso. Ale on ma 39mm żarno.
Miałem sporo akcesoriów od Bombera i były świetnej jakości. Jeśli ten młynek naprawdę ma 48mm żarno, to to jest hit w tej cenie. Pytanie czy ma, bo różnie to bywa. Comandante c60 podobno ma żarno 60mm, tak prawie wszędzie piszą, a Ci którzy sprawdzali np Lance Hedrick piszą że jest mniejsze.
Aż sam sprawdzę.
Na YT jest recenzja tego młynka
https://youtu.be/Du2cpy-UIbs?si=GcaSMA-kVQfb4LL3Wynika z niej że 15g kawy pod filtr mieli w 32s. Z ciekawości wziąłem teraz mojego Timemore S3 który ma 42mm żarno, i zmielił w 28s. Ten bomber tak czy siak wydaje się ekstra za tą cenę, ale warto byłoby kupić go i rozebrać, aż sam ciekawy jestem co jest w środku. Jest opcja że to rzeczywiście 48mm, ale geometria i materiał jest inna niż w przypadku np mlynków 1zpresso które są znacznie droższe. Nie mniej jednak, to wciąż młynek za 350zł, a w takim przedziale cenowym to nadal wydaje się świetna opcja.
-
Wszystkie filmiki i materiały reklamowe mówią, że to 48 mm, cóż może za 2-3 tygodnie przyjdzie przesyłka i zrobię mini test. Plus test suwmiarki.
-
Dziś mi na warsztat trafi wspomniany Mhw-3bomber R3 - macie jakieś ciekawe pomysły co spradzić? Oraz jak zmierzyć czy żarna mają faktycznie 48mm? Czy to jest po prostu pomiar w najszerszym miejscu?
-
Dziś mi na warsztat trafi wspomniany Mhw-3bomber R3 - macie jakieś ciekawe pomysły co spradzić? Oraz jak zmierzyć czy żarna mają faktycznie 48mm? Czy to jest po prostu pomiar w najszerszym miejscu?
@pawel890 raczej będzie to średnica tego zewnętrznego żarna.
Na pewno sprawdziłbym czas mielenia porcji 18g pod espresso oraz pod przelew. No i smak, ale tu już sam będziesz musiał porównać ten młynek z innymi
-
No to mierzenia czasu jest dość relatywne bo też zależy od wypału ziaren.
Ale mam jeszcze 1zpresso Q1 do porównania -
No to mierzenia czasu jest dość relatywne bo też zależy od wypału ziaren.
Ale mam jeszcze 1zpresso Q1 do porównania@pawel890 no dokładnie, można to przetestować na medium roascie, to już będzie jakaś informacja
-
C ciastek odniósł się do tego tematu dnia