Compak Fino - konkurencja dla Niche?
-
Hiszpański producent Compak szykuje się do seryjnej produkcji młynka Fino. Specyfikacja jest zbliżona do Niche - młynek Single Dose z żarnami stożkowatymi 61mm obracających się z niską prędkością 260obrotów na minutę. Młynek w jednym z wariantów ma nawet podobną do Niche klapkę na ziarna. Co ciekawe ma być dostępna również wersja z wagą. Cena, jak często z maszynami tego producenta też powinna być konkurencyjna i wynosić około 3000zł.
Jak Wam się podoba ?
-
Zapowiada się fajny młyn.
Szkoda że tak późno, na targach pokazywany był już bodajże w 2023 roku, ktoś im produkuje te żarna? -
Zapowiada się fajny młyn.
Szkoda że tak późno, na targach pokazywany był już bodajże w 2023 roku, ktoś im produkuje te żarna? -
Ciekawe. Wygląda bardzo przyzwoicie. Zdecydowanie bardziej solidnie jak niche.
Trochę zabawne, że widzimy jedną z niewielu sytuacji kiedy to Europejczycy kopiują Chińczyków -
Młynek wygląda naprawdę solidnie, bardzo ciekawa alternatywa na rynku single dose.
Podoba mi się ten design i detale widać, że mocno przyłożyli się do tego młynka. Firma chyba słynie głównie z komercyjnych młynków, nigdy nie widziałem ich produktów w popularnych sklepach. -
Ciekawe. Wygląda bardzo przyzwoicie. Zdecydowanie bardziej solidnie jak niche.
Trochę zabawne, że widzimy jedną z niewielu sytuacji kiedy to Europejczycy kopiują Chińczyków@Belusar , projekt jak i nazwa młyna to chyba zasługa Pana Martina Nicholson'a, z twarzy wygląda na Brytola :]
Czemu chiński?
Czy chodziło o inspirację Compaka chińskimi produktami? 🦧
-
@Belusar , projekt jak i nazwa młyna to chyba zasługa Pana Martina Nicholson'a, z twarzy wygląda na Brytola :]
Czemu chiński?
Czy chodziło o inspirację Compaka chińskimi produktami? 🦧
@Heniutek Nie miałem pojęcia, że projektant młynka jest Europejczykiem. Mea culpa, założyłem, że skoro Niche jest produkowany w Chinach to najprawdopodobniej jest chińskim projektem (najprawdopodobniej podzleconym przez firmę z UK).
-
@Heniutek Nie miałem pojęcia, że projektant młynka jest Europejczykiem. Mea culpa, założyłem, że skoro Niche jest produkowany w Chinach to najprawdopodobniej jest chińskim projektem (najprawdopodobniej podzleconym przez firmę z UK).
@Belusar myślałem, że może posiadasz jakaś tajemną wiedzę mi nieznaną, w stylu: że wzorował się na jakimś projekcie.
Chyba był/jest dosyć nowatorski w sumie i SD.
Ten Compak z wyglądu średnio mi się jednak podoba.
Klonów chińczyków już jest tyle na Ali, że chyba sami siebie "kopiują"
-
I to jest młynek. Miałem okazję widzieć Niche w akcji i mimo niskich obrotów mielenie szło naprawdę sprawnie. Ciekawe jak wypadnie porównaniu tych 2 młynków
-
Mała aktualizacja: producent podał, że młynek będzie miał żarna stożkowe 63mm, pełen zakres grubości mielenia-do wszystkich metod, demontowalny (na magnesie) wylot przemiału.
Wkrótce mają się pojawić bardziej szczegółowe informacje. Nie bardzo rozumiem na co oni czekają.
-
może nie mają jeszcze certyfikacji CE albo dostosowują proces produkcyjny pod masówkę
-
Może rzeczywiście coś jeszcze dłubią przy konstrukcji. Ale marketingowo nie jest to dobra sytuacja, gdy potencjalni klienci nie mogą nic znaleźć. Podobnie jest z Mahlkönig X64 SD. Jest już oferowany w sklepach a na stronie producenta nic o nim nie ma...
Żyjemy w takich czasach, że klienci, nawet w relacjach B2B sami szukają informacji na temat produktu nim zapytają sprzedawcę. I tutaj czy Fino czy X64 wypadają słabo. Nie ma recenzji, nie ma nawet informacji na stronie.
A dla odmiany taki Navigator jest dokładnie opisany na stronie, są już recenzje, filmiki itp. Marketingowo wypada to lepiej, nawet jeśli recenzje nie zawierają samych zachwytów. -
Trochę info jest jak się pogrzebie.
Silnik 260rpm, aluminiowa obudowa, wstępnie jakiś sklep wystawił go w grudniu za 800$ ale usunął ze strony. Mlynek będzie miał 2 wersje z wbudowaną wagą lub bez.
https://dailycoffeenews.com/wp-content/uploads/2025/05/fino.jpg
-
Czyli to co w pierwszym poście
Nie sądzę by ktoś kupił młynek na podstawie tych szczątkowych informacji.
W porównaniu do tego co już wiadomo o Navigatorze o którym nakręcono już nawet kilka recenzji to tyle co nic. A Navigatora pokazano później. -
Trochę racja, tylko ciekawe że zmieniły się żarna i silnik. Niemniej jednak fajny młynek, mnie najbardziej ciekawi jak działa ta waga o ile faktycznie tam jest.
Chyba najbardziej racjonalnie jest poczekać na oficjalne dane i uspokoić swoje konsumpcjonistyczne żądze
-
na zdjęciu nie widać w ogóle uchwytu na kolbę, a metalowa podstawka pod kubek jest na tyle gruba że tam musieli włożyć wagę