Kontroler do młynka SD
-
W kontekście modyfikacji młynków przyszedł mi do głowy pomysł na kontroler młynka SD.
Standardowo młynki SD mają włącznik działający na sadzie włącz/wyłącz. Niektóre młynki mają dodatkowo timer-zabezpieczenie przed zbyt długą pracą.
Musimy więc włączyć młynek a potem, po skończeniu mielenia go wyłączyć.Modyfikacja która przyszła mi na myśl, działałby w ten sposób, że po przyciśnięci młynek pracowałby do czasu przemielenia ziaren. Sterownik monitorowałby obciążenie silnika (prąd). Po ponownym spadku do prądu "biegu jałowego" następowałoby wyłączenie silnika. Można by dodać 3-4 sekundy na pełne opróżnienie komory z pyłu.
Dzięki temu młynek trzeba by tylko włączać, wyłączanie następowałoby automatycznie.
Co myślicie o takim pomyśle?
-
W kontekście modyfikacji młynków przyszedł mi do głowy pomysł na kontroler młynka SD.
Standardowo młynki SD mają włącznik działający na sadzie włącz/wyłącz. Niektóre młynki mają dodatkowo timer-zabezpieczenie przed zbyt długą pracą.
Musimy więc włączyć młynek a potem, po skończeniu mielenia go wyłączyć.Modyfikacja która przyszła mi na myśl, działałby w ten sposób, że po przyciśnięci młynek pracowałby do czasu przemielenia ziaren. Sterownik monitorowałby obciążenie silnika (prąd). Po ponownym spadku do prądu "biegu jałowego" następowałoby wyłączenie silnika. Można by dodać 3-4 sekundy na pełne opróżnienie komory z pyłu.
Dzięki temu młynek trzeba by tylko włączać, wyłączanie następowałoby automatycznie.
Co myślicie o takim pomyśle?
@skansen pomysł jak najbardziej przydatny. Ja pamiętam że moja Wilfa Uniform sama się wyłączała kilka sekund po zmieleniu całości.
Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better 💗
Zarejestruj się Zaloguj się