Przejdź do treści

Kontroler do młynka SD

Zrób to sam
2 2 72
  • W kontekście modyfikacji młynków przyszedł mi do głowy pomysł na kontroler młynka SD.

Standardowo młynki SD mają włącznik działający na sadzie włącz/wyłącz. Niektóre młynki mają dodatkowo timer-zabezpieczenie przed zbyt długą pracą.
    Musimy więc włączyć młynek a potem, po skończeniu mielenia go wyłączyć.

Modyfikacja która przyszła mi na myśl, działałby w ten sposób, że po przyciśnięci młynek pracowałby do czasu przemielenia ziaren. Sterownik monitorowałby obciążenie silnika (prąd). Po ponownym spadku do prądu "biegu jałowego" następowałoby wyłączenie silnika. Można by dodać 3-4 sekundy na pełne opróżnienie komory z pyłu.

Dzięki temu młynek trzeba by tylko włączać, wyłączanie następowałoby automatycznie.

Co myślicie o takim pomyśle?

• W kontekście modyfikacji młynków przyszedł mi do głowy pomysł na kontroler młynka SD.

Standardowo młynki SD mają włącznik działający na sadzie włącz/wyłącz. Niektóre młynki mają dodatkowo timer-zabezpieczenie przed zbyt długą pracą.
    Musimy więc włączyć młynek a potem, po skończeniu mielenia go wyłączyć.

Modyfikacja która przyszła mi na myśl, działałby w ten sposób, że po przyciśnięci młynek pracowałby do czasu przemielenia ziaren. Sterownik monitorowałby obciążenie silnika (prąd). Po ponownym spadku do prądu "biegu jałowego" następowałoby wyłączenie silnika. Można by dodać 3-4 sekundy na pełne opróżnienie komory z pyłu.

Dzięki temu młynek trzeba by tylko włączać, wyłączanie następowałoby automatycznie.

Co myślicie o takim pomyśle?

@skansen pomysł jak najbardziej przydatny. Ja pamiętam że moja Wilfa Uniform sama się wyłączała kilka sekund po zmieleniu całości.

Sugerowane posty

• Młynek Niche Zero – czy wciąż warto go kupić?

Młynki młynek sd
    8
    0 Głosy
    8 Posty
    209 Wyświetlenia
    D
    Ja używam niche prawie 2 lata i jest do solidny młynek ale jak mam być szczery to nie widzę aż tak dużej różnicy w porównaniu do eureka specialita. To że wolno mieli nie przeszkadza mi. Na plus to łatwość ustawienia i kalibracji. To jest bajka. Kilka obrotów i cyk mam to samo ustawienie co poprzednio.
  • 1 Głosy
    27 Posty
    880 Wyświetlenia
    S
    Kolejna recenzja: https://youtu.be/nNDvP0R4fjc?si=UIJits_7kXGcMdwd
  • Compak Fino - konkurencja dla Niche?

Młynki compak młynek sd
    17
    0 Głosy
    17 Posty
    406 Wyświetlenia
    S
    Znana jest już pełna specyfikacja. Młynek będzie miał silnik prądu stałego (tak jak Niche). Fino i Fino Scale - najważniejsze funkcjonalności: Silnik prądu stałego z przekładnią Bezstopniowa regulacja mikrometryczna Pierścień do manualnej kalibracji System antystatyczny Pojemnik 65g na mielonkę Wyłącznik bezpieczeństwa Wbudowana waga z wyświetlaczem TFT (wersja Scale) Młynki Fino i Fino Scale - dane techniczne Moc silnika: 280 W Prędkość obrotowa (stała): 270 obr./ min. Prędkość mielenia: 1,0(espresso) Żarna: 63 mm stożkowe Masa: 7 kg Fino - wymiary maks. (szerokość/głębokość/wysokość): 405mm/165mm/240mm Fino Scale - wymiary maks. (szerokość/głębokość/wysokość): 423mm/165mm/240mm Źródło: Strona producenta A jak się Wam podoba ten młynek?