Przejdź do treści

Kubek termiczny z driperem

Metody alternatywne
12 4 371
  • Cześć !

Dzięki uprzejmości @Michal_Konesso dostałem kubek termiczny z driperem od Timemore.

1000019507.jpg

Co uważacie o takim urządzeniu ?
    Według mnie fajna opcja na wyjazd. Drippek jednocześnie jest kubkiem i zakrętka, wchodzi do niego 13 gramów kawy. Filtry 155. Na pewno wezmę go na wakacje chociaż jeszcze niedawno byłem zdecydowany na drip bagi.

• Ja też napisze coś od siebie, jak tylko zrobię jakieś kawki przy użyciu tego cacka 🙂

• Cześć !

Dzięki uprzejmości @Michal_Konesso dostałem kubek termiczny z driperem od Timemore.

1000019507.jpg

Według mnie fajna opcja na wyjazd. Drippek jednocześnie jest kubkiem i zakrętka, wchodzi do niego 13 gramów kawy. Filtry 155. Na pewno wezmę go na wakacje chociaż jeszcze niedawno byłem zdecydowany na drip bagi.

@MateuszM Hej, fajna rzecz, tylko czemu wygląda jak kubek fellow?
    🤦
    Czy to ma jakąś dodatkową zakretkę, czy na zasadzie zrób i wypij?

• @MateuszM Hej, fajna rzecz, tylko czemu wygląda jak kubek fellow?
    🤦
    Czy to ma jakąś dodatkową zakretkę, czy na zasadzie zrób i wypij?

@Heniutek ten drippek jest jednocześnie zakrętka, kubkiem no i drukiem. Na jednym ze zdjęć widać jak jest zakręcony. W przeciągu kilku dni przetestuje jak będzie trzymał temp i wezmę go do pracy.

• Cześć !

1000019507.jpg

@MateuszM napisał w Kubek termiczny z driperem:

Według mnie fajna opcja na wyjazd.

Fajny sprzęt na wyjazdy. Sam w podróży używam podobnego zestawu tj. Timemore Crystal Eye B75 (filtry Kalita Wave 155)+Timemore Water Dropper.
    Dropper sprawdza się gdy nie mamy czajnika nie mówiąc o konewce. Wodę do niego można nalewać nawet z garnka.

• @Heniutek ten drippek jest jednocześnie zakrętka, kubkiem no i drukiem. Na jednym ze zdjęć widać jak jest zakręcony. W przeciągu kilku dni przetestuje jak będzie trzymał temp i wezmę go do pracy.

@MateuszM , dzięki.
    za info, czyli taka zakrętka, ale nie zakrętka.
    Nam na 350 ml kawy na szybko , w tym na wyjazdach najlepiej sprawdzał się właśnie kubek Fellow, bodajże Carter?
    Teraz wziąłbym ten większy ~470ml.

Ma duży otwór, pasuje kalita 185.
    Tylko on ma prawilną zakretkę z uszczelką.

Widać jakby był zewnętrzny gwint na tym kubku, ah ok na telefonie u mnie tak marne widać.
    Ten kubek się na to zakreca, ale to jest pewnie łączenie takie bardziej "transportowe"?
    Pewnie to nie ma żadnej szczelności ,zarówno termicznej jak i płynów?!

• @MateuszM , dzięki.
    za info, czyli taka zakrętka, ale nie zakrętka.
    Nam na 350 ml kawy na szybko , w tym na wyjazdach najlepiej sprawdzał się właśnie kubek Fellow, bodajże Carter?
    Teraz wziąłbym ten większy ~470ml.

Ma duży otwór, pasuje kalita 185.
    Tylko on ma prawilną zakretkę z uszczelką.

Widać jakby był zewnętrzny gwint na tym kubku, ah ok na telefonie u mnie tak marne widać.
    Ten kubek się na to zakreca, ale to jest pewnie łączenie takie bardziej "transportowe"?
    Pewnie to nie ma żadnej szczelności ,zarówno termicznej jak i płynów?!

@Heniutek odwracałem kubek i nic nie kapało, zobaczymy w perspektywie dłuższej podróży w plecaku. 1000019511.jpg 1000019510.jpg

• @Heniutek odwracałem kubek i nic nie kapało, zobaczymy w perspektywie dłuższej podróży w plecaku. 1000019511.jpg 1000019510.jpg

@MateuszM , dzięki to super, ciekawe ile kawa będzie "ciepla"...

• Dzisiaj zabrałem kubek na wycieczkę do pracy. Po podróży w plecaku nic się nie rozlało. Po 2h kawa nalana do kubeczka była idealna do picia, ale wystarczająco ciepła. Jutro zobaczę jak po 6h 🙂

• Dawid4792D Dawid4792 rozdzielił ten temat dnia
  • 1000013226.jpg

Musze przyznać że ciekawy gadżet. Naprawdę fajnie robi się tu przelew o pojemności 200ml, tak w sam raz dla jednej osoby. Do jakości wykonania nie można się przyczepić. Użyłem 13g filtr blenda z palarni Hayb i młynka Timemore C3 ESP - wyszła z tego naprawdę dobra kawa.

• Nie kuście, nie potrzebuję kolejnego dripera, ani kubka 🤦😆

• Niestety 6h pokonało kubek i kawa była wystudzona. Myślę że do 4h da radę ale jeśli mamy dostęp do czajnika to możemy zawsze zaparzyć na świeżo 😉
    Mam jedynie obawy że jak mi spadnie to dripper się ukruszy 😭

Sugerowane posty

• Hario My Cafe Drip Filter

Metody alternatywne
    6
    1 Głosy
    6 Posty
    161 Wyświetlenia
    HeniutekH
    @Dawid4792 czasem jedzie sie do takiej dziury, że nawet prawdziwej cukierni ani nawet lodziarni nie ma, a co dopiero kawiarnia?! Nawet jeśli jakaś by sie trafiła z profesjonalnym ekspresem do kawy to zazwyczaj obsługuje go osoba z doskoku ktora dorabia sobie w wakacje i która miała szkolenie 5 minut obsługi ekspresu. O przelewie to można zapomnieć, co najwyżej tonicpresso. Oczywiście kawa bedzie paskudna i mega ciemno palona, bo każdy oszczędza, a do takiej dziury nie opłaca sie nic lepszego kupić, a i tak "one wypijo". Jadąc w docelowe miejsce można sobie zrobić przystanek zahaczajac jakaś lokalna palarnię, prawdopodobieństwo że kawa bedzie niepijalna bardziej niż ta z "cukierni" jest naprawdę znikoma, nawet jako przysłowiowa parzucha. Tak to widzę. Ps. Jeśli jedzie się autem to kwestia zabrania chociażby mlynka ręcznego, aeropresu i paczki kawy to juz nie klopot.
  • Hario Cold Brew Coffee Jug - karafka do cold brew- recenzja

Metody alternatywne recenzja
    4
    0 Głosy
    4 Posty
    254 Wyświetlenia
    S
    @Dawid4792 napisał w Hario Cold Brew Coffee Jug - karafka do cold brew- recenzja: Aż jestem ciekawy jak radzi sobie z filtrowaniem ta metalowa siatka Mój młynek generuje niewiele pyłu, ale nie jest to ilość zerowa. Zawsze trochę zostaje na dnie, końcówkę po prostu wylewam razem z nim. Ostatnio na próbę przepuściłem trochę kawy z dna przez filtr papierowy i nie była tak dobra jak coldbrew "niefiltrowane". Z samej zaś karafki jestem dalej zadowolony. Niedługo minie drugi sezon z nią, siatka jest dalej w dobrym stanie. Szkło często myję w zmywarce, siatkę sporadycznie. Szczyt upałów za nami więc pewnie niedługo karafka powędruje do szafki.
  • 2 Głosy
    11 Posty
    472 Wyświetlenia
    ciastekC
    U mnie w tym śmiesznym szklanym russel hobsie też jest to uspokojone dogrzewanie i dobrze się sprawdza. To spory plus, kiedy grzejemy wodę na coś wrażliwego na temperaturę