Kubki termiczne do kawy
-
Bardzo fajna zabawka.
A ma ktoś z was do polecenia fajny mały termos na kawę, który nie przecieka? Większość tych kubków termicznych niestety przecieka. -
Bardzo fajna zabawka.
A ma ktoś z was do polecenia fajny mały termos na kawę, który nie przecieka? Większość tych kubków termicznych niestety przecieka.@pawel890 ja mam kubki Kambukka Olympus, już dość długo. Zero problemów z przeciekaniem, 5h po zrobieniu przelewu jest ciepły, akurat do picia. Kubki Contigo też mam 2szt i też się sprawdziły.
Miałem kiedyś problem z przeciekaniem w kubku Kambukka Etna, ale tam jest inna zakrętka (moim zdaniem gorsza). Można też doprowadzić do tego problemu jeśli dłuższy czas nie wyczyści się kubka zakrętki w cafizie.
-
Bardzo fajna zabawka.
A ma ktoś z was do polecenia fajny mały termos na kawę, który nie przecieka? Większość tych kubków termicznych niestety przecieka.@pawel890 , mam używam codziennie od ponad roku, kupiłem całkiem przypadkiem w lokalnym sklepiku, dokupiłem zwykły korek.
-
Dzięki za ciekawe propozycje, a jaki model Contigo polecasz wydają się ciekawe. Głównie chodzi mi o coś co można zabrać w podróż i wrzuci do plecaka
-
Dzięki za ciekawe propozycje, a jaki model Contigo polecasz wydają się ciekawe. Głównie chodzi mi o coś co można zabrać w podróż i wrzuci do plecaka
@pawel890 , najlepszy kubek jaki miałem to Zojirushi, bez dwóch zdań.
Niestety nie mogłem go doczyscić i trochę pewnie z mojej winy, wykończyłem powłokę ceramiczną w środku chemią, zaczęła odchodzić.
Co do Contigo, mamy 4 w domu (3 weest loopy i jednego byrona), dla mnie to kicha, dobry na hebrate żeby wyjść przed dom posiedzieć do "ogródka" albo z psem na spacer.
Pytałeś, o mały termos dlatego od razu odpisałem, to chyba jeden z mniejszych termosów, choć zohirushi (kubek) miał bodajże 300 ml.
Żona ma jeszcze konkurencyjną markę, też dobrze trzyma 350 ml :
https://www.explore.pl/kubek-termiczny-gsi-glacier-microlite-350-flip-blackŻeby nie było że jestem stronniczy, z Contigo kupiłbym coś takiego, ale to 700ml:
https://allegro.pl/oferta/kubek-termiczny-z-ustnikiem-free-flow-contigo-700ml-niebieski-13129892081?utm_medium=afiliacja&utm_source=ctr_2&utm_campaign=c2527de7-5c47-4546-95e4-49728e473b26&utm_content=557f2b3ff3df# -
@Heniutek
Faktycznie, jak przyjrzałem się specyfikacji, ten Thermos robi wrażenie, 14h vs 6h Contigo - w przypadku trzymania ciepła. Tylko trochę mnie zraziłeś tym, że musiałeś dokupić osobny korek, co było nie tak z podstawowym?Dlaczego Contigo to kicha?
Najbardziej mi zależy na dobrym trzymaniu ciepła, pojemność 350-450ml, brak przeciekania i poręczność.
-
@Heniutek
Faktycznie, jak przyjrzałem się specyfikacji, ten Thermos robi wrażenie, 14h vs 6h Contigo - w przypadku trzymania ciepła. Tylko trochę mnie zraziłeś tym, że musiałeś dokupić osobny korek, co było nie tak z podstawowym?Dlaczego Contigo to kicha?
Najbardziej mi zależy na dobrym trzymaniu ciepła, pojemność 350-450ml, brak przeciekania i poręczność.
@pawel890 , Contigo w aucie zimą po 2-3h można było wypić duszkiem, ledwo ciepły napój (kawa herbata).
Zojirushi, trzeba było czasem odkręcać korek i czekać, aż przestygnie(również bywało irytujace).
Ze względu na to że bałem się o utrzymanie odpowiedniej czystości w tym korku z przyciskiem i jego zakamarkach, po doświadczeniach z zojirushi, niby da się go rozkrecić, ale...
Także mam zwykły odkręcany korek, a tamten na zapas.
To że mam kubek (ten zakręcany na wierzchu termosu), bo to niby prawdziwy termos też na plus, na grzybach czy gdzieś na wyjeździe, nie raz sie przydało, wlewam i czekam aż przestygnie.
Jeszcze mam kondom na termos po zojirushi :] -
-
-
W tych wersjach Mountain, mają jeszcze inaczej rozwiązana zakretkę, też sprytnie...
THERMOS termos z kubkiem do ekstremalnych warunków brązowy
THERMOS termos z kubkiem do ekstremalnych warunków brązowy na Sportello.pl. Markowe produkty i szybka dostawa nawet w 24 h!
SPORTELLO.PL (sportello.pl)
-
Brałem pod uwagę jeszcze : Kambukę, Hydroflaska i Miir.
Ranking kubków termicznych
Poznaj najlepszy kubek termiczny pod względem wagi, pojemności i czasu trzymania temperatury. Publikujemy ranking kubków termicznych!
8academy.pl - portal górski i wspinaczkowy dla aktywnych (8a.pl)
Ostatecznie trafił mi się okazyjnie ten Thermos i idealnie pasuje do kondoma to został xD
-
Czyli koniec końców, polecasz markę Thermos z tego wszystkiego? Przyznam, że zojirushi trochę drogo wypada. Coś sobie jeszcze poszukam później wielkie dzięki za pomysły.
Nie spodziewałem się, że nawet w kwestii kubków termicznych można być ekspertem
-
Nie jestem żadnym ekspertem, trochę tych kubkow przerobiłem, jednak mało w ekstremalnych warunkach.
Chociaż zostawiałem na balkonie na śniegu kubek Zojirushi i woda po 6-8h była gorąca...
Jakiś globetrotter pewnie by się rzeczowiej wypowiedział.Miałem kiedyś kolegę, który miał odpalone pomysły, jak np. spanie w namiocie zimą gdzieś w lesie.
Kiedyś poszedł do fachowego sklepu "outdorowego" w centrum Warszawy, w poszukiwaniu butów.
Sprzedawca zasypywał go technikaliami , nie dał mu dojść do słowa, co trwało dłuższa chwilę.
Po czym kolega pyta, dobra wezmę nawet najdroższe buty , jak da mi Pan gwarancję , że po całym dniu chodzenia w różnych warunkach w trudnym terenie w tym po wodzie i śniegu, jak zostawię je w przedsionku namiotu to rano będę mógł je włożyć, czy będą zamarznięte jak skała?Nastała wymowna cisza :]
Każdy ma inne wymagania, oczekiwania, potrzeby.
Jeśli podoba Ci się
Contigo, to śmiało, bierz w jakiejś promce.
Mi też się podobał, jak tylko sie pojawiły i musiałem go mieć xDNie pasuje mi też w tego rodzaju kubkach to że powierzchnia z której pijesz jest odsłonieta,.zwłaszcza jakbyś chciał wrzucić w torbę czy plecak.
Jeszcze jedna rzecz, Contigo west loop jak ktoś ma małe recę jest średnio poręczny, niby ma zweżenie a'la talia, ale jak tylko trafi się trochę wilgoci czy sniegu potrafi się "wymsknąć", przynajmniej ten mój.Owszem możesz odkręcić górę, ale przez tak szeroki otwór ciężko sie pije i szybko ucieka ciepło
Także Gsi, Zwilling, Zojirushi i inne firmy, fajnie rozwiazały ten problem -zamknięciem ze smoczkiem/uszczelką.
Contigo stoi gdzieś daleko w czelusciach szafki kuchennej, żona swój czasem bierze na podwórko i teściowa też.
Moja Mama dostała zojirushi na działkę i jest zachwycona.
-
Mam contigo byron 470ml. Trzyma trochę krócej niż Kambukka Olympus, ale mimo wszystko na moje potrzeby jest ok. Warto też zalewać w miarę do samej góry, a nie np połowę czy 2/3 kubka, bo to ma duży wpływ na to, jak długo będzie trzymał ciepło.
-
Teściowi kupiliśmy byrona, nie narzekał, ale rzadko używa, mówił że trochę ciężko się pije z niego.
Ja jeszcze prawie zawsze przelewam gorącą wodą zanim wleje docelowy plyn. -
Zakupiłem Contigo Byron 570. Generalnie jestem zadowolony, po 4h napój jest dalej mega gorący. Dla mnie to satysfakcjonujący czas, tylko, że temp otoczenia to jakieś 20 stopni.
Edit. ostatecznie po 6h herbata była dalej gorąca, ale już nie parzyła. Więc producenci nie kłamią.
Otwór do picia bardzo łatwy w użyciu i kompletnie nic nie przecieka.
W porównaniu z moim poprzednim termosem noname, to niebo a ziemia. -
Raz na jakiś czas warto umyć kubek i zakrętkę w cafizie
raz że pozbędziemy się resztek kawy, a dwa, że nie doprowadzimy przez to do jakichś nieszczelności.