Przejdź do treści

Ile macie jednocześnie otwartych paczek kawy?

Kawa ziarnista
4 4 192
  • Pytanie raczej skierowane do użytkowników młynków SD 🙂
    Ile macie jednocześnie otwartych paczek kawy? Ja najczęściej mam 2-3 paczki różnych kaw do espresso (dla mnie, do mlecznych dla żony, decaf) i 3-4 paczki do przelewów. Z tego też względu celuje w paczki 250 i 500 g żeby za długo nie było otwarte.

• Sam w to nie wierzę, ale w tej chwili mam otwartych 14 paczek pod przelewy i 1 pod espresso. Jak do tego doszło nie wiem... 😉 Do tego jeszcze kalendarz adwentowy żeby nudno nie było.

Zazwyczaj jest tego wyraźnie mniej i staram się mieć otwartych nie więcej niż 5 paczek pod przelewy.

• Ja też kiedyś miałem dużo otwartych na raz. Teraz mam dwie, jedni espresso i jeden przelew. Następna otwieram jak kończę obecne 🙂

• Zwykle 1-3 kawy pod espresso i 1-2 do przelewów. Jeśli chodzi o alternatywy to jestem raczej "niedzielnym" kawoszem.
    W przypadku espresso jedna kawa to taki standard, używany jako kawa codzienna (doppio, kawy mleczne) i pozostałe jedna-dwie to taki asortyment konesera, czyli kawy o bardzo skomplikowanej naturze, często jaśniej palone których moja żona w życiu nie dałaby rady wypić z mlekiem 🙂

Sugerowane posty

• Zblendowałem ziarna kawy

Kawa ziarnista
    4
    0 Głosy
    4 Posty
    35 Wyświetlenia
    ciastekC
    @skansen napisał: Pomysł ciekawy ale chyba wymagałby wielu prób i testów. Nie wiem czy to kwestia szczęścia czy akceptacji drobnych niedoskonałości, ale wszystkie próby były dotąd udane. Zastanawiam się czy są jakieś wskazówki, zalecenia, najlepsze praktyki takiego "mieszania"? Wcześniej nie sprawdzałem, ale okazuje się, że zostało to już parokrotnie opisane. Sam za punkt wyjścia brałem zbliżone proporcje. To jednak kwestia bardzo indywidualna. Wiele zależy od tego ile i jakich aromatów chcesz uzyskać w efekcie. W jednym miejscu wyczytałem o jednakowych proporcjach, a w innym o zwiększaniu ziarna pod słodycz i body, a akcenty owocowe czy kwiatowe dodawać na poziomie 10-20%. To jednak powinno stanowić tylko punkt wyjścia, nie ma co skupiać się na tym co smakuje innym, tylko modyfikować pod własne preferencje. Ja prędzej bym chyba zajął się samodzielnym wypalaniem. To już wymaga sprzętu do palenia i dobrej wentylacji, żeby było bezpiecznie. O umiejętnościach profilowania wypału nie wspominając. Blendowanie wypalonych już ziaren wymaga jedynie ich zakupu i zmieszania. Możemy to robić w pojedynczych dawkach. @pawel890 napisał: Chyba wolałbym po prostu zmniejszyć dozę, dobry pomysł to też krótsza ekstrakcja jak ristretto? Przyznam, że sam też zmniejszałem poziom kofeiny w życiu i szedłem po prostu w stronę mniejszej dozy. Half-caf to tylko jedna z dróg blendowania. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zmieszać klasyczne ziarna uzyskując coś, czego brakuje nam na rynku albo dążąc do ograniczenia losowości. W temacie samego half-cafa, dla mnie doza wynika z rozmiaru koszyka, więc jej nie zmienię. Na pewno nie o połowę. Najmniejszy jaki mam to 9-11g, a przy grupie 58mm jeszcze mniejsze chyba nie mają sensu. Poza tym jak smutne by było pięciogramowe espresso… Zauważyłem też u siebie, że picie czystego espresso ma na mnie mniejszy efekt kofeinowy niż americano czy latte, ale tutaj może być efekt placebo. Dla mnie nawet espresso macchiato to już za wiele. Od zawsze z ekspresu kolbowego piję tylko klasyczne esko w okolicach ratio 1:2. Teoretycznie espresso powinno być bardziej agresywne dla organizmu. Takie latte ma dodatkowy tłuszcz, który zwykle łagodzi efekty.
  • Kawy premium od marketowych korporacji

Kawa ziarnista
    9
    0 Głosy
    9 Posty
    337 Wyświetlenia
    Dawid4792D
    Ja jakiś czas temu piłem Lavazze Gran riserva. Wtedy dało się ją jeszcze kupić za 74zł. Naprawdę nie było się do czego przyczepić, naprawdę smaczna kawa.
  • Ilość palarni kawy w Polsce

Kawa ziarnista analiza rynku
    5
    1 Głosy
    5 Posty
    365 Wyświetlenia
    pasiadloP
    Kiedyś probowałem zrobić listę i ranking palarni w Polsce, ale niestety jak się dorwie jakaś palarnia krzak, gdzie wszyscy wiedzą, że jakość jest słaba, ale wrzuci dużo botów to taki ranking przestaje być wiarygodny.