Planetarne WDT bez plastiku
-
Jak wygląda porównanie dystrybutora Normcore z MH3W Bomber Cyclone?
-
Bomber nie jest planetarny, igły obracają się po kole. Tego typu dystrybutory gorzej radzą sobie z rozbijaniem grudek i cierpią na rozrzut ze względu na siłę odśrodkową, jeśli zbyt szybko będziemy obracać. Wspominał o tym Paweł w swojej recenzji
-
Dziękuje. Zamówiłem Normcore bezpośrednio na ich stronie, z dostawą wyszło niecałe 102USD.
-
Mnie też kusi. Przy żonglowaniu koszami prostota zmiany głębokości jest znaczącym ułatwieniem.
-
Z moich testów, gdy miałem manualny WDT i teoretycznie robiłem nawet lepszą dystrybucję, ruchami planetarnymi, to efekt był taki sam jak w przypadku mhw3 cyclone. Po prostu kawa nie kanalowala, tak jak prosto z młynka, a wgłębianie się w niuanse, które dystrybutor daje lepsze efekty w zbrylonej kawie bym zostawił na bok, tylko bardziej się skupił na UX, a tutaj właśnie cyclone ma przewagę dzięki samopozycjonujaxej się górze, natomiast inne dystrybutory trzeba poziomować i w dodatku nieotych nie da się zupełnie, np. Normcore ma zbyt krótkie igły do VST 18, którego używam w 99% więc jak dla mnie odpada.
-
nowy Cyclone WDT (…) jest w pełni metalowy, z odlewanych aluminiowych elementów, bez grama plastiku
Nie jest w pełni metalowy, jest tam i plastik i silikon.
Product Specification:
Material: SUS304 stainless steel, aluminum alloy, silicone, PP (polypropylene), magnets
źródło: https://mhw3bomber.com/products/mhw-3bomber-yu-series-coffee-cyclone-needle-distribution-tool
wgłębianie się w niuanse, które dystrybutor daje lepsze efekty w zbrylonej kawie bym zostawił na bok, tylko bardziej się skupił na UX, a tutaj właśnie cyclone ma przewagę dzięki samopozycjonujaxej się górze, natomiast inne dystrybutory trzeba poziomować i w dodatku nieotych nie da się zupełnie, np. Normcore ma zbyt krótkie igły do VST 18, którego używam w 99% więc jak dla mnie odpada.
Nie łapię, o jakiej samopozycjonującej górze mówisz. Rozwiniesz?
-
Cyclone jest w pełny metalowy, jak go obejrzysz z wierzchu to czyste aluminium, jedyny plastik a w zasadzie guma, to obręcz od spodu silikonowa, żeby nie rysować sitka.
Wracając do mechanizmów, to tutaj jest wpis użytkownika z innego forum na temat problemu https://www.home-barista.com/tips/normcore-planetary-distributor-t102836.html
Co do mechanizmu w cyclone tam jest mechanizm grawitacyjny, dystrybutor sam ustawia wysokość na podstawie ciężaru docisku. Producent „ ADJUSTABLE DEPTH
The WDT Tool adjusts stirring depth based on your filter basket's capacity. Clockwise increases depth, counterclockwise reduces it. Perfect for precise espresso preparation tailored to your needs.”W normcore sztywno ustawiana wysokość, jeśli sitko jest zbyt głębokie niż vst18 i brakuje dystrybucji na poziomie dna sitka to trochę słabo.
-
Cyclone jest w pełny metalowy, jak go obejrzysz z wierzchu to czyste aluminium, jedyny plastik a w zasadzie guma, to obręcz od spodu silikonowa, żeby nie rysować sitka.
Wracając do mechanizmów, to tutaj jest wpis użytkownika z innego forum na temat problemu https://www.home-barista.com/tips/normcore-planetary-distributor-t102836.html
Co do mechanizmu w cyclone tam jest mechanizm grawitacyjny, dystrybutor sam ustawia wysokość na podstawie ciężaru docisku. Producent „ ADJUSTABLE DEPTH
The WDT Tool adjusts stirring depth based on your filter basket's capacity. Clockwise increases depth, counterclockwise reduces it. Perfect for precise espresso preparation tailored to your needs.”W normcore sztywno ustawiana wysokość, jeśli sitko jest zbyt głębokie niż vst18 i brakuje dystrybucji na poziomie dna sitka to trochę słabo.
W normcore sztywno ustawiana wysokość, jeśli sitko jest zbyt głębokie niż vst18 i brakuje dystrybucji na poziomie dna sitka to trochę słabo.
Nie używam co prawda sitek VST ale zbyt krótkie igły mogą rzeczywiście być problemem. Zastanawiam się natomiast jak głęboko powinny one sięgać, ile powinna wynosić odległość od dna sitka żeby uzyskać najlepsze efekty?
-
Nasyp na dno sitka tak 1mm kawy albo kakao, cienką warstwę. Ubij kawę, potem użyj wdt i zobacz czy zostało rozbite. U mnie w mhw3 dotyka dna i mam jeszcze kilka mm zapasu w regulacji.
Moim zdaniem powinien być na dnie z 1mm zapasu, żeby igły nie szorowały po dnie. Więc tak idealnie wymierzyć na długość sitka. Co swoją drogą może być upierdliwe, jak mamy różnej wysokości sitka. Chociaż ja używam tylko z 18g vst wię akurat nie mam tego problemu. Chociaż pewnie to już i tak kwestia perfekcjonizmu, byle ta szpara nie miała z 0.5cm, bo to jak zostaną grudy kawy na dnie to cały efekt wdt spada
-
Nasyp na dno sitka tak 1mm kawy albo kakao, cienką warstwę. Ubij kawę, potem użyj wdt i zobacz czy zostało rozbite. U mnie w mhw3 dotyka dna i mam jeszcze kilka mm zapasu w regulacji.
Moim zdaniem powinien być na dnie z 1mm zapasu, żeby igły nie szorowały po dnie. Więc tak idealnie wymierzyć na długość sitka. Co swoją drogą może być upierdliwe, jak mamy różnej wysokości sitka. Chociaż ja używam tylko z 18g vst wię akurat nie mam tego problemu. Chociaż pewnie to już i tak kwestia perfekcjonizmu, byle ta szpara nie miała z 0.5cm, bo to jak zostaną grudy kawy na dnie to cały efekt wdt spada
Cześć! Wygląda na to, że jesteś zainteresowany tą rozmową, ale nie masz jeszcze konta.
Masz dość przewijania tych samych postów za każdą wizytą? Po zarejestrowaniu konta zawsze wrócisz dokładnie do tego samego miejsca, w którym byłeś wcześniej, możesz wtedy również wybrać opcję otrzymywania powiadomień nowych odpowiedziach (e-mailem lub powiadomieniem push). Będziesz też mógł zapisywać zakładki i głosować na posty, aby okazać uznanie innym członkom społeczności.
Z Twoją pomocą tez post mógłby być nawet lepszy 💗
Zarejestruj się Zaloguj się