Przejdź do treści

Lagom Casa - czyżby rewolucja w domowych młynkach?

Przeniesiony Młynki
3 2 289
  • Żarna 48 lub 65mm, cenowo powinien być w Europie w okolicach 3000-3500.
    Retencja na poziomie 0g, nie wymagane RDT.

Z filmów, które obejrzałem młynek wygląda jak nowy lepszy Niche Zero i moim zdaniem może być jednym z najlepszych młynków do domu.

Mały, moim zdaniem bardzo ładny, przemyślana budowa, żarna swoje, łatwy dostęp do środka bez narzędzi.

W przypadku zamówienia bezpośrednio od producenta wychodzi niecałe 2300 złotych. Do tego trzeba będzie doliczyć pewnie akcyzę i VAT.

Wysyłka ma być na przełomie stycznia i lutego kolejnej partii.

Według mnie może być to jeden z najlepszych młynków do domu, który zadowoli większość użytkowników, chyba, że dalej będą chcieli gonić króliczka.

Dajcie znać o myślicie o tytułowym młynku.

• Zapowiada się ciekawie.
    Cieszy mnie też ogólny trend unowocześniania konstrukcji.
    W sprzęcie kawowym jeszcze kilka lat temu dominowały "stare i dobre" rozwiązania-grupa E61 z 1961 roku, grzałki jak w PRL-owskim czajniku i silniki prądu zmiennego jak w betoniarce (w młynkach i rotapompach).
    Tytułowy Lagom jest już sprzętem współczesnym. Bezszczotkowy silnik prądu stałego to bez dwóch zdań dobre rozwiązanie. Podobne do tego w Niche. Główne zalety takiego napędu to wysoki moment obrotowy, możliwość zmniejszenia i regulacji prędkości obrotowej, mniejsze ryzyko zablokowania się żaren.
    Zastanawia mnie tylko kwestia żaren 48 lub 65mm-będą dwa warianty? Czy to jedne żarna stożkowe które zmierzono w dwóch miejscach?

• Dwa warianty, 48 jest już chwilę na rynku, teraz 65 wypuszczają

• S skansen przeniósł ten temat z Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp. dnia
  • S skansen rozdzielił ten temat dnia
Sugerowane posty

• Mazzer zmienił zdanie w kwestii RDT

Młynki
    11
    0 Głosy
    11 Posty
    227 Wyświetlenia
    S
    Z dostępnych danych wynika, że żywotność żaren Philosa to 400 kg. Do domu wystarczy na długo, do kawiarni niekoniecznie. Ale wg mnie to młynek raczej domowy. Sama instrukcja zawierać może "zawieruszone" fragmenty z instrukcji innych młynków. Dobra praktyka tworzenia takiej dokumentacji jak instrukcja jest opieranie się na dotychczasowych zasobach. Recycling treści pozwala zaoszczędzić czas ale wymaga kontroli. A tej, jak to u Włochów, zabrakło
  • Akcentowanie smaków w młynkach

Młynki
    5
    0 Głosy
    5 Posty
    285 Wyświetlenia
    ciastekC
    Trafiłem na https://espressoaf.com/guides/burr_catalog.html#identifying-burrs [image: prebreaker_flat.jpg] To standardowe żarna EK43 98mm. Na czerwono zaznaczone ostrza wstępnie rozdrabniające, na biało właściwe mielące. Przyjrzałem się dokładniej tej krawędzi zewnętrznej w Brew Special i Italian Espresso: [image: 1752683533133-9387cb3e-89be-46a6-9289-bead3f06fe96-image.png] Italian Espresso ma węższe i bardziej nieregularne ostrza właściwe. Porównując z Espresso Specialty praktycznie nie ma już wątpliwości. Choć to zapewne tylko uproszczenie – im szerszy pierścień ostrzy właściwych, im bardziej są regularne, tym bardziej powinny podkreślać nuty owocowe. [image: 1752683965633-ea968631-4769-4c82-8956-d84cf3ba6e7d-image.png] Wewnętrzna część jest niemal identyczna w Brew Special i Italian Espresso zapewne z powodu dość dobrego wstępnego rozdrobnienia, co upraszcza późniejsze mielenie właściwe. Swoją drogą ciekawy jest ten graf z młynami na Espresso Aficionados [image: burrs_overview.jpg] Ktoś z was miał przyjemność wypić szota z Kafateka z żarnami Shuriken LM?
  • Mazzer Philos - recenzja nowości w gamie młynków SD

Młynki recenzja mazzer młynek sd
    20
    8
    4 Głosy
    20 Posty
    646 Wyświetlenia
    ciastekC
    @Semtex napisał: Wiesz no bez przesady - mówimy o tym, że sprzęt "drgnie" przy starcie. Wiadomo! To tylko nuta sarkazmu W mojej skromnej opinii nie można w tym aspekcie porównywać konstrukcji wyposażonych w żarna stożkowe i płaskie. W pełni się zgadzam, wstawka o Kasie była tylko w ramach ciekawostki. Zastanawia mnie właśnie czy taki P64 mniej cierpi na te drgawki, bo przy Lagomach mówi się o dobrym spasowaniu.