Przejdź do treści

Strona ze statystkami zestawów ekspresów i młynków

Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp.
8 3 112 1
  • Trafiłem na ciekawą stronę, która stanowi zbiór 5000~ zestawów kawowych z Reddit, na podstawie tego można sprawdzać popularne zestawienia ekspresów i młynków.

Można również skorzystać z buildera zestawu i na podstawie wybranego ekspresu znaleźć "ścieżkę ulepszeń", czyli jakie inne droższe młynki, były sparowane z danym urządzeniem przez innych użytkowników.

Na przykładzie Flair 58, kolejnymi krokami po Eureka Single Dose, popularne wśród użytkowników to Mazzer Philos.
    Oczywiście nikomu nie polecam traktować tego jako wyrocznie, ale stanowi ciekawy motyw do inspiracji podczas poszukiwania nowego sprzętu.

838147c0-17d0-4af4-b786-e3c570271277-image.jpeg

• Pomysł fajny, ale w praktyce trzeba do tego podchodzić z dużym przymrużeniem oka. Ścieżka zmian oparta jest wyłącznie na tym, czy ktoś taki zestaw ma i ile kosztuje, nic poza tym. Sugeruje tym samym, że droższe znaczy lepsze, a tak wcale nie musi być.
    Ostatnio widziałem gdzieś wątek o wyborze między Bianką i Mikrą, gdzie głosy były bardzo podzielone, jedni byli zadowoleni z przesiadki na Lelita, inni na LM.
    Tutaj, tańszy sprzęt w ogóle nie jest brany pod uwagę.

Szukając pola do wymiany sprzętu chyba lepiej sprawdzi się np https://espressosetupbuilder.com, gdzie możemy realnie porównywać maszyny, choć oczywiście tylko na papierze. Barista App wnosi wg mnie niewiele więcej niż statystyczne podejście do zakupów 😄

• Poza ceną masz też faktor popularności, to też o czymś świadczy, widać, że sprzęt ma społeczność i jest w użyciu, więc będą jakieś treści w internecie. Mi się osobiście bardzo podoba ten pomysł

• Trafiłem na ciekawą stronę, która stanowi zbiór 5000~ zestawów kawowych z Reddit, na podstawie tego można sprawdzać popularne zestawienia ekspresów i młynków.

Można również skorzystać z buildera zestawu i na podstawie wybranego ekspresu znaleźć "ścieżkę ulepszeń", czyli jakie inne droższe młynki, były sparowane z danym urządzeniem przez innych użytkowników.

Na przykładzie Flair 58, kolejnymi krokami po Eureka Single Dose, popularne wśród użytkowników to Mazzer Philos.
    Oczywiście nikomu nie polecam traktować tego jako wyrocznie, ale stanowi ciekawy motyw do inspiracji podczas poszukiwania nowego sprzętu.

838147c0-17d0-4af4-b786-e3c570271277-image.jpeg

@pawel890 napisał:

Trafiłem na ciekawą stronę, która stanowi zbiór 5000~ zestawów kawowych z Reddit, na podstawie tego można sprawdzać popularne zestawienia ekspresów i młynków.

W zakresie popularności setupów to super pomysł.
    Natomiast kierunek upgradów - tu trzeba podchodzić z rezerwą, ale nie jest źle.

• Ale właśnie nie pokazuje popularniejszych zestawów, tylko droższe

• Masz na screenie, że np Flair 58 został sparowany 11 razy z Philosem, a tylko raz z Weberem EG1
    Moim zdaniem ciekawa informacja, jak wygląda trend u "prosumerów", czyli pewnego typy klienta, który podchodzi do zakupu z bardziej profesjonalną analizą, niż typowy klient w markecie. 😄

• No dobrze, przyjmijmy, że są to dopiero początki. Jeśli uda się wprowadzić lepsze kryterium niż obecne droższy=lepszy to będzie super 🙂

• Patrzyłem na stronę i jest jeszcze jedna fajna rzecz - statystyki. Zresztą zobaczcie sami:
    https://gear.barist.app/set-up/stats

Sugerowane posty

• 0 Głosy
    1 Posty
    137 Wyświetlenia
    Nikt jeszcze nie odpowiedział
  • Quick Mill Pop Up

Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp. quick mill pop-up ekspres kolbowy flow control
    7
    2
    0 Głosy
    7 Posty
    415 Wyświetlenia
    ciastekC
    Ekspres który nie jest kolejnym ekspresem z PID, wprowadza (…) flow-control w ekspresie opartym ma zintegrowanej grupie z bojlerem. Gwoli ścisłości, bo to można dwojako zrozumieć. Ten ekspres jest wyposażony w PID. Jak się zastanowić nad tym dyngsem od kontroli przepływu, to podejrzewam że chcieli w ten sposób zmniejszyć ryzyko przypadkowej zmiany, bo jest tak umiejscowiony, że miniaturowe wiosło można by trącać przy tarowaniu wagi czy poprawianiu filiżanek. Zdażyło mi się przy parzeniu dwóch kaw na raz, że większa filiżanka pod cappuccino zaczęła się zsuwać z wagi.
  • Flair 58 recenzja

Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp. flair flair 58 ekspres dźwigniowy recenzja
    5
    6
    2 Głosy
    5 Posty
    362 Wyświetlenia
    pawel890P
    Z tą propozycją dla nowicjusza, podtrzymuję. Często widzę w internecie, że dużo osób mimo posiadania super drogich ekspresów, z PID i super stabilnością, przechodzą długą drogę zanim nauczą się robić espresso. Taki flair 58 wprowadza dodatkowe zmienne jak profilowanie ciśnienia i świadomość dobrej temperatury, dlatego trzeba mieć sporo zaparcia w nauce żeby to się udało. Ten Dreo Barista ciekawy sprzęt, fajnie jakby udało się dodać jakąś recenzję na jego temat.