Kawiarka pytania nowego użytkownika
-
Głupio powiedzieć, ale całe życie korzystałem z kolby i dripa. Wpadła mi pierwsza kawiarka, poczytałem trochę artykułów na temat parzenia tym sprzętem, ale mimo to zrodziło mi się kilka pytań.
Czytałem, że proces parzenia powinien trwać magiczne 1-2 minuty.
- Czy ten czas jest uniwersalny, czy może zależy od rozmiaru kawiarki?
- Jak sterować najlepiej procesem zaparzania, zmiana przemiału czy zwiększenie mocy palnika?
-
Przyznam szczerze, że nigdy nie przejmowałem się czasem zaparzania w kawiarce. Ustawiałem mielenie i jeśli smak mi odpowiadał to nie modyfikowałem ustawień.
Jaką masz kuchenkę? Najłatwiej kawiarkę opanować na gazie, najtrudniej na płycie ceramicznej. -
Palnik gazowy, ustawiam na mniejszym palniku i średni ogień, aktualnie przekraczam 3 minuty i napar jest dość gorzki, więc pójdę chyba w stronę grubszego przemiału.
-
Ja piłem półtorej roku kawę z kawiarki codziennie. Czasem aż tak się nie przejmuj. Przemiałem tak naprawdę za dużo się nie posteruje, bo żeby kawa była dobra ekstrakcja nie może przebiegać zbyt szybko i gwałtownie. Za drobno też nie mielisz bo kawiarka się zatka.
Najważniejsze żeby wlać gorąca wodę do kawiarki zanim dasz ją na gaz, inaczej napar będzie zbyt gorzki. Jeśli wlejesz zimną wodę, przez zbyt długi czas parzenia zmielona kawa będzie miała długi kontakt z wysoką temperatura. Różnica jest dość duża, robiłem testy.
-
Może to ma znacznie, bo wleciała zimna woda
Ale w internecie piszą, że to nie ma znaczenia, cóż sprawdzę, dzięki