Przejdź do treści

Acaia Umbra – niesamodzielna waga

Akcesoria domowego baristy - wagi, tampery, pojemniki itd.
4 3 80 1
  • Dla baristów standardem są wagi wyświetlające czas oraz wagę w gramach. Wiele jest też takich, które dodatkowo lepiej lub gorzej zakomunikują bieżący przepływ. Czas nie zawsze jest istotny przy parzeniu kawy, więc w wagach Lunar można wyświetlić samą wagę. Acaia poszła jednak krok dalej w minimalizacji projektując Umbrę – pozbyli się wyświetlacza całkowicie!

Ten zabieg ma przede wszystkim na celu oszczędność energii, jednak wymaga innego urządzenia do odczytu. Umbra bezprzewodowo komunikuje się z innymi wagami Acaia, które wyświetlą jej wskazanie, choć to nie jedyna możliwość. Inną opcją jest połączenie z telefonem/tabletem i wyświetlenie wskazania w aplikacji.

Umbra obiecuje precyzję taką jak w innych wagach Acaia przy dużo niższym koszcie. W oficjalnym europejskim sklepie wyceniono ją na €150. Dostępna jest także szersza wersja Umbra Duo, która pomieści 2 filiżanki albo kolbę, wycenioną na €235.

Dla mnie zabieg usunięcia wyświetlacza jest trochę dziwny. Wymusza to korzystanie dodatkowo z innego urządzenia w celu odczytu. Z drugiej strony jednak, Acaia otwiera się tym samym na nowego klienta – to może być dobra opcja dla osób które chcą uzyskać jak najwyższą precyzję jak najniższym kosztem lub wolą mieć wszystko w tablecie/telefonie jak np. przy Decencie.

• Dla baristów standardem są wagi wyświetlające czas oraz wagę w gramach. Wiele jest też takich, które dodatkowo lepiej lub gorzej zakomunikują bieżący przepływ. Czas nie zawsze jest istotny przy parzeniu kawy, więc w wagach Lunar można wyświetlić samą wagę. Acaia poszła jednak krok dalej w minimalizacji projektując Umbrę – pozbyli się wyświetlacza całkowicie!

Ten zabieg ma przede wszystkim na celu oszczędność energii, jednak wymaga innego urządzenia do odczytu. Umbra bezprzewodowo komunikuje się z innymi wagami Acaia, które wyświetlą jej wskazanie, choć to nie jedyna możliwość. Inną opcją jest połączenie z telefonem/tabletem i wyświetlenie wskazania w aplikacji.

Umbra obiecuje precyzję taką jak w innych wagach Acaia przy dużo niższym koszcie. W oficjalnym europejskim sklepie wyceniono ją na €150. Dostępna jest także szersza wersja Umbra Duo, która pomieści 2 filiżanki albo kolbę, wycenioną na €235.

Dla mnie zabieg usunięcia wyświetlacza jest trochę dziwny. Wymusza to korzystanie dodatkowo z innego urządzenia w celu odczytu. Z drugiej strony jednak, Acaia otwiera się tym samym na nowego klienta – to może być dobra opcja dla osób które chcą uzyskać jak najwyższą precyzję jak najniższym kosztem lub wolą mieć wszystko w tablecie/telefonie jak np. przy Decencie.

@ciastek skoro nie ma wyświetlacza i jakoś komunikuje się z innymi urzadzeniami to ciekawe co z efektem "laga"?

• @ciastek skoro nie ma wyświetlacza i jakoś komunikuje się z innymi urzadzeniami to ciekawe co z efektem "laga"?

@Heniutek jeśli komunikacja jest dobrze zrobiona to nie powinno lagować.

• @ciastek skoro nie ma wyświetlacza i jakoś komunikuje się z innymi urzadzeniami to ciekawe co z efektem "laga"?

@Heniutek o laga bym się nie martwił, skoro sygnał z Ameryki do Europy może dojść w kilka milisekund 😄

Przy dobrych modułach BT to nie powinien być problem, a Acaia ma jakiś autorski protokół jeszcze więc domyślam się, że chcieli zminimalizować wszelkie widoczne opóźnienia

Sugerowane posty

• 0 Głosy
    5 Posty
    117 Wyświetlenia
    pawel890P
    Biorąc pod uwagę, że BooKoo scale jest tańsza i w sumie lepsza w każdym aspekcie, może poza powierzchnią pod filiżanki, u mnie Decent nie był brany pod uwagę. Malutki wyświetlacz z jedną funkcją to chyba największa wada, szkoda, że zdecydowali się na taki krok, może założyli, że tablet Decenta ma większość danych, ale przez to zamknęli się na pozostały odsetek klientów.
  • 2 Głosy
    14 Posty
    235 Wyświetlenia
    pawel890P
    Odnośnie monitoru ciśnienia, to pewnie jeszcze zrobie osobny wątek, chociaż tutaj trzeba się bardzo zastanowić czy potrzebujemy takiego gadżetu. Co do samej wagi, tutaj masz mój wykres sprzed chwili. Z samą wagą miałbyś wszystko poza niebieskim wykresem ciśnienia. Czy to sztuka dla sztuki? Trochę tak i nie. Jestem pewien, że pewne osoby osiągną podobny rezultat bez wagi. Ja natomiast uczę się trochę z tych wykresów na temat tego, żeby utrzymywać bardziej liniowy profil oraz przekładać jakieś znane profile z innych ekspresów dźwigniowych do Flair. Póki co jestem zadowolony z rezultatów, wczoraj piłem kawę z profilowaniem LexaX i jak dla mnie to były zupełnie inne doznania smakowe, mimo tych samych ziaren, grubości mielenia etc. Po prostu zabawa, ale nie konieczność. [image: 1757838722421-img_2449.png]
  • 1 Głosy
    9 Posty
    319 Wyświetlenia
    pawel890P
    Sam posiadam Waga Rhino Coffee Gear - Brewing Scale - która jest łudząco podobna, ale wyświetlacz i konstrukcja mimo wszystko jest inna. Ciekaw jestem czy faktycznie podzespoły w środku są innej klasy, bo mimo wszystko różnica w cenie była całkiem spora.