Przejdź do treści

Sensory ciśnienia espresso

Akcesoria domowego baristy - wagi, tampery, pojemniki itd.
21 3 396 1
  • Jest też gotowy zestaw do robota, cena aktualnie całkiem spoko 500zł~ samo ciśnienie, z wagą, żeby mierzyć też przepływ to 800zł.

Jak coś to ja swój zestaw zamówiłem (Bookoo), dam znać jak dojdzie i przetestuje. Cena bardzo atrakcyjna, w Polsce taki sam zestaw ponad dwukrotnie drożej.

Za cały zestaw:

• sensor ciśnienia bt
    • waga
    • manometr z rozdzielnikiem
    • darmowa przesyła

Zapłaciłem 748 zł

Z tego co widziałem sam sensor bt u "Janusza", kosztuje 749zł 😄

@pawel890 , Hej tak sie zastanawiam, albo coś źle patrzę, albo miałeś jakiś specjalny kod zniżkowy ,czy była lepsza oferta?

Do robota pokazuje podobną kwotę...

5% kod daje niecałe 930zł i darmową wysyłkę.

• Screenshot_20250914_180353_Samsung Internet.jpg

• @Heniutek Tak wtedy była jakaś dodatkowa promocja 20% z okazji 2 lat, i jeszcze jakiś dodatkowy kod dodałem. Fajnie jest to, że kody się u nich sumowały dlatego cena się ładnie zbiła.

• @Heniutek Tak wtedy była jakaś dodatkowa promocja 20% z okazji 2 lat, i jeszcze jakiś dodatkowy kod dodałem. Fajnie jest to, że kody się u nich sumowały dlatego cena się ładnie zbiła.

@pawel890 uhhh, no tak naprawdę dodatkowego manometru nie potrzebuje, choć to fajna opcja z tym Tee i zmianą położenia manometru które w sumie można rozwiazać wydrukiem z 3D, albo kawałkiem blaszki.

• @pawel890 uhhh, no tak naprawdę dodatkowego manometru nie potrzebuje, choć to fajna opcja z tym Tee i zmianą położenia manometru które w sumie można rozwiazać wydrukiem z 3D, albo kawałkiem blaszki.

@Heniutek No wbrew pozorom mi się ten dodatkowy manometr przydaje, ale pewnie kwestia preferencji. Mimo, że uważam ten sprzęt jak i wszystko z BooKoo najwyższej jakości, to jednak manometr Flair jest trochę bardziej czytelny. Ale wracając do meritum, moim zdaniem łatwiej czytać analogowy odczyt ciśnienia prosto z manometru, niż cyfrowe próbkowanie z telefonu.

• @Heniutek No wbrew pozorom mi się ten dodatkowy manometr przydaje, ale pewnie kwestia preferencji. Mimo, że uważam ten sprzęt jak i wszystko z BooKoo najwyższej jakości, to jednak manometr Flair jest trochę bardziej czytelny. Ale wracając do meritum, moim zdaniem łatwiej czytać analogowy odczyt ciśnienia prosto z manometru, niż cyfrowe próbkowanie z telefonu.

@pawel890 Dzięki za info, niestety ponad 900zł to wciąż sporo.
    Chociaż sama waga to koszt rzędu prawie 500 zł ?! To ta sama waga co solo sprzedają?

• Tak ta sama waga, w bundle trochę taniej wychodziło. Aktualnie mają 2 rodzaje wag, micro pod espresso i szerszy model. No różnica 150zł~ od mojej kwoty finalnej, czyli teoretycznie ten dodatkowy 20% rabat.

• Tak ta sama waga, w bundle trochę taniej wychodziło. Aktualnie mają 2 rodzaje wag, micro pod espresso i szerszy model. No różnica 150zł~ od mojej kwoty finalnej, czyli teoretycznie ten dodatkowy 20% rabat.

@pawel890 Dziekować, trochę sie w tym pogubiłem już.

Bez tego "dodatkowego" trójnika "tee" i analogowego manometru, to faktycznie dla mnie traci trochę sens, jak napisałeś.

Skoro wkręcam czujnik w miejsce oryginalnego manometru to bez sensu pozbywać się go.

Wiadomo z czasem czlowiek łapie wprawę i już czuje rękoma robiąc entą kawę na tych samych ziarnach gdzie jest ten "opór" odpowiedniego ciśnienia, ale lubię zerknąć na manometr ;]

• Miałbyś największy problem jakby akurat padła gdzieś bateria, albo generalnie nie chciał się bawić w mierznie pomiaru ze smartfonu, to wtedy tracisz całkowicie pomiar z manometru i robisz na ślepo. Dlatego ten trójnik mimo wszystko jest dość przydatny, no i druga sprawa myślę, że mimo wszystko pewnie masz ze 100ms opóźnienie na wykresie, a na manometrze masz natychmiastową informację zwrotną, żeby móc dostosować ciśnienie.

Dlatego moim zdaniem budżetowa opcja to sama waga, a jak już się bawić w "Decenta", no to kupować pełen zestaw sensor i dodatkowy trójnik z ich manometrem.

• Sprawdziłem jeszcze dodatkowo, manometry są kompatybilne w tym trójniku, można wkręcić oryginalny.
    Aczkolwiek, powstaje problem, że ten ich jest dostosowany pod trójnik, a wkręcenie oryginalnego sprawia, że tarcza manometru jest obrócona o 45 stopni w dół, czyli jak wcześniej zero było na osi X, to teraz jest na dolnej Y.

• ciastekC ciastek odniósł się do tego tematu dnia
Sugerowane posty

• Bookoo Motto 80

Młynki single dose młynek bookoo
    20
    1 Głosy
    20 Posty
    253 Wyświetlenia
    pawel890P
    Ja go prawdopodobnie zamówię na 99%, ale liczę, że może ktoś mi wybije z głowy pomysł. Jeśli będzie tak samo dobrze spasowany i użyte materiały jak w wagach, to trzeba liczyć na topowe wykonanie.
  • 2 Głosy
    14 Posty
    235 Wyświetlenia
    pawel890P
    Odnośnie monitoru ciśnienia, to pewnie jeszcze zrobie osobny wątek, chociaż tutaj trzeba się bardzo zastanowić czy potrzebujemy takiego gadżetu. Co do samej wagi, tutaj masz mój wykres sprzed chwili. Z samą wagą miałbyś wszystko poza niebieskim wykresem ciśnienia. Czy to sztuka dla sztuki? Trochę tak i nie. Jestem pewien, że pewne osoby osiągną podobny rezultat bez wagi. Ja natomiast uczę się trochę z tych wykresów na temat tego, żeby utrzymywać bardziej liniowy profil oraz przekładać jakieś znane profile z innych ekspresów dźwigniowych do Flair. Póki co jestem zadowolony z rezultatów, wczoraj piłem kawę z profilowaniem LexaX i jak dla mnie to były zupełnie inne doznania smakowe, mimo tych samych ziaren, grubości mielenia etc. Po prostu zabawa, ale nie konieczność. [image: 1757838722421-img_2449.png]
  • 1 Głosy
    17 Posty
    492 Wyświetlenia
    pawel890P
    Ukradzione z reddita, ale chyba nic tego nie przebije. https://www.reddit.com/r/espresso/comments/1lzfce9/so_i_got_my_hands_on_a_pesado_hd_shower_screen/ [image: 1752518302376-d3584e15-0c9a-49f0-aa12-84f6862e3c6d-image.png] [image: 1752518308886-175864ef-d2a2-4ace-8e6d-00a7eded1ba7-image.png]