Regulacja ciśnienia i przepływu w ekspresie z pompą rota i flow control
-
Nie słyszałem o kalibrowaniu mocy pomp w ekspresach, ale to nie znaczy że się nie różnią między ekspresami
Więc jest to kolejna zmienna.
Pewnie łatwiej to sobie zobrazować na takiej Biance właśnie, gdzie pompa cały czas pracuje tak samo (9bar), a przepływ regulujemy zaworem iglicowym (wiosłem). Wodą nadal jest pompowana pod takim samym ciśnieniem (9bar), ale z innym przepływem (np 5 lub 10 ml/s).
Jeśli założysz ślepe sito, to przy obniżonym przepływie dojdziesz do takiego samego maksymalnego ciśnienia, ale w dłuższym czasie.
-
@pawel890 napisał w Ekspres i jego wpływ na body naparu:
I jak kalibrowałeś Biance pod kątem mocy pompy?
W Biance i innych ekspresach z pompą rota reguluje się ciśnienie pompy. W Biance jest od spodu wystające pokrętło. Regulacje trzeba robić po podłączeniu do wodociągu oraz okresowo jeśli zaobserwujemy zmiany ciśnienia.
Druga kwestia to regulacja przepływu. Odbywa się to w ten sposób, że odkręca się jednym imbusem wiosło, znajdujemy punkt zero przy którym przepływ jest minimalny, zakładamy z powrotem wiosło w minimalnym położeniu.
-
O ciekawe, jeszcze nie spotkałem się z tym tematem. Ciekawe czy ktoś to w ogóle stosuje.
W każdym razie osobiście powoli się „wylogowuje” z tematu przepływu, bo to już trochę za dużo zmiennych jak dla mnie.
@pawel890 napisał w Regulacja ciśnienia i przepływu w ekspresie z pompą rota i flow control:
Ciekawe czy ktoś to w ogóle stosuje
Po podłączeniu do wody chyba każdy reguluje pompę. Pozostała regulacja też jeśli z czasem się parametry rozjadą albo zmienią się preferencje. Niektórzy na przykład skręcają ekspres na 6bar.
-
O ciekawe, jeszcze nie spotkałem się z tym tematem. Ciekawe czy ktoś to w ogóle stosuje.
W każdym razie osobiście powoli się „wylogowuje” z tematu przepływu, bo to już trochę za dużo zmiennych jak dla mnie.
osobiście powoli się „wylogowuje” z tematu przepływu, bo to już trochę za dużo zmiennych jak dla mnie
Ostatnio eksplorowałem profil wolnego przepływu. Ciemne ziarno, jeszcze drobniejsze mielenie niż zwykłe, wiosło skręcone do 40% i szot w 60-120s jest szokująco dobry. Te 2 minuty to już trochę skrajność bo body wyszło wręcz lekko ziemiste, ale nadal bardzo smaczne
-
@pawel890 napisał w Regulacja ciśnienia i przepływu w ekspresie z pompą rota i flow control:
Akurat ta regulacja to nic nietypowego, w sensie takim, że w ekspresach z pompą wibracyjną "kręcisz" zaworem OPV, żeby zmienić ciśnienie ekstrakcji. W ekspresach z pompą rotacyjną "kręcisz" regulatorem na samej pompie, żeby ustawić ciśnienie ekstrakcji, a zawór OPV pełni funkcję jedynie takiego bezpiecznika w całym układzie hydraulicznym
-> zgodnie z samą nazwą: over pressure valve