Na jaki ekspres przelewowy postawić?
-
2 lata temu przestałem robić ręcznie przelewy i postawiłem na Moccamastera. Od tamtej pory pojawiły się na rynku chociażby Melitta Epos /Epour oraz Fellow Aiden. Czasem zastanawiałem się czy wybrałem dobrze, w końcu mój ekspres nie ma żadnych "bajerów", i jest prosty do granic możliwości. Ale codziennie wstaje rano i kawa wychodzi taka jak trzeba, bez żadnego kombinowania. Nie ma też skomplikowanej elektroniki która może się popsuć. Ostatnio trafiłem na wątki w internecie w których ludzie narzekali na Aidena, coś było nie tak z aplikacja, z aktualizacjami. Na szczęście tego typu problemy nie dotyczą Moccamastera, choć sam Aiden na papierze oferuje fajne możliwości.
A jak tam z przelewami u was?
-
P: Jak uszczęśliwić partnerkę?
O: Zrobić jej przelewNajlepiej z jakiejś kawy dedykowanej przelewom
Ostatnio z żoną pijemy głównie kawy przelewowe a espresso i pochodne rzadziej. Wpływ na to miało kilka okoliczności - zakup młynka który się sprawdza przy przelewach (EK43S), trafienie z kawami które nam odpowiadają do tych metod.
Przed zakupem ekspresu przelewowego korzystałem m.in. z Brewisty, dripperów Hario, Timemore (odpowiednik Kality). Chcąc zautomatyzować proces pożyczyłem Melitę Epos na testy. Żona sią zachwyciła kawą z Eposa. Kupiłem więc Epour (czyli Epos bez młynka, jako, że młynek już mamy).
Epos działa w sposób zbliżony do Moccamastera, tj. jest to ekspres bez pompki wymuszającej przepływ wody. Główna różnica to dodatkowa, obrotowa dysza napędzana silniczkiem. Imituje ona okrężne ruchy konewką. Dodatkowo jest prosta preinfuzja - ekspres robi przerwę po podaniu pierwszej porcji wody. Wkrótce napiszę szerszą recenzję tego ekspresu.
-
Ekspresy przelewowe mam w tej chwili 3. Melitta Signature Deluxe, Moccamaster i od jakiegoś czasu Aiden.
Jeśli ktoś potrzebuje prostego sprzętu do przygotowania kawy to zdecydowanie Melitta. Ekspres jest "plastikowy", ale robi swoje dobrze i jest przy tym tani. Moccamaster robi to samo, ale za dużo większe pieniądze...Ma ten plus, że lepiej wygląda. Czy warto za to płacić? Moim zdaniem absolutnie nie
Aiden natomiast jest z tych wszystkich sprzętów zdecydowanie najlepszy. Kawę parzy wyraźnie lepszą niż dwa pozostałe, a przy tym wygląda bardzo dobrze, choć też jest mocno plastikowy. Aplikacja działa już jak należy i nie ma się do czego przyczepić.
Sama kawa z Aidena w moim odczuciu naprawdę dobra, tak małe jak i duże porcje. Małe oczywiście lepsze, ale wiadomo, mała kawa zawsze smakuje lepiej. Czy Aiden wygrywa z ręcznym przelewem? Moim zdaniem nie wygrywa, ale jeśli ktoś szuka prostoty albo też średnio umie w przelewy to Aiden ogarnie jego potrzeby. Nie kosztuje też nie wiadomo jak dużo. Ja swoją sztukę kupiłem za 1189zł co uważam za super cenę.
-
Ekspresy przelewowe mam w tej chwili 3. Melitta Signature Deluxe, Moccamaster i od jakiegoś czasu Aiden.
Jeśli ktoś potrzebuje prostego sprzętu do przygotowania kawy to zdecydowanie Melitta. Ekspres jest "plastikowy", ale robi swoje dobrze i jest przy tym tani. Moccamaster robi to samo, ale za dużo większe pieniądze...Ma ten plus, że lepiej wygląda. Czy warto za to płacić? Moim zdaniem absolutnie nie
Aiden natomiast jest z tych wszystkich sprzętów zdecydowanie najlepszy. Kawę parzy wyraźnie lepszą niż dwa pozostałe, a przy tym wygląda bardzo dobrze, choć też jest mocno plastikowy. Aplikacja działa już jak należy i nie ma się do czego przyczepić.
Sama kawa z Aidena w moim odczuciu naprawdę dobra, tak małe jak i duże porcje. Małe oczywiście lepsze, ale wiadomo, mała kawa zawsze smakuje lepiej. Czy Aiden wygrywa z ręcznym przelewem? Moim zdaniem nie wygrywa, ale jeśli ktoś szuka prostoty albo też średnio umie w przelewy to Aiden ogarnie jego potrzeby. Nie kosztuje też nie wiadomo jak dużo. Ja swoją sztukę kupiłem za 1189zł co uważam za super cenę.
@korea83 napisał w Na jaki ekspres przelewowy postawić?:
Aiden natomiast jest z tych wszystkich sprzętów zdecydowanie najlepszy.
Kusił mnie Aiden jak kupowałem Eposa. Żona nie chciała iść w nowości, poza tym mieliśmy już sprzęt przetestowany. Teraz zastanawiam się czy dobrze zrobiłem, że jej posłuchałem
Może napiszesz recenzję?
-
@korea83 napisał w Na jaki ekspres przelewowy postawić?:
Aiden natomiast jest z tych wszystkich sprzętów zdecydowanie najlepszy.
Kusił mnie Aiden jak kupowałem Eposa. Żona nie chciała iść w nowości, poza tym mieliśmy już sprzęt przetestowany. Teraz zastanawiam się czy dobrze zrobiłem, że jej posłuchałem
Może napiszesz recenzję?
-
Kupiłem dla rodziców, ale chętnie sam go przetestuje
-
Warto też przemyśleć czy wolimy aby kawa trafiała do szklanej karafki czy do termosu. Wersje z szklaną karafką mają przeważnie podgrzewaną płytę, co zapobiega ostygnięciu kawy. Szklaną karafkę łatwo utrzymać w czystości, można ją nawet być w zmywarce. Z drugiej zaś strony podgrzewanie kawy nie wpływa korzystnie na jej smak.
Dlatego też alternatywą jest dzbanek-termos. Niestety termos nie jest tak łatwy w czyszczeniu jak szklana karafka. -
Nie, no podgrzewanie to najgorsza możliwa opcja - termos wydaje się być optymalnym rozwiązaniem. Miałem kiedyś Philips'a z piękną dużą nakrętką i czyszczenie było bajecznie proste.
-
U mnie też jest płyta podgrzewająca, ale i tak połowę kawy wypijam od razu, a druga połowa ląduje w kubku termicznym bo idę do pracy
Ale fakt, podgrzewanie przez jakiś dłuższy czas kawy to nie jest dobre rozwiązanie. W instrukcji Moccamastera coś chyba nawet pisało żeby nie trzymać na podgrzewaczu dłużej niż 30 min.
-
Z termosem czy podgrzewaniem jest chyba podobnie jak z każdym rodzajem żywności. Najlepiej konsumować na świeżo
Ale jak jadę w trasę to przeważnie lepszej kawy mogę napić się z termosu niż na stacji paliw. Zmienia się to dopiero po przekroczeniu granicy z Włochami.