Przejdź do treści

Ocena regularności wypału ziaren

Kawa ziarnista
6 4 142 1
  • Czy ktoś ma doświadczenie w ocenie jakości wypału? Pierwszy raz mam mocne wątpliwości, nowa kawka i palarnia, nie chcę zdradzać nazwy... ale jednak nierównomierność wypału budzi moją wątpliwość. Niektóre ziarnenka, są naprawdę wyraźnie jaśniejsze. Profil palenia według producenta, to średni.

Z czego bierze się moja wątpliwość? Kawa smakuje trochę jak Zbyszko 3 cytryny. Kawa była palona 04.07.25

e83e4149-9054-41da-9ddf-e5c621f86165-image.png

• Nie jestem specjalistą, więc proszę weź mój komentarz z rezerwą (jest to tylko moje zdanie) - jakość tych ziaren wydaje mi się bardzo słaba, różna ich wielkość i ziarna wyglądają jakby miały defekty. Podobno przy anaerobicach może byc tak, że nierównomiernie się wypalają czasem, ale nie wiem czy to nie urban legend. Żartując to poziom palenia określiłbym jako: dalmatyńczyk :).

Jeżeli ktoś to wypalił, stwierdził, że jest ok, zapakował i sprzedał to dlaczego Ty masz się wstydzić podać nazwę palarni. Ktoś za to wziął odpowiedzialność.

• Nie jestem specjalistą, więc proszę weź mój komentarz z rezerwą (jest to tylko moje zdanie) - jakość tych ziaren wydaje mi się bardzo słaba, różna ich wielkość i ziarna wyglądają jakby miały defekty. Podobno przy anaerobicach może byc tak, że nierównomiernie się wypalają czasem, ale nie wiem czy to nie urban legend. Żartując to poziom palenia określiłbym jako: dalmatyńczyk :).

Jeżeli ktoś to wypalił, stwierdził, że jest ok, zapakował i sprzedał to dlaczego Ty masz się wstydzić podać nazwę palarni. Ktoś za to wziął odpowiedzialność.

poziom palenia określiłbym jako: dalmatyńczyk

już widzę ten nowy stopień palenia oznaczony w sklepach/palarniach i rzeszę fanów określających to jako nowy wymiar espresso 🤣

• Temat jest trochę złożony. Tańsze ziarna nie są tak dobrze sortowane jeśli chodzi o wielkość, mają też defekty. Efektem później może być jakaś różnica w kolorze poszczególnych ziaren. Mam tą samą paczkę co Paweł i na żywo nie wygląda to aż tak jak na zdjęciu. Niejedna kawa z Afryki czy Ameryki środkowej, wypalona na jasno ma duży rozrzut w kolorze poszczególnych ziaren i to nawet gdy kupimy ją z dobrej palarni.

Jeśli chodzi o te dużo jaśniejsze ziarna, to są Quakery, czyli ziarenka które z jakichś powodów nie miały w sobie cukru. Efekt jest taki, że podczas palenia nie zachodzi reakcja karmelizacji i są one dużo jaśniejsze. Jaki ma to wpływ na smak, prawdę mówiąc trzeba by kiedyś przetestować o ile będzie się dało ich nazbierać na jednego shota.

Im bardziej budżetowa kawa, tym ziarno użyte do jej produkcji jest tańsze, a to oznacza większą ilość defektów. Ale co ciekawe, nie zawsze przekłada się to na jakąś wyczuwalna różnice w smaku.

Po zmieleniu kolor jest jednolity, stąd w palarniach kolor oceniania się kolorymetrem po zmieleniu kawy drobno.

Co ciekawe, ta kawa smakuje całkiem nieźle. Choć ja ciut ciemniej bym ją wypalił, bo stopień palenia jest taki średnio jasny.

• Moim zdaniem nie powinno być, aż tyle Quakerów w tak małej próbce. Jeżeli to nie jest jakaś budżetowa kawa to słabo ze strony palarni IMO

• Moim zdaniem nie powinno być, aż tyle Quakerów w tak małej próbce. Jeżeli to nie jest jakaś budżetowa kawa to słabo ze strony palarni IMO

@yendrzei to jest budżetowa kawa 🙂
    W sumie to aż sam jestem ciekawy na ile wpływają one na smak. Jak uzbieram 12g quakerow w paczce, to zrobię z nich kawkę i zobaczę.

• pawel890P pawel890 odniósł się do tego tematu dnia
Sugerowane posty

• Speciality coffee - co to naprawdę znaczy?

Kawa ziarnista
    13
    0 Głosy
    13 Posty
    201 Wyświetlenia
    Dawid4792D
    Ja musze przesłuchać ten podcast, bo mam duże zaległości O specialty coffee mam sporo przemyśleń. Z upływem lat zacząłem dostrzegać, że to jest coś, czego nie spożywa 95% osób spożywających kawę w naszym kraju. Ja w branży specialty widzę obecnie hermetyczne środowisko. Większość Polaków nie zna tych ludzi, nie zna palarni, nie zna aktualnych mistrzów Polski baristów, czy brewers. Nie wiedzą co to aeropress. To jest prawda z którą trzeba się pogodzić i nie wziąłem tego z kapelusza, bo często rozmawiam z ludźmi o kawie i może z dwa razy w życiu trafiłem gdzieś tak na kogoś kto ogarniał temat.
  • Jacobs Origins Single Brazil

Kawa ziarnista
    2
    1 Głosy
    2 Posty
    63 Wyświetlenia
    HeniutekH
    @pawel890 faktycznie, ładne ziarenka. Dzieki za info. Korzystajac z okazji testował ktoś "podmarkę" Nestle : Buondi Craft?
  • Najlepsza kawa ziarnista do espresso?

Kawa ziarnista
    19
    0 Głosy
    19 Posty
    2k Wyświetlenia
    Dawid4792D
    @dekats1 koniec końców, myślę że to wszystko kwestia gustu. Jednemu podejdą takie kawy, komuś innemu zupełnie inne. Chociaż faktycznie, takie blendy 80/20 fajnie się sprawdzają i w razie czego wybaczają też błędy.